A6 C6 3.0TDI nie kreci rozrusznikiem, brak komunikacji z ECU
A6 C6 3.0TDI nie kreci rozrusznikiem, brak komunikacji z ECU
Panowie pomocy!!
Wrocilem po 3tyg z delegacji, auto stalo przez ten czas nieużywane. Wsiadam, chce odpalic a tu zonk, zero reakcji, nawet nie probuje zakrecic, kontrolki nie przygasaja, do tego jeszcze kumulacja bledow na blacie: od recznego, ABS i na dodatek od skrzyni biegów. W prawdzie niedawno co usuwalem usterke uszkodzonego kabelka ABS no ale dlaczego te bledy mialyby wrocic skoro jezdzilem i wszystko bylo ok. Akumulator wstawilem nowy ok 4tygodnie temu, zaraz po swietach chyba, Boscha S5 110Ah 920A, sprawdzilem miernikiem, jest te prawie 12V.
No i zeby tego bylo malo nie moge sie połączyć VCDSem, wyskakuje "Brak odpowiedzi sterownika" czy jakos tak.
Ma ktos jakis pomysl co jej odbilo?
Wrocilem po 3tyg z delegacji, auto stalo przez ten czas nieużywane. Wsiadam, chce odpalic a tu zonk, zero reakcji, nawet nie probuje zakrecic, kontrolki nie przygasaja, do tego jeszcze kumulacja bledow na blacie: od recznego, ABS i na dodatek od skrzyni biegów. W prawdzie niedawno co usuwalem usterke uszkodzonego kabelka ABS no ale dlaczego te bledy mialyby wrocic skoro jezdzilem i wszystko bylo ok. Akumulator wstawilem nowy ok 4tygodnie temu, zaraz po swietach chyba, Boscha S5 110Ah 920A, sprawdzilem miernikiem, jest te prawie 12V.
No i zeby tego bylo malo nie moge sie połączyć VCDSem, wyskakuje "Brak odpowiedzi sterownika" czy jakos tak.
Ma ktos jakis pomysl co jej odbilo?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2019, 10:29 przez slaw2908, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ustaw imię i auto
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2008
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Podpialem kompa powtórnie i moge polaczyc sie ze wszystkim tylko nie ze silnikiem, do tego wszedzie jest praktycznie ten sam błąd: brak komunikacji ze sterownikiem silnika.
[ Dodano: 2019-01-31, 09:51 ]
[ Dodano: 2019-01-31, 09:52 ]
Tam jest tylko przekaznik 639, ktory rzekomo jest od swiec zarowych.
[ Dodano: 2019-01-31, 09:51 ]
Odpiecie akumulatora na dluzej tez nic nie daje.konradkry77 pisze:Odepnij Aku na 15 min i podłącz powtórnie
[ Dodano: 2019-01-31, 09:52 ]
Ten jeden jedyny ktory jest w puszce z ECU?mbectb pisze:Wymien przekaznik od 12v po stacyjce jest pod ecu
Tam jest tylko przekaznik 639, ktory rzekomo jest od swiec zarowych.
Niestety ale musze temat odświeżyć. Problem ustapil tylko na chwile. Na dwa dni pozniej wsiadam do auta, probuje odpalic a tu tylko krotkie trącenie rozrusznikiem po czym cisza, po tym oczywiscie brak reakcji na przekrecenie kluczykiem i bledy na blacie czyli to samo. No wiec znow zdjalem lewa oslone poruszalem, wpinalem/wypinalem mostek CAN, chyba za 3 razem pomoglo, auto odpalilo, wszystko gra wiec pojechalem. Pozniej auto w trakcie jazdy zgaslo ale tylko na chwile po czym samo odpalilo ii kontynuowalo jazde. Wrocilem, odstawilem do garazu. Nastepnego dnia znow to samojest, tyle ze juz ruszenie tym mostkiem nic nie dalo.... nie odpala.
Gdzie szukać przyczyny? Ma ktoś jakis pomysl? Mi juz rece opadaja na te auto.
[ Dodano: 2019-02-10, 11:06 ]
[ Dodano: 2019-02-10, 11:06 ]
Kolego yarowsc a masz jakies schematy co gdzie? Lub wiesz gdzie mogę je zdobyć?yarowsc pisze:otwórz puszkę na podszybiu i sprawdź,czy dochodzą zasilania 12V, masy i CAN-y do ECU. jeżeli brak komunikacji z ECU, sprawdzenie tego to podstawa
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Rocznik: 2004
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 218KM
Re:
Kolego udało Ci się ogarnąć ten temat Bo właśnie zmagam się z Tym samymslaw2908 pisze: ↑10 lut 2019, 11:06Niestety ale musze temat odświeżyć. Problem ustapil tylko na chwile. Na dwa dni pozniej wsiadam do auta, probuje odpalic a tu tylko krotkie trącenie rozrusznikiem po czym cisza, po tym oczywiscie brak reakcji na przekrecenie kluczykiem i bledy na blacie czyli to samo. No wiec znow zdjalem lewa oslone poruszalem, wpinalem/wypinalem mostek CAN, chyba za 3 razem pomoglo, auto odpalilo, wszystko gra wiec pojechalem. Pozniej auto w trakcie jazdy zgaslo ale tylko na chwile po czym samo odpalilo ii kontynuowalo jazde. Wrocilem, odstawilem do garazu. Nastepnego dnia znow to samojest, tyle ze juz ruszenie tym mostkiem nic nie dalo.... nie odpala.
[ Dodano: 2019-02-10, 11:06 ]Kolego yarowsc a masz jakies schematy co gdzie? Lub wiesz gdzie mogę je zdobyć?yarowsc pisze:otwórz puszkę na podszybiu i sprawdź,czy dochodzą zasilania 12V, masy i CAN-y do ECU. jeżeli brak komunikacji z ECU, sprawdzenie tego to podstawa
Re: Re:
Tak, u mnie to był jakiś przegnity kabelek na podszybiuJimmy2212 pisze: ↑11 cze 2024, 19:44Kolego udało Ci się ogarnąć ten temat Bo właśnie zmagam się z Tym samymslaw2908 pisze: ↑10 lut 2019, 11:06Niestety ale musze temat odświeżyć. Problem ustapil tylko na chwile. Na dwa dni pozniej wsiadam do auta, probuje odpalic a tu tylko krotkie trącenie rozrusznikiem po czym cisza, po tym oczywiscie brak reakcji na przekrecenie kluczykiem i bledy na blacie czyli to samo. No wiec znow zdjalem lewa oslone poruszalem, wpinalem/wypinalem mostek CAN, chyba za 3 razem pomoglo, auto odpalilo, wszystko gra wiec pojechalem. Pozniej auto w trakcie jazdy zgaslo ale tylko na chwile po czym samo odpalilo ii kontynuowalo jazde. Wrocilem, odstawilem do garazu. Nastepnego dnia znow to samojest, tyle ze juz ruszenie tym mostkiem nic nie dalo.... nie odpala.
[ Dodano: 2019-02-10, 11:06 ]Kolego yarowsc a masz jakies schematy co gdzie? Lub wiesz gdzie mogę je zdobyć?yarowsc pisze:otwórz puszkę na podszybiu i sprawdź,czy dochodzą zasilania 12V, masy i CAN-y do ECU. jeżeli brak komunikacji z ECU, sprawdzenie tego to podstawa
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2007
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
Re: A6 C6 3.0TDI nie kreci rozrusznikiem, brak komunikacji z ECU
U mnie było to samo tylko że ja miałem wale ECU zalane sprawdź czy u ciebie sucho