Witam wszystkich. W końcu kupiłem wymarzoną audi a6:)
Mam pytanie czy jak zmnieniacie( skrzynia tiptronic) bieg z D na R i na odwrót to jest lekkie szepnięcie? I czy jak zostawiacie swoją audi na P, czy na P i na hamulcu ręcznym?
Szarpnięcie TipTronic
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Delikatne szarpnięcie może być, ale nie może szarpać
. Auto zostawiam na P, chyba że jest pod górkę, to wtedy dodatkowo ręczny. Aby zaciągnąć ręczny przy zatrzymaniu należy na włączonym biegu nacisnąć hamulec, zaciągnąć ręczny, zmienić na P i dopiero puścić hamulec. Przy zwalnianiu naciskamy hamulec, potem zwalniamy ręczny, zmieniamy na bieg i puszczamy hamulec
.

-
- Forum Audi A6 / A7
nie wiem co kolega ma za model ale w polift ręczny zaciągam bez problemu na P nawet na wyłączonym silniku i bez wciśniętego hamulca nożnego - pozdrawiammat1324 pisze:Aby zaciągnąć ręczny przy zatrzymaniu należy na włączonym biegu nacisnąć hamulec, zaciągnąć ręczny, zmienić na P i dopiero puścić hamulec.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Ludzie czytajcie dokładnie
. Pisałem, że nie trzeba zaciągać ręcznego na równym, ale gdy auto może zjechać, to należy go użyć, aby masa auta nie opierała się na skrzyni. rzynajmniej ja tak robię
. Powyższa intrukcja dotyczy zaciągania ręcznego, gdy chcemy się zatrzymać np. na górce. Ręczny można zaciągnąć w każdym momencie, bez względu na położenie lewarka czy kluczyka w stacyjce. Można nawet zaciągnąć ręczny na zgaszonym aucie
.