[A6 C5] przerwy w doładowaniu
[A6 C5] przerwy w doładowaniu
Witam. Kieruję sie do kolegów z takim pytaniem, mianowicie chodzi mi o zaworek który jest połączony z gruszką od turbiny, ten który jest razem z zaworkiem od EGR-u prawdopodobnie N17 albo N18, ale niejestem pewien. no i pytanie brzmi, czy może on być przyczyną że przerywa mi doładowanie, a dokładnie, przy wchodzeniu na obroty od 1.5-3.5 tysiąca czuć odczuwalne przerwy jak by turbina się zacinała, dodam że zrobiłem taki eksperyment, mianowicie, zmieniłem przewody, i ten od turbiny dałęm do zaworu EGR a ten od Egr do zaworu od turbiny, no i oczywiście przewody także, no i czuć że jest niebo lepiej, ale jeszcze nie to co powinno. Byłem w serwicie i taki zawór kosztuje 420zł no i chciałem sie zapytać czy może on być tego powodem.i jeszcze jedno pytanko, czy przewody od powietrza wchodzą w te zawory leciutko bo u mnie bardzo leciutko i niewiem jak powinno być. A i jeszcze jedno, czy jest gdzieś koło interkoolera jakiś sterownik turbiny bo mechanik coś mi o takim wspominał a drugi powiedział że tam nie ma zadnego sterownikai bądz tu teraz mądry.
A powiedzzcie mi czy zawór n75 ma takie same właściwości co ten od egr, bo ja zmieniłem i przerywa dwa razy przy ok 2.700 i 3.200 obrotów. wczoraj sprawdzałem turbinę vagiem i na wykresie wygląda to tak że w niektórych momentach jest zawyżone doładowanie niż powinno być i spada poniżej normy.
A8 D4 4.2TDI 400KM
witam. Miałem to samo. Jeżeli przepływka jest ok to zdejmij przewód z "bączka" na turbinie zatkaj palcem jeżeli będzie podciśnienie to zawór N75 jest ok. Jeżeli to bączek to załóż naniego jakiś przewodzik i pociągnij powietrze powinie otworzyć zawór do do turbiny jak nie to pękła membrana w bączku i jest do wymiany. w sklepie samego nie kupisz ale na alegro są
Czujnik MAP jest umieszczony na wylocie z Intercoolera Foto z lewej strony opaski
ÂŁatwe dojście po zdjęciu zderzaka . MAP może być zabrudzony olejem z odmy albo jak pada turbina. Ale on wskazuje panujące cisnienie na dolocie do cylindrów i olej nie powinien mieć wpływu na jego wskazania.
ÂŁatwe dojście po zdjęciu zderzaka . MAP może być zabrudzony olejem z odmy albo jak pada turbina. Ale on wskazuje panujące cisnienie na dolocie do cylindrów i olej nie powinien mieć wpływu na jego wskazania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam. wczoraj Vagowałem samochód i trochę zdiwiony byłem wykresem przy ok 3tys osbotów, wyszedł straszny zyg-zak, czyli prosta łamana na całym odcinku na którym powinna isc prościutko jak strzała. wygląda to tak że przeładowuje i spada ponad norme o dokładnie tyle ile przeładowało i tak cyklicznie na całym zakresie. dodam że zgodnie z wykresem turbina się załącza z opóźnieniem.
A8 D4 4.2TDI 400KM