Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

[ All ] Przygotowania do zimy 2011/2012

Wszystko co związane z dbaniem o nasze Audi A6 / A7
Awatar użytkownika
August Horch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ All ] Przygotowania do zimy 2011/2012

Post autor: August Horch » 13 wrz 2011, 19:56

Witajcie po dłuższej mojej nie obecności na forum. Od paru dni zacząłem powoli myśleć o przygotowaniach mojej A6 do zimy. Planuję kupić nowy akumulator, dywaniki welurowe schować do garażu a zakupić gumowe PETEX lub DONA tak żeby dobrze się komponowały do podłogi i co najważniejsze pomyślałem o zabezpieczeniu lakieru przed śniegiem i solą i ujemnymi temperaturami. Na tej ostatniej sprawie chciałbym się głównie skupić w tym poście (zabezpieczenie lakieru). Siedziałem trochę na necie i przeglądałem fora które są poświęcone kosmetykom samochodowym. Jednak czym więcej czytałem tym większe miałem dylematy co mam wybrać. Własnym oczom nie wierzyłem jak czytałem niektóre posty w których ludzie opisywali ile zabiegów należy wykonać aby osiągnąć idealny efekt a co za tym idzie ile to ich kosztowało chodzi mi tu o ceny środków jakie stosowali. Powiem tak do tej pory stosowałe taką procedurę: Umycie auta szamponem Autoland, polerka pastą lekko ścierną Temp K2, naniesienie wosku (pasta) Autoland. Auto po takim procesie wygląda przyzwoicie ale niestety ten efekt znika po 2-3 myciach czyli po 1 miesiącu a wymaga prawie pół dnia a nieraz cały dzień roboty. Postanowiłem że chyba wolałbym nacieszyć się nieco dłużej woskiem na lakierze niż tylko te parę tygodni. W tym momencie chciałbym zainwestować troszkę większe pieniądze ale też bez przesady ok 100-150 zł w trwalsze środki do lakieru. Czy moglibyście podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami w tej kwestii jaki sensowny zestaw mógłbym kompletować w tej cenie jakie wy używacie? Nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto. Dodam że wszystkie te prace wykonuję ręcznie bez użycia żadnych elektronarzędzi polerskich.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marvin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marvin » 13 wrz 2011, 22:06

Ja napisze krótko i na temat :

http://forum.kosmetykaaut.pl/

ÂŻycze cierpliowsci w czytaniu :)
black_six

Awatar użytkownika
August Horch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: August Horch » 14 wrz 2011, 10:39

Wczoraj jeszcze sobie posiedziałem nad tym problemem i dziś postanowiłem że przedstawię swój zestaw jaki wstępnie sobie skompletowałem:
- Aplikator: Soft Foam Applicator Pad (2-pack bulk) link
- Przygotowanie powierzchi: Clear Coat Safe Rubbing Compound link
- Polerowanie: Clear Coat Safe Polishing Compound link
- Woskowanie: Collinite 476s Super Doublecoat Paste link

O cencie czy dobry wybór jak na pierwszy raz za 100-150zł? Może doradzicie coś swojego :)

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 14 wrz 2011, 12:09

August Horch, ja osobiście używam Nano GoldCare (NANO)

Poczytaj o nim. Ja jestem z niego bardzo zadowolony... Nie ma właściwości ściernych, tak więc jeśli chcesz polerować mechanicznie to nie to...

Awatar użytkownika
August Horch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: August Horch » 14 wrz 2011, 13:16

0x4B25A Dzięki za sugestię z twojej strony :D ja będę wykonywał wszystkie prace ręcznie bez użycia urządzeń polerski bo takowych nie posiadam :P zapoznam sie z tym co mi podesłałeś

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 14 wrz 2011, 13:20

August Horch, nie ma sprawy. Nie jest szczególnie drogie a jest typu all-in-one... masz po nim lakier jak szkło taki gładki :) Oczywiście, jeśli nie ma mechanicznych uszkodzeń...

Awatar użytkownika
August Horch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

a

Post autor: August Horch » 21 wrz 2011, 21:09

Witajcie dziś doszła do mnie paczka kosmetyków dla mojej niuni :D Obrazek
Mam nadzieję że 476 przetrzyma do wiosny :D będę zdawał relację co jakiś czas jaki jest stan faktyczny. Pozdrawiam :D

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 22 wrz 2011, 08:10

August Horch, powodzenia :) <okok>

Awatar użytkownika
zbig_84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: a

Post autor: zbig_84 » 23 wrz 2011, 22:25

August Horch pisze:Witajcie dziś doszła do mnie paczka kosmetyków dla mojej niuni :D [url=http://images38.fotosik.pl/1100/c293fba49dcd051dmed.jpg]Obrazek[/URL]
Mam nadzieję że 476 przetrzyma do wiosny :D będę zdawał relację co jakiś czas jaki jest stan faktyczny. Pozdrawiam :D
Witam
I jak sie sprawił zakupiony komplecik? szykuje sie do tego samego zabiegu.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
1237709
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: 1237709 » 25 wrz 2011, 10:04

Ja jescze proponowalbym odkrecenie nadkoli i tam wymycie + nalożenie baranka na nadwozie .. super sprawa przed zimą

Awatar użytkownika
August Horch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: August Horch » 26 wrz 2011, 11:16

Cześć dziś w nocy wróciłem z DE i nie miałem okazji odpisać ;p 1237709 mógłbyś wrzucić jakieś fotki jak to wygląda u Ciebie? <mysli> Ogólnie zestaw czeka na użycie do połowy października dopiero wtedy będę miał wolną sobotę żeby się za to wszystko zabrać <uoee> Obiecuje że zdam relację z przebiegu tej operacji :> Co do szamponu to poprzestaję na szamponie AUTOLAND i gąbce z marketu, a do osuszania mam zestaw tetrowych pieluch w które kiedyś byłem przewijany <rotfl>

Awatar użytkownika
Lipton
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Lipton » 27 wrz 2011, 09:31

rubio, a co sie nadaje do osuszania ?
Obrazek

Awatar użytkownika
UneeK
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: UneeK » 27 wrz 2011, 13:07

Lipton pisze:rubio, a co sie nadaje do osuszania ?
Najlepiej stosować specjalne ręczniki z mikrofibry, które wchłaniają do 3x więcej wody niż zwykłe reczniki z froty oraz nie pozostawiają smug np:
- Water Magnet Microfiber Drying Towel

P.S. Co do szamponów - również polecam coś firmowego (np. meguiar's) opartego na polimerach, które nie usuwają woskowej ochrony gdyż nie zawierają silnych detergentów.

Awatar użytkownika
August Horch
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: August Horch » 27 wrz 2011, 14:50

Cześć co do szamponu który stosuję to muszę powiedzieć że na jednym z forum poświęcono tej kwestii nie małą pogadankę. Chodziło o wyłonienie dobrych szamponów które można kupić za nieco mniejsze pieniądze np. w markecie. Autoland zwyciężył, dużym plusem dla niego był współczynnik pH. Produkt jest prawie obojętny dla twardych wosków. Chcę sam się tego przekonać. A co do tetrówek to raczej zastąpię je mikrofibrami które dostałem jako gratis do wyżej przedstawionych produktów. :>

Awatar użytkownika
yukon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2000
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: yukon » 27 wrz 2011, 22:10

August Horch odpuść ten szampon Autolandu :) Jeśli koniecznie chcesz coś marketowego to bezpieczny dla wosku jest Nigrin.

więcej info na temat woskowania itp. jest w tym temacie all-kosmetyka-pielegnacja-zabezpieczenie-vt34284.htm

miałem nakładać na auta coś na zimę ale jeszcze na kilka tygodniu wrzucę coś letniego...pogoda taka piękna <rotfl>
Społeczność forum Audi A6 i Audi A7 - https://a7klub.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pielęgnacja i kosmetyka”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl