Witam
Chciałbym się dowiedziec jaki wpływ ma rozmiar felgi na zawieszenie samochodu.
Posiadam dwa rodzaje felg aluminiowych 15 i 17 cali ,czy jeżdząc na 17-tkach szybciej wybiję zawieszenie, niż jeżdząc na orginalnych przewidzianych przez producenta 15-to calowych felgach
Pozdrawiam
[a6 C4 ] Jakie felgi?
[a6 C4 ] Jakie felgi?
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2009, 09:37 przez Maliniak_100, łącznie zmieniany 1 raz.
napewno szybciej, przy 17" masz niski profil opony który praktycznie nie amortyzuje więc z każdą nierównością na drodze musi sobie radzić samo zawieszenie. Ale z drugiej strony ja jeżdżę na 17 opona 215/45/17 i nie narzekam w C4 zawiecha jest dość trwała więc nie ma źle
a auto o niebo lepiej wygląda i się prowadzi

PAGÓR
![Obrazek]()
- GrzesiekA6
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Maliniak_100, z tego co ja zauważyłem bardziej wachacze dostają jeśli jest na niższych sprężynach i twadrych amorkach niż od 17tek mój brat miał przy fabrycznym sportowym zawieszeniu w C4 17tki i nie miał problemów z zawieszeniem, natomiast ja na 17tkach i glebie w C4 musiałem zaglądac do zawiechy 
GrzesiekA6, przy 17tce 225/45/17 a przy 18 225/40/18 i żadnego przekłamania nie będziesz miał średnica całego koła się nie zmienia

GrzesiekA6, przy 17tce 225/45/17 a przy 18 225/40/18 i żadnego przekłamania nie będziesz miał średnica całego koła się nie zmienia
- GrzesiekA6
- Forum Audi A6 / A7
- Jerzy.L
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
GrzesiekA6 pisze:Te pierwsze z tego co widzę to 15 bo sam mam te same i chce też je wymienić na 17 a może nawet 18, bardziej od uszkodzenia zawieszenia obawiam się przekłamania szybkości.
Nie musisz się obawiać przekłamania prędkości o ile zastosujesz zamiennik opon z mniejszej na większą (przy zmianie na większą zmniejszasz jej wysokość w % dzięki czemu zachowujesz tą samą średnice koła przy większej feldze).
Spróbuj przeliczyć z tego linka:
http://www.opony.autogaleria.pl/Zamienn ... ?&size=116
Powodzenia i pozdro.
Pozdrawiam.
www.Centrum-Felgi.pl
NEW ! www.Centrum-disky.sk Słowacja
NEW ! www.Centrum-disky.cz Czechy
NEW ! www.Litaky.cz Czechy
Jerzy L.
www.Centrum-Felgi.pl
NEW ! www.Centrum-disky.sk Słowacja
NEW ! www.Centrum-disky.cz Czechy
NEW ! www.Litaky.cz Czechy
Jerzy L.
Mi naprzykład bardzo niewygodnie jeździło się na 17stkach, tzn idzie sie przyzwyczaic i juz mi ich brakuje
ale na oponach 225/45 po naszych pięknych trasach momentami jeździło się tragicznie, trzeba było zwalniac do 70-80km/h zeby utrzymać auto,no cóz takie mamy drogi.
Czy załozyłbym raz jeszcze 17stki do C4? - TAK!

Czy załozyłbym raz jeszcze 17stki do C4? - TAK!

jesli chcesz auto zostawic w oryginale jezdzij na oryginalnych pietnastocalowych, auto ma katalogowe spalanie, przyspieszenie i predkosc maksymalną, zachowuje swe wlasciwości jezdne, jesli zalezy ci przede wszystkim na wyglądzie to zdecydowanie conajmniej 16 ale najlepiej 17 cali i tylko oryginalne alufelgi z innych sióstr które wychodzily z wiekszymi kolami np A8, oryginaly sa dosyc trwale i ladnie komponuja sie z caloscią samochodu, to jest moje zdanie, mój gust