Błąd P0013 i POO10
-
mateo300
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI CCAA 299KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Błąd P0013 i POO10
Witam. Zapalają mi się 2 błędy jak w tytule. Ktoś doradzić gdzie szukać przyczyny? Wymieniłem olej nic nie dało. Rozrząd mógł się przestawić i na walku łapie Błąd?
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: Błąd P0013 i POO10
mateo300, odnośnie tych kodów, błędów rozrząd najprawdopodobniej NIE uległ mechanicznemu przestawieniu, więc nie denerwuj się.
Błędy prawdopodobnie wskazują bezpośrednio na problem elektryczny po stronie Banku 1 (prawa strona silnika, patrząc od przodu A6 C7). Komputer w sensie ECU zgłasza przerwę w obwodzie lub zwarcie na liniach sterujących, zanim jeszcze dojdzie do fizycznej pracy hydrauliki wałków.
Co dokładnie oznaczają te kody:
1. Wiązka elektryczna (wspólne zasilanie, może masa)
Elektrozawory na jednym banku bardzo często dzielą wspólny przewód zasilający lub punkt masowy. Wiązka idąca tyłem silnika 3.0 TFSI potrafi przetrzeć się o obudowę filtra oleju, elementy kompresora lub ulec uszkodzeniu przez gryzonie.
Może to być ciągłość przewodów od wtyczek zaworów do sterownika silnika oraz sprawdzenie próbówką/miernikiem, czy pojawia się na nich napięcie po włączeniu zapłonu.
2. Zaśniedziałe lub zalane olejem wtyczki
W silnikach z rodziny EA837 uszczelnienia samych zaworów potrafią puszczać olej, który pod ciśnieniem dostaje się bezpośrednio do wnętrza kostki elektrycznej. Odepnij wtyczki od zaworów po stronie pasażera. Jeśli piny są zielone od nalotu lub pływają w oleju, odetnie to sygnał elektryczny.
Dalej do sprawdzenia: Pomóc może dokładne umycie zmywaczem do hamulców to jest m.in. "Kontakt spray".
3. Bezpiecznik sterowania silnika
Obwód zaworów faz rozrządu chroniony jest dedykowanym bezpiecznikiem w puszce na podszybiu. Jeśli w instalacji nastąpiło chwilowe zwarcie, bezpiecznik uległ przepaleniu, co natychmiast odcięło zasilanie od nastawników.
4. Szybki test weryfikacyjny (krzyżowy)
Jeśli chcesz upewnić się, czy uszkodzeniu nie uległy cewki samych zaworów:
Co dokładnie oznaczają te kody:
- P0010 – Przerwa w obwodzie elektrycznym nastawnika wałka ssącego na Banku 1 (zawór N205).
- P0013 – Przerwa w obwodzie elektrycznym nastawnika wałka wydechowego na Banku 1 (zawór N318).
1. Wiązka elektryczna (wspólne zasilanie, może masa)
Elektrozawory na jednym banku bardzo często dzielą wspólny przewód zasilający lub punkt masowy. Wiązka idąca tyłem silnika 3.0 TFSI potrafi przetrzeć się o obudowę filtra oleju, elementy kompresora lub ulec uszkodzeniu przez gryzonie.
Może to być ciągłość przewodów od wtyczek zaworów do sterownika silnika oraz sprawdzenie próbówką/miernikiem, czy pojawia się na nich napięcie po włączeniu zapłonu.
2. Zaśniedziałe lub zalane olejem wtyczki
W silnikach z rodziny EA837 uszczelnienia samych zaworów potrafią puszczać olej, który pod ciśnieniem dostaje się bezpośrednio do wnętrza kostki elektrycznej. Odepnij wtyczki od zaworów po stronie pasażera. Jeśli piny są zielone od nalotu lub pływają w oleju, odetnie to sygnał elektryczny.
Dalej do sprawdzenia: Pomóc może dokładne umycie zmywaczem do hamulców to jest m.in. "Kontakt spray".
3. Bezpiecznik sterowania silnika
Obwód zaworów faz rozrządu chroniony jest dedykowanym bezpiecznikiem w puszce na podszybiu. Jeśli w instalacji nastąpiło chwilowe zwarcie, bezpiecznik uległ przepaleniu, co natychmiast odcięło zasilanie od nastawników.
4. Szybki test weryfikacyjny (krzyżowy)
Jeśli chcesz upewnić się, czy uszkodzeniu nie uległy cewki samych zaworów:
- Dalej zamień miejscami zawór ssący z Banku 1 (pasażer) z analogicznym zaworem z Banku 2 (kierowca).
- Skasuj oczywiście błędy i przejeć się z próbką.
- Jeśli błąd P0010 przeniesie się na drugą stronę jako błąd Banku 2 (P0020), uszkodzony jest sam elektrozawór. Jeśli kody P0010 i P0013 pozostaną na Banku 1, problem leży wyłącznie w kablach lub bezpieczniku.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.