Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Radio do Audi (Nieoryginalne/ oryginalne/ "tuning"

Car Audio
ODPOWIEDZ
Grzego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AWT 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Radio do Audi (Nieoryginalne/ oryginalne/ "tuning"

Post autor: Grzego » 11 gru 2016, 01:04

Witam wszystkich posiadaczy samochodów marki Audi, i modelów A6 c5.

Zanim rozpocznę powiem, że nie jestem pewny czy to dobry dział, więc z góry przepraszam jeśli źle trafiłem.
Mam takie pytanko do was.

http://www.ebay.com/itm/1997-2004-Audi- ... 0970756683
http://archiwum.allegro.pl/oferta/andro ... 95682.html

Są tutaj takie radyjka. One są (myślę) nieoryginalne, lecz stworzone dla modelu A6 c5. Może jest jeszcze coś innego/ lepszego, lecz dedykowane dla Audi ;) Proszę o podzielenie się info.
Pytanie nr 1.
Czy takie radyjko wejdzie w otwór po radiu- Concert II? Myślę że chyba nie bardzo. Jeśli tak, to jakie przeróbki trzeba by zrobić?
Audi A6 c5 przecież posiadało oryginalnie też większe radia, więc jakieś oryginalne rozwiązanie musi być aby nie niszczyć niepotrzebnie samochodu ;).
2.
Czy warto zakupić taki typ radia?
Zależy mi na USB, bądź AUX, choć bardziej na USB. Nie chcę ładować pierwszego lepszego radia. Oryginalne mi wcale nie przeszkadza (to- Concert II), lecz brak mi tutaj USB. Słyszałem że są jakieś opcje "dorobienia" USB do oryginalnego radia.
Nie jest to głupie, i jeśli możecie to podajcie mi konkretne info/ namiary do danej tematyki.
Podoba mi się takie radyjko Android 4.4 Quad core, lecz nie widzę (przynajmniej z przodu) żadnego wejścia na USB, są tam tylko wejścia na (chyba) mikro SD.
Nie mam pojęcia jak będzie z jakością dźwięku w takim radiu i innymi rzeczami. Nie lubię dotykowych wyświetlaczy radia, więc też jestem troszkę sceptyczny.

Co możecie mi poradzić?
Chcę zachować samochód w dość oryginalnym stanie, choć można parę rzeczy "unowocześnić".
Te radia wyglądają jak do Audi, więc to mi nie przeszkadza ;)

Z góry dziękuję za pomoc ;)[/list]

Ziomek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1998
Silnik: 1.8T ANB 150KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Ziomek » 11 gru 2016, 07:58

1. To są radia 2din czyli potrzebna przeróbka konsoli auta. Było na forum co potrzebne.
2. Zależy kto co lubi i jaki ma portfel. 3k PLN to nie mało, a jak Ci zależy to np za 400zł możesz mieć zmieniarkę cyfrową Dension z aux, bt i usb którą wpinasz zamiast swojej zmieniarki.

obsession
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sławek
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0T CREH 340KM
Paliwo: Diesel

Post autor: obsession » 11 gru 2016, 09:45

Nigdy bym nie dał tyle kasy za sprzęt tak marnej firmy. Nie chodzi tutaj o szpan czy coś takiego. Jeśli chodzi o Audio zawsze warto postawić na firmy, które mają w tym wieloletnie doświadczenie. Temat wielokrotnie przerabiałem. Sam miałem u siebie całkiem fajny sprzęcik w A4 B5 i często musiałem uczyć się na własnych błędach i wymieniać podzespoły krótko po ich zakupie. Jeśli nie zamierzasz budować jakiegoś konkretnego audio i nie zależy Ci na jednostce 2DIN to kup radioodtwarzacz 1DIN jakiejś normalnej firmy: Alpine, Pioneer.. Do 1000zł spokojnie kupisz nowy sprzęt z USB czy bluetooth i będziesz zadowolony. Jeśli chcesz 2DIN to wiadomo przeróbka konsoli środkowej i do tej kwoty którą podałeś również kupisz porządny sprzęt renomowanej firmy. pzdr
Jest:
A3 8L 1.8
A6 C6 4.2

Było:
A4 B5 2.6
A6 C5 2.7 BIT
https://a6klub.pl

Grzego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1999
Silnik: 1.8T AWT 150KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: Grzego » 11 gru 2016, 12:48

Czyli krótko i zwięźle. Jednym słowem nie opłaci się kupować takiego radia, bo nie wiadomo jak będzie z jakością dźwięku i samego radia. Tak mam to rozumieć?
4 tyś zł. Wiem że to nie jest mało, lecz tym radziłbym się nie sugerować.
Za dobre radio warto dać więcej, i tu jest problem bo nie mam pojęcia jak jest z tymi radiami. Łatwo jest wydać kasę, lecz trudnej jest ją zarobić, nie?

Radia typu Alpina, czy pioneer... Nie bardzo. Wolę aby radio ładnie komponowało się z resztą samochodu, a one... Może przesadzam. Tak jak mówiłem wcześniej, oryginalne radio- Concert II nie sprawia mi problemów. Jest OK i ładnie się komponuje z resztą samochodu (kto co lubi), tylko brak mi tutaj połączenia z telefonem, by posłuchać muzyki z telefonu, radia internatowego, czy użycie nawigacji na radiu.
Wiem, że zawsze jest zasada- "Coś za coś" :)
Myślałem że może dowiem się czegoś nowego, znajdę jakąś alternatywę o której nie wiedziałem.
Długo zastanawiałem się czy pytać o to na Waszym forum. Tak, czytałem wiele postów, lecz żaden nie dawał mi konkretnej odpowiedzi. Każdy człowiek jest inny i każda pomoc jest indywidualna (jeśli wiecie co mam na myśli).
Tak czy siak, dzięki za pomoc. Jeszcze pomyślimy ;)[/list]

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl