Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C4] Podłączenie CB

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, wzmacniacze, zwrotnice głośnikowe, kondensatory itd.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tremorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4] Podłączenie CB

Post autor: tremorek » 04 wrz 2009, 12:56

Cześć!
Proszę o banalną wskazówkę. Nie śmiać się proszę, bo nigdy nie miałem do czynienia z instalacją niczego, ale tylko dlatego moje dotychczasowe samochody nie uległy spaleniu :-D
Chcę założyć CB w schowku pod kierownicą, i podłączyć je do zasilania wykorzystując znajdującą się obok skrzynkę bezpieczników.
I teraz... gdzie się wpiąć najlepiej i najłatwiej?
Rozumiem, że czarny kabelek (minus) mogę przykręcić do śruby (masy), a czerwony?

Naprawde - totalny laik ;)
Pozdrawiam!

mily

Post autor: mily » 04 wrz 2009, 13:41

Kolego nie słuchaj.

Nie wpinaj się pod bezpiecznik, bo jak się wepniesz po złej stronie (sam napisałeś że się nie znasz) to nie będziesz miał zabezpieczenia i podczas zwarcia spalisz auto.

Najbezpieczniej będzie jak weźmiesz minus (czarny) i plus (czerwony lub żółty) od kostki z radia (założenie że radio ma standard ISO, czyli zwykła kostka stosowana przez wszytkie radia nieorginalne).
Jeżeli podepniesz czerwony to będziesz miał tak że radio CB będzie Ci się włączać i wyłączać razem z kluczykiem (funkcja ACC),
Jeżeli podepniesz się pod żółty to radio będziesz mógł uruchomić bez kluczyka, jednak co się wychodzi z auta trzeba pamiętać o wyłączeniu, więc radziłbym rozwiązanie pierwsze.
W zależności od standardu będzie to na przemiennie, zależy od radia (w sensie że to żółty może być ACC)

Te przewody są zawsze zabezpieczone i nawet ja się pomylisz to nic się szczególnego nie stanie. Zasilania radia w audi jest filtrowane więc nie powinienes mieć zakłuceń z silników (alternator, wycieraczki, szyby).

Awatar użytkownika
tremorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tremorek » 04 wrz 2009, 13:43

Czyli jak dobrze zrozumiałem mam podpiąć pod zapalniczkę, ale nie pod "dzyndzel do odpalania papierosów" :lol: - tylko u samego źródła (skrzynka bezpieczników pod maską).
Teraz tylko zostaje sprawdzić który bezpiecznik jest odpowiedzialny za zapalniczkę i można lutować? :)

Mily - mam radio oryginalne, więc nie wiem jaka jest tam kostka. Najchętniej zrobiłbym to w najprostszy sposób. Z wyłączaniem nie będzie problemu, jestem przyzwyczajony - w poprzednim aucie tak miałem, więc może działać i bez przekręcenia kluczyka.

Awatar użytkownika
tremorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tremorek » 04 wrz 2009, 13:48

Będę to robił po 17:00 dopiero, teraz ciężko pracuje.. :roll:
Tak więc jeszcze mam troszkę czasu, jeśli ktoś z Was ma jeszcze jakiś pomysł, naprawdę będę wdzięczny!

mily

Post autor: mily » 04 wrz 2009, 13:51

Jakie masz radio CB??

Awatar użytkownika
tremorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tremorek » 04 wrz 2009, 14:04

mily pisze:Jakie masz radio CB??
Cobra. Super się spisuje.

Awatar użytkownika
Buczek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Buczek » 04 wrz 2009, 14:24

A dokładniej jaki model Cobry: 19, 25, 29, 75, 150, 200, clasic, LTD, ?

Jak możesz to jeszcze napisz z jaką antenką masz zestaw.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2009, 14:57 przez Buczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Tata - 80 B4 SEDAN 1Z + A6 C5 SEDAN AWX
brat - A4 B5 AVANT AFN -> A6 C5 AVANT AVF
ja - Było A6 C5 SEDAN AWX (Przekazane Tacie)
Jest: Czarne A6 C5 AVANT AVF
OOOO ..... mamy w genach
Jeśli pomogłem --> naciśnij "Pomógł"

mily

Post autor: mily » 04 wrz 2009, 14:40

Zastosuj bezpiecznik 2A na czerwonym przewodzie. Coś takiego:
http://www.allegro.pl/item712514528_bez ... 10szt.html
do tego oprawka
http://multisort.pl/product/1967.Oprawk ... zewod.html

I wpinaj się gdzie chcesz :)

Awatar użytkownika
Buczek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Buczek » 04 wrz 2009, 14:51

ja bym zaproponował nawet taki bezpiecznik z oprawą, bo na każdej stacji dostaniesz jak Ci się spali:
http://www.allegro.pl/item729870097_gni ... 2_5mm.html
Tata - 80 B4 SEDAN 1Z + A6 C5 SEDAN AWX
brat - A4 B5 AVANT AFN -> A6 C5 AVANT AVF
ja - Było A6 C5 SEDAN AWX (Przekazane Tacie)
Jest: Czarne A6 C5 AVANT AVF
OOOO ..... mamy w genach
Jeśli pomogłem --> naciśnij "Pomógł"

mily

Post autor: mily » 04 wrz 2009, 15:35

Ale one są od 5A, odpada bo to jest zbyt dużo, ja daję zawsze 1A zabezpieczenie jak sie spali to wtedy sobie użytkownik wymieni na 2A, ale nigdy się jeszcze nie spalił.

Zabezpieczenie 1A z charakterystyki wytrzymuje chwilowe obciążenie ok 1,6A powinno wystarczyć, bo to jest tylko czas nadawania taki pobór.

A zabezpieczenie 5A wywali dopiero przy ok 8A to jest ok 16 razy więcej niż gdy radio jest w stanie spoczynku i 8 razy więcej niż jak jest w stanie nadawania.

Teraz mówimy o zabezpieczeniu radia gdyby gdzieś się robiły zwarcia chwilowe to 5A może nie wyrzucić, pozatym skąd wiesz jakim bezpiecznikiem będzie zabezpieczony obwód w który się kolega wepnie?? Nawet jak będzie to 10A to może nie być selektywności, co oznacza że zabezpieczeni jest do dup...y.

Awatar użytkownika
tremorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tremorek » 04 wrz 2009, 16:22

Stokrotne dzięki wszystkim, okazało się że na czerwonym kabelku mam już założoną oprawkę i bezpiecznik 2A, więc na razie go zostawię, ewentualnie dla bezpieczeństwa zaopatrzę się w 1A. Więc "wpinam się gdzie chcę" ;)
Co do radia mam Cobrę 19 DX IV - proste, ale naprawdę ok. Antenka Sunker 115 - nie wiem jak działa, bo wczorajszy nabytek. Dziś pozostaje podpięcie radyjka i "ciągnięcie druta :mrgreen: " przez autko aż do tylnej klapy.
Pozdrowionka!

Awatar użytkownika
sebos17
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sebos17 » 04 wrz 2009, 23:39

a ja poprowadziłem prosto z akumulatora :-D bez ingerencji w oryginalna instalke. I tak rozbierałem lewa stronę do poprowadzenia anteny w listwach progowych wiec żaden problem aby pociągnąć jeszcze jeden kabelek, a demontaż banalnie prosty, chyba nie da sie nic tam połamać.
A6 C4 2.8 AAH quattro MT jest
A8 D2 2.8 AAH quattro MT sprzedane
S8 D2 FL - niestety sprzedane
A6 C5 Allroad 2,7 MT - projekt silnika RS4

Awatar użytkownika
tremorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tremorek » 06 wrz 2009, 16:29

Założone. Dokładnie tak jak mówił Sebos - trzeba rozebrać listwy progowe, żeby poprowadzić kabel antenowy, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pociągnąć od razu prąd z aku spod kanapy.
Co prawda nie jestem przyzwyczajony do CB z lewej strony, dotychczas zawsze miałem w konsoli środkowej, ale schowek pod kierownicą to chyba jedyne miejsce gdzie można je logicznie umiejscowić.
Pzdr!

Awatar użytkownika
Forum A6 C4
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 C4 Forum
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual