[A6 C4 2.5 TDI AAT ] Ubytki oleju
[A6 C4 2.5 TDI AAT ] Ubytki oleju
audi a6 2.5 tdi 96r. bierze olej, auto kupione w niemczech od pierwszego właściciela,udokumentowany przebieg 140tys. wyjątkowo zadbane, widać po wnętrzu że jest nie wyjeżdżone.łyka około 1l na 2000km. wymieniłem uszczelniacze i niestety bez zmian. Przewody od turbiny lekko wilgotne.Nie ma wycieków.Jakie mogą być przyczyny brania oleju, jak to zdiagnozować???????
Czy w tym silniku zdaża się coś takiego jak zapieczone pierścienie??? Słyszałem też opinie że turbina nawet jak nie jest mocno zaolejona,to może wciągać olej i wizualnie trudno to sprawdzić. Co o tym sądzicie,może ktoś miał podobne doświadczenia
[ Dodano: 2009-04-23, 00:34 ]
Czyżby nikt nie miał podobnego problemu??????
[ Dodano: 2009-04-23, 00:34 ]
Czyżby nikt nie miał podobnego problemu??????
Witam,znam podobny problem,też ze sprowadzonym a6c4,niestety okazało się że silnik do remontu.Na 4 i 5 garku miał dużo mniejsze ciśnienie niż na pozostałych,oleju łykał też około 1 litra na 2000km,okazały się zniszczone cylindry,i nikt nie mógł wytłumaczyć przyczyny,podejżenia padły na nieszczelny układ dolotowy powietrza i kurz zrobił swoje w powiązaniu z olejem w cylinderkach,autko też wyglądało w środku jak nowe, a na blacie 220 tyś.Zacznij od sprawdzenia ciśnienia na cylindrach najlepiej po nocy bez wcześniejszego uruchamiania silnika,i to powinno ci potwierdzić moją wersję,oby nie.Dodam że auto jeździło ok i nic nie wskazywało na silnik,do nadejścia mrozów około -10 wszyscy mechanicy wskazywali bardziej też na turbinę patrząc po stanie wizualnym auta.Powodzenia.
Dzisiaj sprawdzałem ciśnienie na cylindrach.Na rozgrzanym silniku miał po 28 (nie pamiętam jednostki) na każdym cylindrze. Auto mam od grudnia , przy -20 C nie było większego problemu z odpaleniem, no może nie za pierwszym razem, ale odpalał.
[ Dodano: 2009-04-24, 17:49 ]
Brakuje mi pomysłów. Tanie środki już mi się wyczerpały- zalewałem cylindry naftą, wymieniłem uszczelniacze, zmieniałem oleje kilku różnych firm i niestety jak brał olej tak bierze
[ Dodano: 2009-04-24, 17:49 ]
Brakuje mi pomysłów. Tanie środki już mi się wyczerpały- zalewałem cylindry naftą, wymieniłem uszczelniacze, zmieniałem oleje kilku różnych firm i niestety jak brał olej tak bierze