Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

TIP Problemy

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Capri1233
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

TIP Problemy

Post autor: Capri1233 » 13 paź 2019, 12:53

Witam , (Silnik 2.5 tdi v6 AKE-BDG) jestem po zmianie skrzyni z Manuala na TIPA niby wszystko hula lecz skrzynia strasznie długo wrzuca bieg ,a czasami nie moge nawet ruszyć musze piłować do 3k tyś żeby zaczeła ruszać na R i D 4,3,2 Jest to samo, po rozgrzaniu zaczyna wrzucać szybko , nastepny problem jest podczas jazdy na 5 biegu obroty mi faluja jakby łapało i puszczało sprzęgło , kolejny problem szarpanie nie zawsze ale jest przy zmianie biegu , błąd jaki pokazuje to uszkodzenie konwertera , wali mi jeszcze błąd G28 na wieńcu jest 6 bolców a czujnik podmieniany i dalej to samo czujnik ma nie całe 900Ohm czyli działa ..Pompa VP44 tez mi się kończy bo nie widze w ogóle w bs wartości i korekt wtrysku , tłoczek niby chodzi bo z LATE na EARLY słychac rekotanie silnika.. Władowałem sporo hajsu na to i skrzynia podobno była sprawna zmieniała płynnie i nie szarpała olej zmieniałem wraz z filtrem zalany DEXRON III weszło mi 4 litry i nie wiem czy za mało czy jak dlatego robie posta tutaj i Prosze o pomoc ..

shogo23
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: shogo23 » 14 paź 2019, 22:19

To ja podłącze się pod temat dziś bardzo dziwna sytuacja i nie ukrywam że mam pełne gacie.
Auto tydzien temu kupione. Wymieniłem odrazu olej w skrzyni metodą dynamiczną (koszt 1300) wróciłem właśnie z pracy, zapalam samochód chce wyjechać, wrzucam R i jakieś szarpnięcie i coś porzęziło wrzucam D, to samo. No i co? No i strach. Pojezdziłem chwile żeby się silnik rozgrzał, było lepiej ale znow wyjezdzam z zakretu gaz do podłogi i na 2jce przy 4 tysiącach obrotów brak mocy i stoi na 4 tysiącach (pierwszy raz ten objaw) Zaczynam się poważnie bać i nie wiem gdzie to zdiagnozować? Już jestem tak mechanikami przerwrazliwiony ze jak od ktoregos odbieram to mam wrazenie ze chodzi gorzej.

PS
Też tak macie (po waruknkiem ze macie taka sama konfiguracje) ze jak depniecie z miejsca i czuc moc przyspieszenie a dwojka i reszta to jakies takie srednie sa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja