[ TIP+Q] Dolewka Oleju
-
- Forum Audi A6 / A7
[ TIP+Q] Dolewka Oleju
Witam.
Panowie mam taką sprawę doradźcie mi czy mogę dolać olej do skrzyni i jaki? Robiłem rozrząd w rok temu i wtedy już wyciekło mi jakieś 200ml oleju z powodu odpinania chłodnicy (delikatny wyciek i wymiana uszczelnienia) niedawno padł mi uszczelniacz na wale czołowy i też odpinałem chłodnicę i też znów doszło do małego ubytku. Moje pytanie jest takie, jakiego oleju mogę dolać? Bo nie wiem jaki jest (gdy kupowałem auto sprzedawca mechanik twierdził że olej był wymieniniany lecz nie spytałem o nazwę). Nie chce robić całej wymiany a tylko dolać.
Panowie mam taką sprawę doradźcie mi czy mogę dolać olej do skrzyni i jaki? Robiłem rozrząd w rok temu i wtedy już wyciekło mi jakieś 200ml oleju z powodu odpinania chłodnicy (delikatny wyciek i wymiana uszczelnienia) niedawno padł mi uszczelniacz na wale czołowy i też odpinałem chłodnicę i też znów doszło do małego ubytku. Moje pytanie jest takie, jakiego oleju mogę dolać? Bo nie wiem jaki jest (gdy kupowałem auto sprzedawca mechanik twierdził że olej był wymieniniany lecz nie spytałem o nazwę). Nie chce robić całej wymiany a tylko dolać.
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Możesz dolać ZF lifeguard fluid 5 takim jest fabrycznie zalana. Dolewkę musisz zrobić na rozgrzanej skrzyni około 40 stopni wtedy z korka wlewowego tego większego musi delikatnie kapać musisz sobie zrobić z czego sztywnego jakieś rurki literę J żebyś mógł ją włożyć do środka ja wstrzykiwalem litrową strzykawka. Auto musi być odpalone. Dobrze jakbyś miał VCDS aby sprawdzić temperature. Oleju możesz już dolać z pół litra do zimnej skrzyni i czekać aż się nagrzeje jeśli przy temperaturze około 40 stopni zacznie lecieć mocno to poczekaj aż nadmiar wyleci i będzie delikatnie kapało. Wtedy jest stan odpowiedni
Lektorzy, nagrania: multifonika.net
jeśli posiadasz skrzynię manuala G052 911 A2 to na spokojnie jakikolwiek 75W80 można dolać.
np ten rekomendowany do VW
https://superparts.pl/fuchs-oil-fuchs-3 ... results=29
np ten rekomendowany do VW
https://superparts.pl/fuchs-oil-fuchs-3 ... results=29
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- repek92
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Paliwo: Diesel
Może i jest odpowiednikiem ale żeby skrzynia nie pracowała źle.po wymianie oleju to lepiej nie ryzykować i zalać olejem fabrycznym
Ja do siebie za.olej zapłaciłem chyba coś około 600 zł tylko brałem ponad 10 litrów. Ja u siebie zmieniałem statycznie, Na dwa razy bo nie wiedziałem czy był kiedykolwiek zmieniany. Po zmianie jest lepiej. A nie gorzej jakby to mogłoby być po zalaniu np innym olejem. Lepiej dołożyć parę złoty niż później robić skrzynie czy choćby nawet jeszcze raz robić wymianę. Chytry dwa razy traci, przekonałem się nie raz na tym, od tamtej pory nie oszczędzam
Ja do siebie za.olej zapłaciłem chyba coś około 600 zł tylko brałem ponad 10 litrów. Ja u siebie zmieniałem statycznie, Na dwa razy bo nie wiedziałem czy był kiedykolwiek zmieniany. Po zmianie jest lepiej. A nie gorzej jakby to mogłoby być po zalaniu np innym olejem. Lepiej dołożyć parę złoty niż później robić skrzynie czy choćby nawet jeszcze raz robić wymianę. Chytry dwa razy traci, przekonałem się nie raz na tym, od tamtej pory nie oszczędzam

Lektorzy, nagrania: multifonika.net
-
- Forum Audi A6 / A7
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 4.2 326KM