Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Centralny zamek

Elektryka
ODPOWIEDZ
Papla
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Centralny zamek

Post autor: Papla » 15 lis 2018, 22:09

Witajcie,
mam następujący problem.

Na początku roku zaczęły się problemy z otwieraniem drzwi z pilota. Losowo otwierał drzwi tzn. albo otwierał wszystkie, albo np. nie otwierał kierowcy, albo tylnych albo dwóch na raz itp.
Do tego widać było, że pada akumulator. Czasami wolno odpalał. W sumie wytrzymał ponad 10 lat gdyż był jeszcze fabryczny.
W serwisie jeden ze specjalistów polecał wymianę zamków, jednak drugi zasugerował wymianę akumulatora. Gdy wsadzili nowy aku wszystko zaczęło dobrze działać.
No i...działało do teraz. Znów zaczęło się dokładnie to samo.
Jako, ża auto głównie stoi i najwyżej co kilka dni robi 3-5 km, zaczął padać aku. Sprawdzałem to miał nieco ponad 11V. Nawet tylne szyby się "rozprogramowały".
Serwis sugeruje wymianę wszystkich 4 zamków. Dla mnie to nielogiczne, gdyż nie mogły paść wszystkie zamki w lutym, potem wymieniony aku i się same naprawiły a teraz po rozładowaniu aku znów wszystkie 4 się zepsuły.
Koszt wymiany zamka jest tragiczny a 4 ...szkoda pisać (około 800PLN jeden zamek)
Co Wy na to?
Miał ktoś podobny problem?
Mam OBD2, sprawdzałem ale nie wykazuje błędów (poza sonda lambda - ale to inna bajka).

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 15 lis 2018, 22:17

Widzę jedno rozwiązanie... częściej jeździć autem :).

Papla
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Papla » 15 lis 2018, 22:21

Hehehehe.

Niestety nie pomaga :-(
Właśnie po naładowaniu zacząłem korzystać z tego samochodu aby go nieco rozruszać. CIęgle to samo. Ale aku ładuje się OK więc nie jest to kwestia alternatora ani innego sterownika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja