Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BMK 3.0 224 KM] Check engine+problem z zmianą biegów

Silniki wysokoprężne
destjkee
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BMK 3.0 224 KM] Check engine+problem z zmianą biegów

Post autor: destjkee » 18 sie 2017, 16:16

Witam wszystkich, to moj pierwszy post już od dłuższego czasu planowałem go napisać ale piszę go dopiero teraz, jako, że nie nie znam na samochodach to może być problem ze zrozumieniem mnie ale mam nadzieje, że ktoś będzie w stanie mi pomóc.

Od roku mamy problem z Audi a6 c6 2005r quattro 3.0tdi 224km. Samochód zaczął chodzić ciężko oraz ma problem ze zmianą biegów w trakcie przyspieszania i się "zawiesza" i obroty skaczą góra dół samochód lekko co przyspiesza i dopiero po czasie wrzuca bieg czasami trwa to na prawdę długo. Jeździliśmy po całym mieście(Szczecinek) po mechanikach i nic, wtedy jeszcze nie palił się check engine. Wymieniali klapy+kolektor ssący i nic, ciągle coś było robione i wymieniane więc daliśmy sobie z tym mechanikiem spokój, pojechaliśmy do innego, facet na emeryturze ma własny warsztat i podobno 40lat doświadczenia, ciągle coś tam robił w końcu wymienił przepustnice i na początku wydawało się, że chodzi lepiej ale koniec końców samochód chodzi coraz gorzej. Ja dokładnie nie wiem co on wymieniał i co robił ponieważ to samochód rodziców ale włożyli w niego już tyle tysięcy a on i tak nie chce jeździć tak jak powinien, że zdecydowałem się napisać może ktoś wie jaki jest powód tego, że się tak zachowuje a może ktoś zna kogoś kto sobie z tym poradzi w okolicach Szczecinka bo jesteśmy już bezradni w tym mieście jedynie potrafią naprawić golfa 4 i wymienić olej a ASO wcale lepszych opinii nie ma i nie wiemy co robić, pali się check engine samochód chodzi ciężko, nie zmienia biegów nie chce się rozpędzać jak kiedyś i nikt nie potrafi go naprawić, help :(

KISZA
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KISZA » 20 sie 2017, 10:52

Witam podłączę się do tematu kolegi , w moim Audi A6 C6 2006 Allroad Quattro 4.2FSI BVJ dzieje się to samo co kolega opisuje. Samochód gaśnie na postoju szarpie , brak mocy, świecą się kontrolki check engine,EPC,ABS i od podnoszenia zawieszenia.Zakupiłem specjalnie diagnoskop żeby zlokalizować problem .Błędów jest mase z 18 w samym silniku,Najbardziej podejżane są sondy lambda (wszystkie 4) tak diagnoskop wykazał,nibyć zwarcie do masy , mogę później podesłać wszystkie komunikaty błędów.Jak również czujniki powietrza ,poduszek silnika,dozowanie paliwa,błąd komunikacji silnika ze skrzynią biegów i ABS ECU.Zastanawia mnie fakt że nagle wszystkie sondy by padły,zaznaczam że prędzej to się działo kiedy padał deszcz i była wilgoć w powietrzu, teraz to dzieje się ciągle.Kiedyś miałęm źle zamontowaną pokrywę od komputera przy podszybiu od strony kierowcy i sączyła mi się tam woda , ale zlokalizowałem usterkę i problem zniknął na jakiś czas.Czy przypadkiem przewody i wtyczki nie zaśniedziały?
Wyczytałem również że padają podobno zimne luty przy komputerze czy przewodach (proszę mnie poprawić jeżeli źle się wyraziłem)
Proszę również o porady :)

[ Dodano: 2017-08-20, 10:52 ]
Hej
Problem najprawdopodobniej rozwiązany , wzięłem wczoraj zdemontowałem podszybie i pokrywe od bezpieczników i tam są takie 2 indentyczne przekaźniki 12V 70A i dotykam jeden jest ciepły wręcz prawie gorący i wyciągnęłem ,przesmarowałem wtyki smarem do elektryki i przemieniłem je.Prawie wszystkie błędy ustąpiły tylko jeden nowy się pojawił , ale to wina zużytego przekaźnika będzie.Jutro kupuje nowe koszt to śmieszne pieniądze za te przekaźniki.Pod komputerem z prawej strony podszybia też zauważyłem że są 2 takie same je też zmienię bo mi błąd pokazuje prawej poduszki silnika.
Więc zobacz u siebie czy to samo się nie dzieje z twoim autem,po prostu może przekaźniki się w środku wypalają czy tam zużywają i samochód zaczyna wariować od tego,u mnie bynajmniej na chwilę obecną pomogło.

Pozdrawiam <lol> <rotfl>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja