Awaria serwera 19-20.10.2010
Awaria serwera 19-20.10.2010
Witam
miała miejsca awaria serwera spowodowana włamem przez dziurawe (i z naszej strony źle zabezpieczone) phpmyadmin. Włamywacz próbowął włamywać się z Rosji, jak również z serwera wirtualnego w niemczech, a finalny włam był z Francji. Natomiast jego skrypty były po hiszpańsku. Kulturalny człowiek, nie pousuwał nam danych, nie popsuł nam baz, nie usunął nawet śladów włamania ani skryptów którymi się włamywał, tylko zaczął wykorzystywać serwer w niecnych celach (zaczął atakować inny serwer) i wtedy automat w naszej serwerowni wyłączył nam serwer (i słusznie). Przegraliśmy dane na serwer kolegi i zaoraliśmy serwer. Prawie wszystko zadziałało już o 3 w nocy, były jeszcze problemy z bazą danych których nie umiałem sam rozwiązać i dopiero dziś wraz z kolegą adminem udało się to uruchomić. Po jeszcze paru drobnych przygodach serwer wrócił do prawidłowego działania bez utraty danych (no dobra, dwa pliki zniknęły bo ktoś zrobił plik z @ w nazwie i nie dało się tego skopiować do kolegi przez ftp).
Kryzys jest już (mam nadzieję) zażegnany. Gdyby jeszcze coś nie działało to proszę powiadamiać Doca, on się będzie ze mną kontaktował i będziemy naprawiać.
Pozdrawiam
Reef
miała miejsca awaria serwera spowodowana włamem przez dziurawe (i z naszej strony źle zabezpieczone) phpmyadmin. Włamywacz próbowął włamywać się z Rosji, jak również z serwera wirtualnego w niemczech, a finalny włam był z Francji. Natomiast jego skrypty były po hiszpańsku. Kulturalny człowiek, nie pousuwał nam danych, nie popsuł nam baz, nie usunął nawet śladów włamania ani skryptów którymi się włamywał, tylko zaczął wykorzystywać serwer w niecnych celach (zaczął atakować inny serwer) i wtedy automat w naszej serwerowni wyłączył nam serwer (i słusznie). Przegraliśmy dane na serwer kolegi i zaoraliśmy serwer. Prawie wszystko zadziałało już o 3 w nocy, były jeszcze problemy z bazą danych których nie umiałem sam rozwiązać i dopiero dziś wraz z kolegą adminem udało się to uruchomić. Po jeszcze paru drobnych przygodach serwer wrócił do prawidłowego działania bez utraty danych (no dobra, dwa pliki zniknęły bo ktoś zrobił plik z @ w nazwie i nie dało się tego skopiować do kolegi przez ftp).
Kryzys jest już (mam nadzieję) zażegnany. Gdyby jeszcze coś nie działało to proszę powiadamiać Doca, on się będzie ze mną kontaktował i będziemy naprawiać.
Pozdrawiam
Reef
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2013, 14:01 przez Reef, łącznie zmieniany 3 razy.
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Reef'kowi, Błękitnemu i Karpiowi możnaby postawić kiedyś piwo za pomoc, bo bez nich jeszcze długo byśmy się z tym babrali.
Bardzo dziękuję!
pzdr,
Doc
Bardzo dziękuję!
pzdr,
Doc
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
-
cameleon741
Siema. Katastrofa była jak widać o włos
Na szczęście wizytator okazał klasę. Dzięki za podniesienie forum.
BTW:
Jako, że jestem z branży IT mogę pomóc w administracji bazami o ile jest coś do zrobienia teraz albo w przyszłości. Jeśli chodzi o zabezpieczenia to mam zaufaną osobę, która dobrze sobie z tym radzi. Może pomóc w konfiguracji albo w audycie.
BTW:
Jako, że jestem z branży IT mogę pomóc w administracji bazami o ile jest coś do zrobienia teraz albo w przyszłości. Jeśli chodzi o zabezpieczenia to mam zaufaną osobę, która dobrze sobie z tym radzi. Może pomóc w konfiguracji albo w audycie.
Czasami brak ludożerców
daje się boleśnie odczuć...
daje się boleśnie odczuć...
-
Forum Audi A6
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Robert
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
Na jakim serwerze jest to forum??
Nie ma co dziękować "wizytatorowi" bo z opisu wynika że ten serw nie był finalnym celem ataku.
Nie ma co dziękować "wizytatorowi" bo z opisu wynika że ten serw nie był finalnym celem ataku.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2010, 17:37 przez Forum Audi A6, łącznie zmieniany 1 raz.
- pama
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Forum Tomasz
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
czy mi sie wydaje, czy moze .. spadla od tego czasu wydajnosc forum..
wchodze na nowe posty od ostatniej wizyty.. klikam na tematy.. i nic. dluuuuugo sie laduje..
o ile pamietam, forum TT tez zmienilo baze danych rok temu.. o ile pamietam:
teraz wyglada to tak:
http://www.clubtt.pl/

wchodze na nowe posty od ostatniej wizyty.. klikam na tematy.. i nic. dluuuuugo sie laduje..
o ile pamietam, forum TT tez zmienilo baze danych rok temu.. o ile pamietam:
teraz wyglada to tak:
http://www.clubtt.pl/
-
Forum Audi A6 .
- Doc
- Administrator

- Kontakt:
ufffff, mam nadzieje, że już będzie O.K.
Po wyłączeniu Joomli obciążenie spadło na pysk! 
Obciążenie CPU : 43 %
Obciążenie RAM : 80 %
Obciążenie SWAP : 6 %
ÂŚrednie obciążenie ( loadavg1 ) : 1.91
Obciążenie CPU : 43 %
Obciążenie RAM : 80 %
Obciążenie SWAP : 6 %
ÂŚrednie obciążenie ( loadavg1 ) : 1.91
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
- Doc
- Administrator

- Kontakt:
Uwaga, uwaga!
Mamy już nowy serwer:
-------------------------
Oxygen i7-4T
Intel
i7 920
4x 2x 2.66+ GHz
GigaEthernet
8 GB
DDR 3
2 x 1 TB
RAID 0/1
--------------------------
Na każdy mc - 260 zł (serwer)
Mam nadzieję, że już wszystko jest O.K.
(Nie mamy już "mułu"
)
ps:
Dla Ree'fka musimy dać dobrą whisky
Mamy już nowy serwer:
-------------------------
Oxygen i7-4T
Intel
i7 920
4x 2x 2.66+ GHz
GigaEthernet
8 GB
DDR 3
2 x 1 TB
RAID 0/1
OVH.pl
Właśnie zostało złożone zamówienie nr XXXX81
na sumę 500.18 PLN.
Na każdy mc - 260 zł (serwer)
Mam nadzieję, że już wszystko jest O.K.
(Nie mamy już "mułu"
ps:
Dla Ree'fka musimy dać dobrą whisky
Ostatnio zmieniony 22 paź 2010, 01:06 przez Doc, łącznie zmieniany 3 razy.
- Doc
- Administrator

- Kontakt:
3000 GBmalboro pisze:BTW: jaki limit transferu?
Na starym serwerze wykorzystaliśmy w tym miesiącu 163GB, a jest 20ty, czyli że używamy jakichś 200-250GB