Witam,
Awarii uległ mi jeden z czujników parkowania - 5 sekundoy dzwięk sensora oraz VCDS to potwierdziły.
Wiem że to krawędziowy lewy sensor - W203 w VCDS - dlatego tu moje pytanie: jak się do nich dostać i jaki czujnik kupić? Są one uniwersalne? Jeśli tak. to z którą wtyczką? Pod kątwem prostym czy 45'?
No i czy da się chwilowo wyłączyć czujnik parkowania do czasu wymiany, bo bardzo mnie irytuje te piszczenie.
A6 Avant - czujniki parkowania
-
- Forum Audi A6 / A7
Dobrać się jest prosto przecinasz trytytke, która się znajduje na osłonie do czujnika delikatnie rozchylasz zaczepy zderzaka i wypychasz czujnik do środka. potem rozchylasz małym śrubokrętem zaczep na wtyczce i wyciągasz czujnik. Jeżeli to jest skrajny to prawdopodobnie będzie miał złącze pod kontem ale to niema znaczenia. Taki czy taki będzie działał. Ja do siebie kupowałem zamienniki i działają już 2 lata. A jaki kupić, jak wyciągniesz będą na nim numery i szukaj po numerach.
W bagażniku masz moduł parktronica wypnij wtyczkę brązową tam są zasilania układ będzie wyłączony do czasu wymiany i podpięcia wtyczki z powrotem.
Pozdrawiam
W bagażniku masz moduł parktronica wypnij wtyczkę brązową tam są zasilania układ będzie wyłączony do czasu wymiany i podpięcia wtyczki z powrotem.
Pozdrawiam

Dzięki za info, czujniki już znalazłem, tylko muszę wybrać która wtyczka. Z rozebraniem wiem, sprawdzałem, problem tylko z brakiem czasu. A moduł w którym miejscu jest dokładnie? Bo mnie szczerze mówiąc te piszczenie irytuje.
[ Dodano: 2018-04-07, 22:43 ]
Dziś sprawdziłem czujnik, jest on z wtyczką pod kątem prostym, nie 45'. Czujnik zamówiony, przyjdzie w przyszłym tygodniu. Wymiana banalna, odkręcam 2 śruby, żeby odgiąć listwę parktronika, zdejmują osłonę, wypinam stary, zakładam nowy i składam spowrotem.
[ Dodano: 2018-04-14, 21:17 ]
Witam,
dziś walczyłem z wymianą sensora. masakra. Odkręciłem połowę śrub i ledwo odgiąłem listwę, musiałem się męczyć z wewnętrznej strony od spodu z autem na lewarku. Na szczęście się udało. Sensor znowu działa prawidłowo, można parkować:P
[ Dodano: 2018-04-07, 22:43 ]
Dziś sprawdziłem czujnik, jest on z wtyczką pod kątem prostym, nie 45'. Czujnik zamówiony, przyjdzie w przyszłym tygodniu. Wymiana banalna, odkręcam 2 śruby, żeby odgiąć listwę parktronika, zdejmują osłonę, wypinam stary, zakładam nowy i składam spowrotem.
[ Dodano: 2018-04-14, 21:17 ]
Witam,
dziś walczyłem z wymianą sensora. masakra. Odkręciłem połowę śrub i ledwo odgiąłem listwę, musiałem się męczyć z wewnętrznej strony od spodu z autem na lewarku. Na szczęście się udało. Sensor znowu działa prawidłowo, można parkować:P