Naprawa.., ale gdzie?
Naprawa.., ale gdzie?
Witam! Panowie jestem z Warszawy i chciałbym naprawić swoją nawigację (RNS-D). Poszukuje jakiegos serwisu nawigacji. Problem jest tego typu, że nie czyta żadnej płyty. Najprawdopodobniej to wina lasera..Probowalem róznych map i nic z tego.  BArdzo bym prosił o jakieś sugestie. Pozdrawiam Michał

- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: Naprawa.., ale gdzie?
Jedyna sugestia to wymontować rozebrać i samemu wyczyścić soczewkę lasera. Porządne patyczki z wacikiem do uszu plus np. płyn do czyszczenia matryc fotograficznych - nie zostawia plam po wyschnięciu.lordneos pisze:Witam! Panowie jestem z Warszawy i chciałbym naprawić swoją nawigację (RNS-D). Poszukuje jakiegos serwisu nawigacji. Problem jest tego typu, że nie czyta żadnej płyty. Najprawdopodobniej to wina lasera..Probowalem róznych map i nic z tego. BArdzo bym prosił o jakieś sugestie. Pozdrawiam Michał
Przed wymontowaniem i odłączeniem przewodów upewnić się, że mamy kod do radia by nie było niespodzianek

Ostatnio zmieniony 06 cze 2013, 01:33 przez Naprawa Audi A6, łącznie zmieniany 1 raz.

- 

martin_wml
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2000
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.2 290KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
- 

haber
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Herbi
- Rocznik: 1993
- Moje auto: 80 B4
- Silnik: 2.0 115KM
- Napęd: FWD
- Kontakt:
dokładnie ja tak samo zrobiłem bez rozkręcania, tylko górna pokrywa, która jest na wcisk. Cała operacja to ze 20 minut, w aucie bez odpinania całej navi. WeÂź sobie latarkę, patyczek trzeba włożyć pod kątem, i lepiej sobie podświetlić gdzie ten laser.martin_wml pisze:Kolego kup izopropanol,zdejmij górną pokrywę i wciśnij palcem delikatniete białe kółko co obraca płytę.
Wetknij tam nasączony patyczek i delikatnie wyczyść
I po sprawie
- 

haber
- Forum Audi A6 / A7 
- Imię: Herbi
- Rocznik: 1993
- Moje auto: 80 B4
- Silnik: 2.0 115KM
- Napęd: FWD
- Kontakt:
mam taki dylemat, moja navi pokazuje moją pozycje z lekkim opóÂźnieniem np przejechałem przez skrzyżowanie jestem ze 20 metrów za nim a navi pokazuje że jestem dpoiero na tym skrzyżowaniu. Dodam, że jak kupiłem auto to jeszcze działała antena oryginalna ta na dachu (bo to kombi), potem padła kupiłem taką antenę wewnętrzna z allegro i umieściłem za schowkiem. Navi znowu zaczęła działać tylko z tym drażniącym opóÂźnieniem. Jaka może być tego przyczyna. W menu nic nie zmieniałem rozmiar opon ok. w punkcie drugim (impulse coś tam) mam wpisane 45.

- 

martin_wml
- Forum Audi A6 / A7 
- Kontakt:
- 

martin_wml
- Forum Audi A6 / A7 
- Kontakt:
to wyjmij tą antenę na dach(powinna mieć magnes w sobie i się przejedÂź.haber pisze:właśnie chodzi o to że rozmiar opon mam wpisany prawidłowy 215/55 R16 mam wpisane 1960martin_wml pisze:właśnie problem leży w rozmiarze opon kolego...
musisz zrobic kodowanie na taki rozmiar jak masz.
i zobaczysz co będzie
- 

Grzesiek70
- Forum Audi A6 / A7 
Re: Naprawa.., ale gdzie?
Podbijam - mi czyta już tylko oryginalne płyty, przestała czytać nagrywane. Czyli najprawdopodobniej laser. Najpierw chciałbym go przeczyścić - gdzie w Warszawie mogę to zrobić? Sam na pewno się tego nie podejmę, także zamiast postów "zrób to sam" poproszę o adres warsztatu lub może ktoś z Forumowiczów chce zarobić parę złotych. Naprawdę będę bardzo wdzięcznylordneos pisze:Witam! Panowie jestem z Warszawy i chciałbym naprawić swoją nawigację (RNS-D). Poszukuje jakiegos serwisu nawigacji. Problem jest tego typu, że nie czyta żadnej płyty. Najprawdopodobniej to wina lasera..Probowalem róznych map i nic z tego. BArdzo bym prosił o jakieś sugestie. Pozdrawiam Michał
 .
.P.S. Przy okazji poproszę również o adresy serwisów, które wymieniają laser w audi rns-d, bo być może to również mi się przyda

Ostatnio zmieniony 09 cze 2013, 09:44 przez Grzesiek70, łącznie zmieniany 1 raz.

- 

martin_wml
- Forum Audi A6 / A7 
- Kontakt:
- 

Grzesiek70
- Forum Audi A6 / A7 
Dzięki za odzewmartin_wml pisze:kolego to jest banalnie proste,ogarniesz to sam bez problemu....
jeśli nie bedę w poniedziałek w ÂŁomnej las jak podjedziesz to Ci ogarnę

Wysłałem Ci wiadomości na priv ale cały czas figurują jako nieprzeczytane, więc może masz pełną skrzynkę

Wielkie Dzięki za pomoc Marcin

Wolalbym zeby zrobil to ktos kto sie na tym zna. Znacie kogos kto moglby cos takiego zrobic? Jakis serwis, firma ..?
 Wolalbym zeby zrobil to ktos kto sie na tym zna. Znacie kogos kto moglby cos takiego zrobic? Jakis serwis, firma ..?