Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Problem z postojówkami

Elektryka
ODPOWIEDZ
PGrzemek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z postojówkami

Post autor: PGrzemek » 18 mar 2014, 19:08

Witam,

od pewnego czasu mam problem ze światłami postojowymi w mojej a6
sprawa wygląda następująco

włączając światła postojowe/mijania nie świeci lewa strona (postojówki przód/tył) prawa działa bez zarzutu, oprócz tego nie działa : częściowo podświetlenie klimy, lampki w podsufitce oraz nie świeci sam włącznik świateł.

włączając światła pozycyjne z manetki kierunkowskazów, zarówno lewa jak i prawa strona działa bez zarzutu. Nie pamiętam dokładnie, ale reszta lampek w desce rozdzielczej również działa.

z tego można wywnioskować, że żarówki i bezpieczniki są ok ( w sumie przy wyciąganiu jednego z nich, z tego co pamiętam nie związanego ze światłami coś zaiskrzyło)

teraz tak, wyczytałem, że to może być wina diody/lutu w wyłączniku świateł(podobno da radę to naprawić), albo coś związanego z przewodami przy aku (nie wiem ile w tym prawdy, ale na jesień jak montowałem nowy aku, klemry były wyczyszczone i solidnie skręcone, więc raczej odpada)

Mam pytanie jak sprawdzić taki włącznik, czy to on powoduje to zamieszanie w oświetleniu ? oraz (może się ktoś orientuje) czy włącznik z golfa 4 (to pokrętło) da radę podmienić w miejsce mojego.

edit : Czy mozna wziąć napięcie z prawego tylnego światła i tymczasowo przenieść je na lewą stronę ?

Pozdrawiam Przemo

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 18 mar 2014, 21:34

Wyciągnij przełącznik świateł i zewrzyj ze sobą konektor 15/30 z 13/58L (powinna zaświecić się strona lewa), z 14/58R (powinna zaświecić się strona prawa), z konektorem 16/58 (powinno zaświecić się oświetlenie tablicy rejestracyjnej i jakieś elementy wewnątrz pojazdu - schowek, coś w klimatroniku)

Jeżeli to będzie działało prawidłowo, to uszkodzony jest rzeczywiście przełącznik świateł. Co w nim się uszkodziło - to już musisz ocenić sam po oględzinach jego wnętrza, bądź kupić drugi na podmiankę <okok>

PGrzemek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: PGrzemek » 19 mar 2014, 23:42

Dziękuje za pomoc :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja