Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep
felgi - sklep internetowy ucando.pl

pilot nie działa - auto uderzone

Elektryka
Pedross86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

pilot nie działa - auto uderzone

Post autor: Pedross86 » 13 mar 2014, 23:09

Witam. Zakupiłem auto po wypadku które sam robię i tutaj moje pytanie. Pilot wogóle nie działa a auto pali na ten kluczyk. Drugiego nie mam. Plus podświetlenie w lewym przodzie i prawym przodzie drzwi nie działą. Narazie auto jest lakierowane i mam to wszystko rozebrane więc chciał bym wiedzieć gdzie szukać przyczyn ? od czego zacząć ? czy w tym aucie nie ma zabezpieczenia gdy przy uderzeniu właśnie się centralny zablokuje ? gdzieś kiedyś o tym słyszałem.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: pilot nie działa - auto uderzone

Post autor: kot919 » 14 mar 2014, 14:35

Pedross86 pisze:Plus podświetlenie w lewym przodzie i prawym przodzie drzwi nie działą.
Możesz sprawdzić, czy krańcówki w drzwiach działają prawidłowo, czy dochodzi w ogóle napięcie do oświetlenia w drzwiach.
Pedross86 pisze:Pilot wogóle nie działa a auto pali na ten kluczyk. Drugiego nie mam.
Możliwe że bateria w pilocie wyzionęła ducha, możesz również spróbować go po prostu zakodować raz jeszcze w module komfortu.

Nie napisałeś jak mocno było rozbity samochód - tzn czy jest szansa że stojąc dostawała się woda do środka w okolice nóg kierowcy. Pod wykładziną w nogach kierowcy jest właśnie moduł komfortu i to on jest odpowiedzialny za obydwie ww funkcje. Może wilgoć zrobiła swoje - nie byłby to pierwszy przypadek opisywany na tym forum <okok>

Pedross86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pedross86 » 17 mar 2014, 18:49

zaznacze ze w tylnych drzwiach lampki sie swiecily. nawet po otwarciu tylnych drzwi zapalalo sie swiatelko w kabinie a jak otwieralem przednie nic. air bagi wszystkie cale a jednak kontrolka na tablicy sie zapalila. nie mialem czasu jeszcze sprawdzic tego na kompie bo zajalem sie blacharka. auto nie mialo przedniej szyby wiec mozliwe ze to wilgoc... nie wiem jak wczesniej bylo przechowywane auto.

[ Dodano: 2014-03-17, 18:49 ]
Mikrostyk wymienilem w zamku od kierowcy i dziala :) ale mam kolejny problem. Zamknalem auto na kluczyk w drzwiach i centralny zadziałał. W druga strone niestety nie chce sie otworzyć. Pilot w kluczyku nie dziala wiec nie wiem co zrobic ? Naszczescie do auta moge wsiąść bo tylne drzwi prawe sie nie zamykaja ponieważ kostke nie podłączyłem. Ale alarm sie włącza : D od srodka nie da sie otworzyć drzwi. Czy da sie cos zrobic z tym kluczykiem ? Włożyłem druga baterie ale nic. Bateria nie wiem czy działa bo z jakiegos kluczyka wyjął em

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 17 mar 2014, 20:45

Jeżeli wymieniłeś baterię, to na bank trzeba go zakodować - z tego co pamiętam zamykasz samochód z kluczyka i naciskasz równocześnie zamknij na kluczyku (albo to samo tylko otwórz)

A jeżeli chodzi o problem z otwarciem, to moim zdaniem masz uszkodzony mikrostyk zamka (ten od odczytywania pozycji zamknij bębenka zamka). Jeżeli zamkniesz samochód z kluczyka funkcja środkowego przycisku otwórz zamknij powinna być blokowana ze względów bezpieczeństwa. Próbowałeś otworzyć samochód z wkładki w bagażniku?

Jeżeli masz jakiś interfejs diagnostyczny to na forum jest umieszczony opis Kolegi xoslox jak można zdiagnozować poprawność działania wszystkich mikrostyków zamków. W ten sposób ustalisz czy wszystko jest OK.

Możliwe jest też że masz uszkodzony któryś z przewodów w harmonice drzwi <mysli>

Pedross86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pedross86 » 17 mar 2014, 21:08

mikrostyk w zamku od pasażera jest walnięty. od strony kierowcy wymieniłem na działający bo się oświetlenie zapalało w kabinie więc jest ok. a co do tego alarmu to wygląda to tak jakby auto się zablokowało i nie da się otworzyć kluczykiem. a pilot nie działa bo albo bateria albo dostałem nie zakodowany kluczyk ? ale czy auto by paliło na takim kluczyku ?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 17 mar 2014, 21:27

Pedross86 pisze:mikrostyk w zamku od pasażera jest walnięty. od strony kierowcy wymieniłem na działający bo się oświetlenie zapalało w kabinie więc jest ok
W zamku kierowcy jest 5 mikrostyków - jeden o kontroli zamknięcia drzwi, jeden od pozycji rygla (czy zablokowane drzwi czy odblokowane), dwa do kontroli bębna zamka (jeden otwórz, drugi zamknij) i jeden od funkcji SAVE (w sumie to nie wiem do czego ona służy -może otwieranie w razie wypadku :-) )
Moim zdaniem jest duża szansą ze ten właśnie do otwórz przestał działać.

To że zapala się lamka i sygnalizuje otwarcie na FISie to zasługa wymiany mikrostyku tego na zewnątrz, odpowiadającego za status otwarcia (fizycznego) drzwi.
Pedross86 pisze:a pilot nie działa bo albo bateria albo dostałem nie zakodowany kluczyk ? ale czy auto by paliło na takim kluczyku ?
Oczywiście że by paliło - kluczyk kodujemy w 2 miejscach - pierwsze to IMMO, odczytujesz dane z 'kostki' umieszczonej w kluczyku i zapisujesz je w liczniku samochodu (to działa u Ciebie poprawnie). A drugie to centralny zamek - odczytujesz 'unikalny' ID kluczyka i zapisujesz go w pamięci (procedura z tego co pamiętam powinna wyglądać tak jak napisałem w poście wyżej). Trzeba przeprowadzić takie kodowanie, bo kluczyków pracujących na tej samej częstotliwości jest mnóstwo i mógłbyś w ten sposób otworzyć samochód losowym kluczykiem np o Passata itp <okok>

Mikrostyki powinieneś mieć możliwość sprawdzenia interfejsem diagnostycznym tak jak napisałem w poście wyżej <okok>

Pedross86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pedross86 » 18 mar 2014, 20:50

ok. jutro sprawdzę vagiem bo mam możliwości ale nie znam się na tym za bardzo, wiem jak błędy sprawdzić to tyle :) spróbuje też zakodować kluczyk w zamku może zadziała.

[ Dodano: 2014-03-18, 20:50 ]
Obrazek

tu są błedy które na zamku wyskoczyły. później skasowałem i połowa znikła ale nadal są te z alarmem.
Auto się zamyka a nie chce się otworzyć z kluczyka w zamku. Próbowałem zakodować kluczyk i nic. Wsadziłem go w drzwi i przekręcałem z łaczonym zamykaniem i otwieraniem. Zero reakcji. Baterie wymieniłem na nową

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 18 mar 2014, 21:26

Błędy wyzwolenia alarmu są normalne - w końcu nie możesz otworzyć auta, więc przy otwarciu którychkolwiek drzwi wywala błędy.

To że nie możesz zakodować pilota to przez błąd 00955 - Przekroczono limit adaptacji kluczyka.
Zajrzyj tu:
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/00955
Oraz tu:
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... al_Locking

Sporo masz błędów typu - Can't lock, Can't unlock ... może to świadczyć o tym że są problemy z mikrostykami wewnątrz zamków. Rosstech wiki podaje, że w takim wypadku wymienia się zamek, ale moim zdaniem najpierw lepiej sprawdzić (rozebrać zamek) i zerknąć czy przypadkiem nie ma zjawiska 'zimnych' lutów na płytce PCB zamków - ja tak miałem u siebie.

PS. Wstaw jeszcze raz błędy, po tym jak usuniesz błędy, oraz spróbuj zrobić 'TEST' i też wstawić błędy <okok>

Pedross86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pedross86 » 18 mar 2014, 22:42

dzięki kot postaram się jutro zrobić skan bo dzisiaj interfejs nie chciał ze mną współpracować :D tak myśle czy nie zamówić drugiego zamka na allegro albo popytać po częściach tutaj u mnie, musze na coś zwrócić uwagę czy nie ważne jaki i będzie działać tak jak trzeba ? wiadomo że od europejczyka

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 18 mar 2014, 22:49

Pedross86 pisze:tak myśle czy nie zamówić drugiego zamka na allegro albo popytać po częściach tutaj u mnie
Na Twoim miejscu bym go po prostu rozebrał - poprawił wszytkie miejsca lutowania i zmierzył multimetrem czy mikrostyki w jego wnętrzu działają tak jak trzeba. Tym bardziej, że da się go bezproblemowo rozebrać <okok> Po co narażać się na niepotrzebne koszta + nie wiadomo co trafisz. Zamienniki były opisywane na tym forum - jedni narzekają inni chwalą (czyli pewnie zależy od szczęścia)

Pedross86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pedross86 » 19 mar 2014, 16:33

tak tylko znając mnie to narobie więcej problemu z tym jak pożytecznego :) nie mam cierpliwości do takich małych rzeczy ale spróbuje. Mam to urządzenie do sprawdzenia więc jakoś dam radę. Jak nie to jest jeszcze elektryk znajomy może on mi to ogarnie na weekend jak mu pokaże rozebrany zamek.

[ Dodano: 2014-03-19, 13:14 ]
No wiec błędy usunąłem i już ich nie było ale auta nadal nie moge otworzyć. Nawet tym przyciskiem w kabinie co jest zamykanie i otwieranie. Jak wciskam zamknij to slychac jak centralny zamyka. Natomiast otwórz zero reakcji. Zaraz pobawie sie w to programowanie co mi Kot wysłał może uda sie ten kluczyk zrobić

[ Dodano: 2014-03-19, 13:37 ]
Kurde i kasuje bledy to ich nie ma na centralnym. A jesli problem lezy wlasnie po stronie tych drzwi tylnych co sie nie zamykaja ? Moze tam kostka nie laczy bo podswietlenia tez nie ma w boczkach na dole a pamietam ze przed rozebraniem bylo z tylu wszystko...

[ Dodano: 2014-03-19, 16:29 ]
Podłączyłem kostke tylnych drzwi i udało sie od srodka otworzyc wszystkie oprócz lewych od kierowcy :) ale namieszane. Wyglada na to ze to zamek od strony kierowcy cos nie tak jest ? Kot co o tym sadzisz jak błędów nie ma.

[ Dodano: 2014-03-19, 16:33 ]
Teraz wyskoczył błąd
01559 - drivers dor
58-00 cant lock
Ale nie moge ich otworzyć <uoee> a i próbowałem ten kluczyk kodowac nadal nic

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 19 mar 2014, 22:29

Z poziomu Vaga możesz wywołać procedurę tostową - w ten sposób zobaczysz, czy zamek reaguje.
Możesz też zerknąć na przewody w harmonice drzwi przednich - czy przypadkiem któryś z przewodów nie jest uszkodzony - zdarza się to od czasu do czasu.

Komputer pokazuje problem z zamkiem kierowcy ... rozbierałeś go? Sprawdzałeś te wszystkie mikrostyki? Może któś z zamków z silników w zamku jest uszkodzony ... ciężko coś jeszcze wymyśleć tak na odległość <mysli>
Jutro zerknę jeszcze w schematy, czy np nie można na chwilę podpiąć zamka lewego w miejsce prawego (P & P - tak do testów).

Możesz sprawdzić miernikiem czy na stykach 1 i 2 złącza zamka pojawia się napięcie +12V odpowiednio dla zamknij i otwórz.

Pedross86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pedross86 » 21 mar 2014, 17:53

wczoraj miałem otwarde te drzwi a dzisiaj nie moge ich otworzyć. Wszystkie się otworzyły ale nie te przednie :) nie rozbierałem zamka bo nie było na to czasu za bardzo. Mówisz ze można spróbować vagiem otworzyć ? może to by dało radę. ten przycisk w kabinie nie działa. zamykanie działa otwieranie nie i to jest najdziwniejsze. tam był jeden kabelek luźny ale raczej od lusterka którego jeszcze nie mam

[ Dodano: 2014-03-21, 17:53 ]
Po parokrotnym wyczyszczeniu błędów udało sie uruchomić przycisk w kabinie czyli ten od zamykania i otwierania. 3 drzwi dzialaja ale nie te od kierowcy. Rygielki wszystkie 4 sie podnoszą ale drzwi od kierowcy nie reagują na klamkę ani od srodka ani od zewnątrz. Ma ktoś jakiś pomysł jak je otworzyć ? Wcześniej udało sie to zrobić jakoś kombinacja. Kluczykiem troche troche przyciskami i sie otworzyło a od wczoraj nie moge nic zrobić :/ nie wiem jak sie zabrać. Boczek bym zdjął nez otwierania ? Raczej ciężko

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 21 mar 2014, 18:06

Pedross86 pisze:Boczek bym zdjął nez otwierania ? Raczej ciężko
Poszukaj na Forum, jest opisane w conajmniej kilku wątkach jak zdejmować boczki na zamkniętych drzwiach <okok>

Pozdrawiam
Warsztat, naprawy Audi A6.

Pedross86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pedross86 » 22 mar 2014, 20:11

tak jak napisał szalony poszukałem na forum i znalazłem opis jak przeciąć ten rygielek co trzyma zamek i troche roboty było. Udało się. Wymieniłem zamek i z prawej strony poprawiłem mikrostyk. Wszystkie lampki się zapalają jest ok. Pytanie mam takie ponieważ nie wiem czy tak ma być.
Gdy wszystkie drzwi są zamknięte przekręcam kluczyk w zamku na zamknij i zamykają się wszystkie rygielki i drzwi w drugą stronę otwierają się tylko drzwi od kierowcy. Czy to tak ma być ? czy jak będzie działał pilot to będzie centralny normalnie otwierał wszystkie? Zaznaczę że od środka przycisk który zamyka i otwiera działa prawidłowo czyli wszystko chodzi jak trzeba. :]

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja