Witajcie,
mam następujący problem.
Na początku roku zaczęły się problemy z otwieraniem drzwi z pilota. Losowo otwierał drzwi tzn. albo otwierał wszystkie, albo np. nie otwierał kierowcy, albo tylnych albo dwóch na raz itp.
Do tego widać było, że pada akumulator. Czasami wolno odpalał. W sumie wytrzymał ponad 10 lat gdyż był jeszcze fabryczny.
W serwisie jeden ze specjalistów polecał wymianę zamków, jednak drugi zasugerował wymianę akumulatora. Gdy wsadzili nowy aku wszystko zaczęło dobrze działać.
No i...działało do teraz. Znów zaczęło się dokładnie to samo.
Jako, ża auto głównie stoi i najwyżej co kilka dni robi 3-5 km, zaczął padać aku. Sprawdzałem to miał nieco ponad 11V. Nawet tylne szyby się "rozprogramowały".
Serwis sugeruje wymianę wszystkich 4 zamków. Dla mnie to nielogiczne, gdyż nie mogły paść wszystkie zamki w lutym, potem wymieniony aku i się same naprawiły a teraz po rozładowaniu aku znów wszystkie 4 się zepsuły.
Koszt wymiany zamka jest tragiczny a 4 ...szkoda pisać (około 800PLN jeden zamek)
Co Wy na to?
Miał ktoś podobny problem?
Mam OBD2, sprawdzałem ale nie wykazuje błędów (poza sonda lambda - ale to inna bajka).