Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] Przekladka Tip na manual

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Gaszka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP+Q] Przekladka Tip na manual

Post autor: Gaszka » 15 mar 2018, 16:38

Witam.
Czy ktorys z forumowiczow robil u siebie przekladke Tipa + Q na manualna skrzynie biegow?
Szukajka nic nie znalazla dla C6 a chcialem zasiegnac informacji ile moglby taki zabieg kosztowac?
Pozdrawiam

ewaldino
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ewaldino » 15 mar 2018, 20:09

Zobacz sobie na necie koszt zakupu skrzyni, sprzegła, wybieraka, pedałów, wału, dyfra, do tego koszt robicizny i kilka drobnych pierdółek i wyjdzie ;) Lwia część kosztów to części a to zależy za ile je wyrwiesz. Są na allegro czasami oferty gotowych zestawów do przekładki.
240@342

Awatar użytkownika
repek92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: repek92 » 15 mar 2018, 21:14

Dla mnie to dziwne jak można zmienić z automatu na manual ;) chyba że dla kogoś nie liczy się wygoda 😉 najlepiej jakbyś znalazł cała A6 C6 u kogoś na części i wszystko wziąć od jednego wtedy będziesz miał wszystko, najlepiej to jeszcze gdzieś nie daleko żebyś mógł zobaczyć co i jak. A mogę wiedzieć skąd taka decyzja? :)
Lektorzy, nagrania: multifonika.net

yarowsc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2016
Moje auto: A6 C7
Silnik: 3.0 TDI 326KM
Kontakt:

Post autor: yarowsc » 15 mar 2018, 23:10

ewaldino pisze:Zobacz sobie na necie koszt zakupu skrzyni, sprzegła, wybieraka, pedałów, wału, dyfra, do tego koszt robicizny i kilka drobnych pierdółek i wyjdzie ;) Lwia część kosztów to części a to zależy za ile je wyrwiesz. Są na allegro czasami oferty gotowych zestawów do przekładki.
Tiptronic na manual ?? w życiu... !!

do tego co kolega wyżej wypisał, dojdą półosie, rozrusznik, zawieszenie skrzyni (podstawa, poduszka skrzyni), trochę roboty z elektryki trzeba zrobić adaptacje i kodowania w kilku sterownikach na manual, ster.siln. do przekodowania, przefleshowania, lub do wymiany

Gaszka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Gaszka » 16 mar 2018, 21:48

Dzieki koledzy za konkretne informacje. Domyslalem sie, ze koszty beda duze i moze nawet przewyzsza kompleksowa naprawe TIP'a. Nie planuje przekladki. Pytanie bylo bardziej w celach informacyjnych a odpowiedzi potwierdzily nie oplacalnosc tego zabiegu. Jesli cos by sie dzialo to wolal bym nabyc inna skrzynie badz remontowac z racji wspomnianego juz przez Was komfortu podrozowania automatem.
Podziekowal <okok>

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 16 mar 2018, 22:31

W mniejszym silniku ma to sens (pomijam kwestie finansowe i czas), ale przy większych silnikach (zwłaszcza diesla) już nie, ponieważ przy manualnej skrzyni jest problem z momentem obrotowym, który jest dość duży i jest problem ze zmianami biegów, a to dlatego, że robią się one strasznie krótkie. Ruszasz z jedynki, wrzucasz od razu dwójkę, po chwili już trzeba trójkę i dopiero wtedy można trochę pojeździć, ale po chwili korek i znów zabawa zaczyna się od nowa <lol> .

Gaszka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Gaszka » 17 mar 2018, 10:57

Wiem o czym mowisz, w A4 B6 mam AKE po sofcie w manualu i jedynka jest strasznie krotka, dwojka tez :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja