Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

A6C6 Falujące Obroty Silnika BLB 2.0TDI

Silniki wysokoprężne
Lookash19
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6C6 Falujące Obroty Silnika BLB 2.0TDI

Post autor: Lookash19 » 06 gru 2018, 17:58

Cześć. Przypadek wygląda następująco. Silnik faluje niemal każdorazowo zaraz po uruchomieniu przez jakieś 3-4sekundy, później ustaje. Nieraz na postoju jak wrzucę na jałowy bieg, ale zdarza się to bardzo rzadko. Dodatkowo jak powciskam pulsacyjnie pedał gazu obroty falują w taki sam sposób kilka razy a następnie wszystko wraca do normy. Poza tym auto traci moc na 2biegu po wciśnięciu gazu do podłogi. Wygląda to jakby się dosłownie dławiło. Szarpnięcie jest bardzo irytyjące dlatego staram się na tym biegu nie gazować. Generalnie zaczęło się tak dziać po wgraniu nowej mapy silnika. Nie wiem czy to przypadek czy usterka w jakiś sposób łączy się z chipowaniem motoru. Moc została zwiększona z fabrycznych 140koni na 184kM. Turbina została wymieniona na zregenerowane BRD. A mapowanie robiła firma TuneUp z Gdańska. Może u kogoś występowały takie objawy i będzie mógł mi coś podpowiedzieć? Jak będziecie chcieli to wrzucę wykres z hamowni. Widać na nim jak krzywa faluje na początku wykresu.
Historia ta trwa już od marca, w tym czasie zdolałem zrobic blisko 30.000km. Filtr paliwa był wymieniony jako pierszy, wtryski czyszczę 2razy w roku preparatem TEC2000 do diesli.

konradkry77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Ustaw imię i auto
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: konradkry77 » 06 gru 2018, 18:08