Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Kilka problemów z moim A6 - będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Diagnostyka VAG
minimum
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Kilka problemów z moim A6 - będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Post autor: minimum » 23 lut 2019, 12:16

Witajcie napotkałem problem podczas próby zakodowania od nowa centralnego zamka oraz lamp xenon. Moduł 35 jak i 55 . Wyrzuca błąd że nie może się połączyć z modułem. Nie sprawdzałem wszystkich ale większość działa. Kabel posiadam od Ross-tech wraz z oprogramowaniem Hex-Usb. VCDS 17.1.3 polski i angielski

Dodam że wyczytałem w sieci że może pomóc odpięcie aku na chwilę jednak tutaj to nie pomogło.
Jakieś pomysły?

Zmieniłem nazwę tematy aby nie tworzyć kolejnego. Wszystko wyjaśnię na dole w ostatnim poście.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2019, 19:14 przez minimum, łącznie zmieniany 1 raz.

konradkry77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Ustaw imię i auto
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: konradkry77 » 23 lut 2019, 13:30

Wejdź w gatewey i sprawdź czy nie ma tam błędów na tych modułach.
następnie zweryfikuj czy CAN tam dochodzi.

minimum
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: minimum » 24 lut 2019, 20:15

Can Gatewey mam jakiś błąd ale nie wchodziłem w to jeszcze.
screen z vcds

Obrazek

wnioskuję że nie łączy się ze wszystkim prawidłowo tak? Gdzie się znajduje ten moduł może przeczyścić styki ? Ktoś kiedyś napewno coś kombinował bo dołożone są xenony a nie są zakodowane i wszedzie pełno błędów żarówek a do tego bloku 55 również nie mogę się dostać

Możliwe że uwalony jest ten moduł? W bagażniku go nie widzę

[ Dodano: 2019-02-24, 20:15 ]
Nikt nic? Moduł ma ochronę komponentu ? pytam w przypadku wymiany

predki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: predki
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic

Post autor: predki » 24 lut 2019, 20:18

gatek może być dobry może być siec can uszkodzona
Było Audi80 b2 2.0 litra PB
Było Audi80 b3 1,8 litra PB
Było Audi80 b3 1,9 litra PB
Było Audi a4 b5 1,9 litra ON
Było Audi a4 b6 1,8T litra PB
było Audi a6 c6 2,4 pb

Awatar użytkownika
tomnik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2009
Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: tomnik » 24 lut 2019, 20:50

A nie wzięliście pod uwagę tego, że skoro :
minimum pisze:kiedyś napewno coś kombinował bo dołożone są xenony a nie są zakodowane
minimum pisze:Wyrzuca błąd że nie może się połączyć z modułem
to sterownika (J431) w aucie nie ma... ?

Co do :
minimum pisze:napotkałem problem podczas próby zakodowania od nowa centralnego zamka (...). Moduł 35
Centralny zamek obsługuje moduł komfortu 46. Ze sterownikiem 35 nie połączysz się, o takim adresie nie występuje.

Próbujesz połączyć się ze sterownikami, których w aucie fizycznie nie ma.

Montaż ksenon - a6-c6-xenon-montaz-vt10108.htm

minimum
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: minimum » 24 lut 2019, 22:22

Skoro wyrzuca jakiś błąd z modułu J431 - Can to chyba jednak jest. Czytałem gdzieś że może być gdzieś pod kolumną kierownicy ale nie wiem ile jest w tym prawdy. Z modułem komfortu 46 się łącze i robię bez problemu test zamków , opuszczania szyb itp.

Czyli moduł o którym jest napisane w wątku który podajesz to ten który kryje się pod pozycją 55? zasięg świateł? Tutaj wyjaśniałoby dlaczego się nie łączy.
Ale pozycja 35 w vcds jest ponoć do kodowania centralnego zamka od nowa. Central Locking czy jakoś tak, nie mam teraz przy sobie laptopa z vcds ale sprawdze to jeszcze raz jutro.

A więc pytanie czy można dorzucić potrzebne moduły? Czytałem już temat z xenonami z tym że skoro nie mam u siebie tego modułu to nie będzie możliwe poprawne kodowanie xenon ?to w jaki dziwny sposób ktoś nakombinował że lampy świecą? Problem występuje tylko przy włączaniu świateł mijania (pomijam nie świecące listwy led) - trzema kilka razy przekręcić czasami pokrętło z pozycji 0 na mijania, 3,2,5 razy odbywa się to losowo

co do sieci can to da się to naprawić jakoś?

Awatar użytkownika
tomnik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomnik » 25 lut 2019, 01:13

Czy aby na pewno zrozumiałeś. to co napisałem ? Obawiam się, że nie.
minimum pisze:Skoro wyrzuca jakiś błąd z modułu J431 - Can to chyba jednak jest.
Jaki błąd ? Proszę go pokazać.
minimum pisze:Czyli moduł o którym jest napisane w wątku który podajesz to ten który kryje się pod pozycją 55?
55 - Xenon Range - Sterownik J431
minimum pisze:A więc pytanie czy można dorzucić potrzebne moduły?
Moduł (liczba pojedyncza). Nie "można", a trzeba. Potrzebujesz sterownika J431.
minimum pisze:Czytałem już temat z xenonami z tym że skoro nie mam u siebie tego modułu to nie będzie możliwe poprawne kodowanie xenon ?
Do poprawnego "zakodowania" i działania, potrzebne są wszystkie komponenty wchodzące w skład układu lamp ksenon.
minimum pisze:to w jaki dziwny sposób ktoś nakombinował że lampy świecą?
To pytanie jest zbędne i nie jesteśmy właściwymi jego adresatami.
minimum pisze:Ale pozycja 35 w vcds jest ponoć do kodowania centralnego zamka od nowa.
Ponoć ?
W tej sprawie nie będę się powtarzał.
Napiszę tylko - przed wybraniem "Select" zakładki "Select Controle Module" programu diagnostycznego, radzę włączyć zapłon. Po wybraniu "Select" pojawia się wtedy okno ze wszystkimi zainstalowanymi sterownikami w aucie. Są to sterowniku w zakładce "Installed". Nie znajdziesz wśród nich adresu 35, bo sterwonik o takim adresie nie występuje w A6 C6.
Wybierając dalsze zakładki "Drivetrain", "Chassis", itd., zobaczysz wszystkie możliwe adresy sterowników, które program diagnostyczny "obsługuje" w autach grupy VAG.
Ciebie interesuje tylko zakładka "Installed", bo to w niej, powtarzam, znajdziesz adresy sterowników zainstalowanych w Twoim aucie.
Zdarzyć się oczywiście może sytuacja, w której dla przykładu sterownik o adresie 55 (J431 zasięg świateł ksenon) będzie widoczny w "Installed", jako istniejący/zainstalowany, a może go fizycznie w aucie nie być. Możliwe jest to, bo majsterkowicz, o którym piszesz, mógł wpisać go do listy zainstalowanych sterowników w sterowniku głównym, CAN Gateway. Wpisanie do listy, a jego fizyczny brak, skutkować będzie brakiem możliwości komunikacji z tym właśnie sterownikiem. Wykluczam jednak taką sytuację, a to z prostej przyczyny : brak błędu w sterowniku Twojego auta adresu 19 CAN Gateway, o braku komunikacji ze sterownikiem adresu 55 (zasięg ksenon-Xsenon Range).

minimum
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: minimum » 25 lut 2019, 07:41

Teraz napisałeś to jasno i klarownie za co dziękuje :] nie musisz być natomiast opryskliwy gdyż forum jest po to aby pytać mądrzejszych , dopytywać i edukować się w jakiś sposób oraz wymieniać swoje zdania.
Fakt jest taki ze wobec twojej osoby jetem laikiem do czegoście przyznaje i pisząc tutaj liczyłem na pomoc za do raz jeszcze dziękuje .

Co do błędu CAN to myslalem ze jest to błąd który zaświecił mi się na czerwono CAN gateway. Co do reszty komponentów potrzebnych do xenon wszystkie juz posiadam
Bo właśnie chciałem zrobić to a raczej poprawić robotę druciarska jakiegoś fachmana.

Sprawdzę wszystko tak jak piszesz raz jeszcze , w takim razie może jeszcze podpowiesz czy można i w jaki sposób zakodować raz jeszcze centralny . Borykam się z problemem wymienionych drzwi gdyż raz wie otwierają od zewnątrz po otworzeniu auta a raz nie a nim zacznę rozbierać tapicerkę chciałbym sprawdzić czy nie pomoże operacja kodowania choć szczerze sam w to wątpię .

Awatar użytkownika
tomnik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomnik » 25 lut 2019, 11:53

minimum pisze:nie musisz być natomiast opryskliwy
Proszę wskazać słowa, zdanie, w którym według Ciebie byłem.
Jako jedyny w tym wątku udzieliłem Ci prawidłowej (jak mniemam) odpowiedzi na nurtujący Cię problem, a Ty w ramach podzięki robisz mi bezpodstawny zarzut ? Nie przesadzasz ? Przecież zamiast tego, co napisałem, mógłbym lakonicznie odesłać Cię do instrukcji użytkowania programu diagnostycznego, którego używasz.
minimum pisze:gdyż forum jest po to aby
Forum jest przede wszystkim po to, aby czerpać z niego wiedzę z tekstów już napisanych.
minimum pisze: w jaki sposób zakodować raz jeszcze centralny
Opcje funkcji centralnego zamka zmienia się bodajże w adaptacjach sterownika o adresie 46.
Logicznym jest skoro :
minimum pisze:gdyż raz wie otwierają od zewnątrz po otworzeniu auta a raz nie
to "kodowanie" niczego nie zmieni. Winnym jest prawdopodobnie podzespół, jakim jest zamek. "Kodowaniem" tego nie naprawisz.

Wpisując w Google : zamek nie otwiera się a6c6 a6klub, pewien jestem, że znajdziesz kilka interesujących Cię tematów i informacji.
minimum pisze: myslalem ze jest to błąd który zaświecił mi się na czerwono CAN gateway
To nie błąd, a informacja, mówiąca o braku możliwości połączenia się ze sterownikiem przy próbie połączenia się z nim. Pisząc tak, podajesz info, sugerujące odbiorcy, że w sterowniku zapisuje się błąd o braku komunikacji, a to w świetle tego, co zostało napisane przeze mnie wyżej, stanowi dużą różnicę.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2019, 12:21 przez tomnik, łącznie zmieniany 3 razy.

minimum
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: minimum » 25 lut 2019, 12:02

Owszem znalazłem i między innymi taki temat aby sprawdzić kodowanie dlatego mam złudną nadzieje ze to coś pomoże aczkolwiek jestem w głębi przekonany ze masz racje.

A więc potrzebuje modułu do xebonow j431 czy mógłbyś przybliżyć gdzie powinien się znajdować i jak wyglada bo wujek google pokazuje rożnego rodzaju moduły mimo wpisania oznaczenia . Pytam również o miejsce bowiem jedni piszą ze pod kolumna kierownicy inny zaś że w bagażniku czy tez pod schowkiem pasażera.

Czy uważasz ze zakodowanie może rozwiązać problem z lampami ? W sensie przy włączaniu ?

Awatar użytkownika
tomnik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomnik » 25 lut 2019, 12:54

minimum pisze:potrzebuje modułu do xebonow j431 czy mógłbyś przybliżyć gdzie powinien się znajdować i jak wyglada bo wujek google pokazuje rożnego rodzaju moduły mimo wpisania oznaczenia
Sterownik znajduje się za głównym schowkiem pasażera.
Nr-y OEM 8P0907357J lub 8P0907357L
Dedykowane Moduły LED oświetlenia wnętrza-niezawodne/bezawaryjne Kontakt : PW/Mail prolumo@yahoo.com

minimum
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: minimum » 01 mar 2019, 17:12

Dzięki zabieram się za szukanie w takim razie.

[ Dodano: 2019-03-01, 17:12 ]
A więc znalazłem owy sterownik , najwidoczniej jest uszkodzony skoro nie można się z nim połączyć, kable wylądają na sprawne, wszystko wydaje się dobrze połączone, zamówię identyczny i zobaczymy. Mam Pytanie do Ciebie kolego tomnik, a nawet dwa.
Czy ten moduł będzie posiadał zabezpieczenie ?

Pytanie drugie odnosi się do lamp tylnych led. Przejrzałem tematy na forach jednak nikt nie podesłał podobnego problemu. Chodzi o kodowanie, wywala mi błąd który wstawię ze zrzutem ekranu. Dodam że używałem też pomocnika kodowania i próbowałem dodać inne funkcję jednak nie przechodzi. A chciałem je zakodować bo jednak nie świecą jak powinny.

Obrazek

Awatar użytkownika
tomnik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomnik » 03 mar 2019, 22:51

minimum pisze:A więc znalazłem owy sterownik , najwidoczniej jest uszkodzony skoro nie można się z nim połączyć
Mam pewne wątpliwości, dlatego też wstaw zdjęcie (wykonane przez siebie) znalezionego sterownika lub podaj jego numer.
Za wspomnianym schowkiem znajduje się też bramka CAN (sterownik CAN Gateway) - nie pomyliłeś się i nie bierzesz go za ten, którego szukasz ?
minimum pisze:Czy ten moduł będzie posiadał zabezpieczenie ?
Z tego co wiem, nie ma. https://a6klub.pl/all-ochrona-komponent ... htm#266283
minimum pisze:Pytanie drugie odnosi się do lamp tylnych led. Przejrzałem tematy na forach jednak nikt nie podesłał podobnego problemu. Chodzi o kodowanie, wywala mi błąd który wstawię ze zrzutem ekranu.
A co takiego chcesz zmienić, co do sposobu działania tych lamp ?

minimum
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: minimum » 07 mar 2019, 22:14

Dzisiaj jeszcze raz sprawdzę i zrobię zdjęcie możliwe zd masz
Racje . Co do tylnich lamp czytając inne tematy na forum doszedłem
Do wniosku że świecą źle, tj. Razem z pozycja świeci przeciwmgłowe a jak je włączę to nie swieci mocniej .wywala błędy żarówek vcds

[ Dodano: 2019-03-04, 12:32 ]
A kodowanie nie przechodzi i wywala błąd jak wyżej :[

Witam po dłuższej przerwie , dziś miałem chwilę i zajrzałem jeszcze raz pod schowek oraz wymieniłem sobie porysowane błotniki. Napotkałem kilka mankamentów które chciałbym naprawić gdyż mnie zwyczajnie rażą i będę wdzięczny za pomoc.

1. Zacznijmy od tego kodowania świateł przednich Xenon.
Otóż podejrzewam że były poprzednio lampy zwykłe. Wtyczka od wiązki jest 10 pinowa , 7 kabli wykorzystane i 2 obcięte poza kostką bez użytku. Lampa natomiast podejrzewam że jest to nie xenon a nawet bi-xenon ponieważ dzisiaj zdemontowałem żarnik i śrubokrętem odsłoniłem przesłonę w środku. Lampa ma 14 pin, w środku wygląda na zdrową tak jakby nic grzebane nie było. Ma wszystko poza AFS. Poniżej zdjęcia kostki i lampy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeśli chodzi o moduł o który pytał kolega tomnik to jest za schowkiem coś takiego:

Obrazek

Obrazek

Chciałbym dojść do ładu i składu z tymi lampami, zderzak ze spryskami w drodze tak samo czujniki samopoziomowania ale to później. Na chwilę obecną :
- Chciałbym kostkę dobrze zrobić od tych lamp, zamówiłem 2x kostkę 14pin z kablami 40cm. Czy mógłby mi ktoś na podstawie tej mojej kostki i kabli konkretnie napisać gdzie co i jak wpiąć? lub zlutować aby to hulało prawidłowo? Może uda się zrobić jednak bixenon.
- Co z tym modułem ? Kodowanie nie przechodzi na bixenon, podobnie jest z tylnymi lampami led, wywala błąd.
- jak podłączyć pompki spryskiwaczy aby działały razem? szyba+reflektor?
Dodam że problem z przednimi lampami polega na tym że muszę kilka razy przekręcić pokrętło aby świeciły się cały czas, jest to losowo inaczej po chwili gasną. Nie wywala nic na FIS żadnego błędu żarówki. Xenon działa, drogowe h7 działa. Oczywiście listwa led nie działa, na niej akurat obecnie najmniej mi zależy.

2. Dzisiaj podczas demontażu lamp natknąłem się na taką kostkę i za cholere nie wiem od czego ona może być, ktoś ma jakiś pomysł? dynda sobie luzem.

Obrazek

3. Lampy tylne led. Ktoś wymienił i działają, błędów nie ma spalonej żarówki. VCDS wywala błędy i lampy mają złe kodowanie jednak kodowanie nie przechodzi, zrzut ekranu wyżej z kodowania. Świecą źle o czym dowiedziałem się tutaj z forum gdyż razem z pozycyjnymi świecą delikatnie przeciwmgłowe a kiedy je włącze nic się nie zmienia - nie świecą mocniej jak powinny.

Wiem Panowie że na temat kostek lamp i samych lamp bi-xenon gdzieś był ale tam nie wyczytałem podobnych problemów , a mimo to bardzo bym prosił kogoś żeby tutaj to jasno opisał co gdzie i z czym wpiąć. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

[ Dodano: 2019-03-07, 22:14 ]
tomnik pisze:
minimum pisze:potrzebuje modułu do xebonow j431 czy mógłbyś przybliżyć gdzie powinien się znajdować i jak wyglada bo wujek google pokazuje rożnego rodzaju moduły mimo wpisania oznaczenia
Sterownik znajduje się za głównym schowkiem pasażera.
Nr-y OEM 8P0907357J lub 8P0907357L

Szukałem dziś tego modułu, żeby zamówić ale ciężko lub kosztują fortunę. Znalazłem też moduł 8P0907357F - czy podejdzie?

Pytanie o wiązkę, bo zapewne do niego trzeba dokupić lub zrobić, może ktoś posiada lub wie gdzie takową dostanę poza ASO.

Awatar użytkownika
tomnik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: tomnik » 08 mar 2019, 01:08

minimum pisze:Szukałem dziś tego modułu, żeby zamówić ale ciężko lub kosztują fortunę.
A to co, пылесос ....? :
https://allegro.pl/kategoria/oswietleni ... t-1-2-0131
minimum pisze:Jeśli chodzi o moduł o który pytał kolega tomnik to jest za schowkiem coś takiego:
Tak, jak podejrzewałem, to co bierzesz za poszukiwany sterownik poziomowania, jest sterownikiem Can Gateway.
Wystarczyło porównać numer, do tego, które Ci podałem.

Informacji na temat montażu szukaj np. tu https://a6klub.pl/a6-c6-xenon-montaz-vt10108.htm

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja