Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

DRL zamist długich

Elektryka
ODPOWIEDZ
Gawan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

DRL zamist długich

Post autor: Gawan » 22 lip 2017, 19:34

Witam szanownych klubowiczów. Mam pytanko czy ktos przerabial w lampach bi-xenon zeby zamiast swiatel dlugich h7 byly drl? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
repek92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: repek92 » 22 lip 2017, 21:04

Nie wiem czy to przejdzie podczas kontroli ponieważ lampy nie mają homologacji na drl.
Lektorzy, nagrania: multifonika.net

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 22 lip 2017, 23:12

Nie rozumiem ludzi, którzy w 'starszych' autach na siłę uruchamiają długie jako DRL. Co to daje <mysli> ? Dla mnie to tylko szpan, aby chociaż trochę młodziej wyglądało auto <uoee> . Przecież i tak pali się żarówka, która się zużywa, więc oszczędność żadna. Podając mniejsze napięcie niekoniecznie wydłużamy jej żywotność, ponieważ pracuje ona w warunkach, do których nie została przystosowana. Po drugie, takie 'dzienne' często oślepiają, ponieważ wiązka świateł długich ma oświetlać wszystko przed autem w każdym kierunku, więc część światła trafia w kierowcę jadącego z naprzeciwka. Kolejny bajer, to światła przeciwmgłowe jako DRL. Fabryczne rozwiązanie jest zgodne z prawem, ponieważ palą się tylko światła na dole zderzaka, ale w przeróbkach świecą się też dodatkowo żarówki pozycyjne, ponieważ inaczej ich nie włączymy. Też żadna oszczędność, ponieważ zamiast świateł mijania zużywamy przecimgłowe <glupek> . Ale jednak auto wygląda nowocześniej <zalamka> . Gdybym był diagnostą, to auta z takimi bajerami przeglądu nie przeszłyby ;) .

krzysiekml
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: krzysiekml » 23 lip 2017, 06:57

jak moze być zgodne z przepisami palenie się p. mgielnych jako drl oraz światła pozycyjne?
cyt.
Fabryczne rozwiązanie jest zgodne z prawem, ponieważ palą się tylko światła na dole zderzaka, ale w przeróbkach świecą się też dodatkowo żarówki pozycyjne, ponieważ inaczej ich nie włączymy.

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 23 lip 2017, 10:42

Przeczytaj dokładnie moją wypowiedź :). Fabrycznie palą się przeważnie tylko przeciwmgłowe, które pełnią rolę DRL, a w niektórych modelach są do tego dodatkowe żarówki obok przeciwmgłowych. Nie napisałem, że palą się pozycyjne ;) . Natomiast po włączeniu świateł mijania DRL powinny się wyłączyć, chyba że zostaną przyciemnione i będą pełnić rolę pozycji.

Gawan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Gawan » 23 lip 2017, 20:34

mat1324 pisze:Nie rozumiem ludzi, którzy w 'starszych' autach na siłę uruchamiają długie jako DRL. Co to daje <mysli> ? Dla mnie to tylko szpan, aby chociaż trochę młodziej wyglądało auto <uoee> . Przecież i tak pali się żarówka, która się zużywa, więc oszczędność żadna. Podając mniejsze napięcie niekoniecznie wydłużamy jej żywotność, ponieważ pracuje ona w warunkach, do których nie została przystosowana. Po drugie, takie 'dzienne' często oślepiają, ponieważ wiązka świateł długich ma oświetlać wszystko przed autem w każdym kierunku, więc część światła trafia w kierowcę jadącego z naprzeciwka. Kolejny bajer, to światła przeciwmgłowe jako DRL. Fabryczne rozwiązanie jest zgodne z prawem, ponieważ palą się tylko światła na dole zderzaka, ale w przeróbkach świecą się też dodatkowo żarówki pozycyjne, ponieważ inaczej ich nie włączymy. Też żadna oszczędność, ponieważ zamiast świateł mijania zużywamy przecimgłowe <glupek> . Ale jednak auto wygląda nowocześniej <zalamka> . Gdybym był diagnostą, to auta z takimi bajerami przeglądu nie przeszłyby ;) .
Kolego źle mnie zrozumiałeś. Ja chcę mieć światła długie jako długie na soczewce ponieważ mam bi-xenon, a z dodatkowego światła h7 zrobić sobie drl( wstawić żarówki led)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
repek92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM

Post autor: repek92 » 23 lip 2017, 22:59

Ale klosz nie jest przystosowany do drl. Jak trafisz na Pana policjanta który będzie chciał się przyczepić to napewno to zrobi bo nie masz na kloszu nabitego drl. Lampy masz tak zrobione i posiadają homologację i nie zmieniaj tego.
Lektorzy, nagrania: multifonika.net

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja