Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Szarpnięcie na 5 przy zwalnianiu

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
wampek007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Szarpnięcie na 5 przy zwalnianiu

Post autor: wampek007 » 21 mar 2019, 21:50

Witam
Od jakiegoś czasu obserwuje w swojej S6 C5 niepokojące objawy. A mianowicie jadąc na 5 biegu i puszczając pedał gazu samochód normalnie zwalnia aż do 1100-1200 obrotów i czuć delikatne szarpnięcie obroty spadną do 900 i po chwili wracają do tych samych granic trwa to z sekundę. Auto nie zmienia biegu przy tej sytuacji dalej jest na piątym biegu. Dodam ze wszystkie biegi w gorę i w dół zmieniają się płynnie. Zastanawiam się nad przyczyną i stawiam na sprzęgło hydrokinetyczne, czy moje domysły idą w dobra stronę, czy jest możliwość sprawdzenia tego. Dodam tez ze jadąc w granicach 160-180 km/h nie ruszając pedałek gazu, czasem da się odczuć coś takiego jak by się odjęło i dodało delikatnie gazu samochód jak by zwolnił i przyspieszył trwa to tez dosłownie z sekundę. Obroty silnika nie spadaj i nie wzrastają, są na tym samym poziomie. Dodatkowo próbuje usunąć coś jak drgania ewentualnie przeskakiwanie półosi na frazach (takie odczucie) w tylnej części samochodu. Jest to odczuwalne tylko na pierwszym biegu przy pewnym przedziale prędkości (nie na całej jedynce) i dodaniu więcej niż polowe pedała gazu (mocniejsze przyspieszenie). Wymieniłem już wszystkie tyknie przeguby i dalej to samo, tak wiec obstawiam już wał napędowy. Tej usterki nie łącze z objawami szarpania skrzyni ale napisałem dla jasności.

Może ktoś się z was spodlał z podobnym problemem….

Pozdrawiam i liczę na podpowiedzi

8lukasz6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: 8lukasz6 » 06 wrz 2019, 13:26

I jak wiesz jaka jest przyczyna ?? Bo mam to samo

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja