Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BRE 2.0 140 KM] GŁOŚNA PRACA SILNIKA 2.0 TDI BRE 2006R. PO

Silniki wysokoprężne
scharlot_ee
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BRE 2.0 140 KM] GŁOŚNA PRACA SILNIKA 2.0 TDI BRE 2006R. PO

Post autor: scharlot_ee » 11 wrz 2017, 08:46

Witam wszystkich.

Mam duży problem z moim audi . Auto to AUDI A6 C6 2.0TDI 140PS kod silnika BRE .
Opiszę po kolei co robiłem i może wtedy ktoś coś podpowie bo ręce opadają już z tym samochodem .

Kupiłem auto sprowadzone z Belgi, wszystko było dobrze silnik pracował bardzo cicho równo do czasu gdy uszkodzeniu uległa pompa oleju . Na zimnym silniku przejechałem ok.700-800m właśnie z nie działającą już pompą bo zbierak w tej pompie się zużył i nie podawała oleju na silnik .Następnie auto do mechanika na lawecie wymienił pompę na taką po regeneracji która ma być podobno mniej awaryjna a nawet w ogóle nie awaryjna i dodatkowo rozrząd i filtry itp.
Po odpaleniu auta silnik pracował tak głośno że śmiał bym powiedzieć jak traktor .Taki głośny charchot . Nie falował na obrotach przyśpieszenie to samo, oleju nie brał zbiorniczek wyrównawczy czysty . Zrobiłem tak 5000km z nadzieją ze może się uciszy ale to nic nie dało .
Mechanik stwierdził że przytarł się na wałkach głowicy . Regeneracja głowicy kosztowala prawie 2000zł więc z tego zrezygnowałem . W mojej okolicy znalazłem ładny silnik, wg oceny mechanika bardzo ładny silnik, chodził bardzo ładnie cicho itp. Kupiłem go i włożyliśmy do mojego auta . I to jest właśnie probelm jaki mam. PRACA SILNIKA JEST TAKA SAMA JAKA BYŁA, MOŻE O 10% CISZEJ ALE DALEJ JEST GŁOŚNA I NIE ŁADNA .
Może ktoś już miał taki problem albo może coś podpowiedzieć ?
W tamtym aucie z którego kupiłem ten silnik, motor chodził idealnie a u mnie ta praca to porażka .

Aktualnie w tym nowym silniku który w poprzednim aucie chodził dobrze a u mnie złe założona jest ta przerobiona pompa oleju, wymieniłem uszczelniacze wtryskiwaczy bo ciężko paliła na ziemnym silniku, trzech mechaników sprawdzało i wtryski podają wartości bardzo zadowalające i nic nie wskazuje na ich uszkodzenie .

PROSIŁ BYM O POMOC GDYŻ MĘCZĘ SIĘ Z TYM OD KILKU MIESIĘCY I NIE MOGĘ DOJŚĆ CO WYWOŁUJE TAKĄ ZŁĄ PRACĘ SILNIKA, JEST ONA GŁOŚNA,TAKA PUSTA, NIE WIEM NAWET JAK TO NAZWAĆ INACZEJ

Z GÓRY DZIĘKUJĘ I PROSZĘ O POMOC MOŻE KTOŚ MIAŁ PODOBNY PROBLEM LUB COŚ PODPOWIE .

Domin80
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Domin80 » 12 wrz 2017, 12:17

Skoro silnik chodził dobrze, a po przełożeniu pompy chodzi tak jak wczesniej u Ciebie, to ja bym tutaj szukał problemu. Załóż z powrotem tą pompę, która tam była i będziesz wiedział czy to jej wina czy trzeba szukać gdzie indziej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja