Pacjent to a6 c6 3.0 tdi bmk tiptronik Quattro. Tempomat załącza się prawidłowo (zielona kontrolka) przez chwilkę trzyma zadana prędkość np 120 km/h. Ale po chwili "zapomina" że ma trzymać i powoli zwalnia do 100, i nagle mu się przypomina, automat redukuje, bardzo mocno przyspiesza i wraca do 120. I tak sobie pracuje. Niestety jazda w ten sposób jest masakryczna. Czy miał już ktoś coś takiego??? Auto podobno ma zrobiony chiptuning, może ktoś namieszal w sterowniku. Dodam że vcds nie wskazuje żadnych błędów związanych z tempomatem. Czasem wyzuci błąd nastawnika turbiny, ale narazie po przestawieniu nastawnika na "fasolkach" jest spokój.
[A6 C6] tempomat bardzo dziwne zachowanie
- Quattrorulezz
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Przemek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A8 D3
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.2 ASG 299KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
[A6 C6] tempomat bardzo dziwne zachowanie
Witam, przeczytałem wszystkie tematy o tempomacie ale tego jeszcze nie grali
Pacjent to a6 c6 3.0 tdi bmk tiptronik Quattro. Tempomat załącza się prawidłowo (zielona kontrolka) przez chwilkę trzyma zadana prędkość np 120 km/h. Ale po chwili "zapomina" że ma trzymać i powoli zwalnia do 100, i nagle mu się przypomina, automat redukuje, bardzo mocno przyspiesza i wraca do 120. I tak sobie pracuje. Niestety jazda w ten sposób jest masakryczna. Czy miał już ktoś coś takiego??? Auto podobno ma zrobiony chiptuning, może ktoś namieszal w sterowniku. Dodam że vcds nie wskazuje żadnych błędów związanych z tempomatem. Czasem wyzuci błąd nastawnika turbiny, ale narazie po przestawieniu nastawnika na "fasolkach" jest spokój.
Było: C3 2.0D (chyba za kare), C3 2.3E NF 136KM, C4 2.3E AAR 133KM powered by BLOS, A6 C5 2.5TDI Quattro
-
wojciech007
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Quattrorulezz
- Forum Audi A6 / A7

No chyba nie ( nie do końca wiem jak rozpoznać) ale dzieje się tak również jak nie ma nikogo przedemna a wtedy powinien trzymać równo... Po czym powinienem stwierdzic czy jest to acc? Powinna być jakaś regulacja odstępu od poprzedzającego pojazdu czy coś???
Było: C3 2.0D (chyba za kare), C3 2.3E NF 136KM, C4 2.3E AAR 133KM powered by BLOS, A6 C5 2.5TDI Quattro
- Quattrorulezz
- Forum Audi A6 / A7

-
mat1324
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: [A6 C6] tempomat bardzo dziwne zachowanie
Według mnie to jest rozwiązanie Twojego problemu:
Można ewentualnie sprawdzić VCDS w blokach pomiarowych, czy czasami tempomat się nie rozłącza i załącza po chwili.Quattrorulezz pisze:Auto podobno ma zrobiony chiptuning, może ktoś namieszal w sterowniku.