Witam. Mam pewien problem z moim A6 C5 Allroad. Jadąc w środę w trasie natknąłem się na korek na autostradzie. Wszystko fajnie temp. na zewnątrz 35 w aucie klima 20 stopni do czasu gdy temperatura silnika nie zaczęła rosnąc a ładowanie spadło na 12,5 V(około). Nie było możliwości zjechać szybko na pas awaryjny a gdy juz tam dotarłem silnik zgasł. Płyn zagotowany:/. Po 40 minutach wypuszczania nadmiaru powietrza z układu przez zbiorniczek temperatura wróciła na 90 stopni auto odpaliło i po uzupełnieniu płynu ruszyłem dalej w trasę. Przejechałem po tym incydencie 650 km wszytko ok zważywszy na to ze później temperatura otoczenia była bardziej przyjazna. Zaobserwowałem jednak, że podczas jazdy z klimą jest OK natomiast po zatrzymaniu się ładowanie spada i temperatura silnika zaczyna rosnąć. Po wyłączeniu klimy wszystko wraca do normy.
Czy Ktoś może mi podpowiedzieć co jest lub co może być przyczyną takiego zachowania?? Dodam, że sytuacja ta nie miło mnie zaskoczyła biorac pod uwagę, że tym autkiem byłem w Bułgarii z 3 razy i tam temperatury są jeszcze wyższe i nie było żadnych problemów.
Będę wdzięczny za podpowiedź wszakże muszę jeszcze wrócić z nad naszego pięknego morza:)
[ARE 2.7 250 KM] Przegrzewanie sie silnika
Jak staniesz przed autem po prawej stronie (BANK 2) pod podłużnicą na samym jej początku jest przykręcony do niej Transformator napięcia. Służy do zwiększania mocy dla wentylatora chłodnicy, wentylatora klimy, pompy SAI (może do jeszcze czegoś). Podobny przypadek już spotkałem jak opisujesz. Zdarza się, że potrafi być cały zarzygany olejem przy jakiś nieszczelnościach. Opis sytuacji w jakich powstaje usterka wskazuje, że w momencie kiedy rusza wentylator klimy, a dokładnie transformator zaczyna pracować dla tego wentylatora dochodzi gdzieś do zwarcia, rezultatem wiatrak chłodnicy też przestaje działać na wskutek pojawienia się napięcia na masie.
Sprawdź optycznie czy owy transformatorek jest suchy. Da nam to punkt zaczepienia dla dalszej pracy.
Opisywany element: nr 18
http://www.oemepc.com/audi/part_single/ ... g/o#sec_23
Sprawdź optycznie czy owy transformatorek jest suchy. Da nam to punkt zaczepienia dla dalszej pracy.
Opisywany element: nr 18
http://www.oemepc.com/audi/part_single/ ... g/o#sec_23
Mialem podobny problem,u mnie okazalo sie ze wiatrak raz chodzil raz nie,nie miał siły ruszyć.Jak go lekko ruszylem palcem to zaraz nabieral prędkości i było ok a jak nie wystartował to w korkach masakra.Zdemontowałe,zawiozłem do elektromechanika,rozebrał go chociaż inny twierdził ze to jest nierozbieralne,,,coś ,,w nim wymienił zapłaciłem 50 zł i teraz ok,zawsze jak upał to chodzi i temperatura 90 a tek bywało różnie,jak miał siłę ruszyć to ok a jak nie to temp.zapierdzielala do góry
Z transformatorem który reguluje prędkość to na tą chwilę nie jestem w stanie nic stwierdzić ponieważ nic nie widać:D. Na podłużnicy niby wszędzie sucho ale samego transformatorka nie widzę. Także pewnie po urlopie jak mi sie uda dojechać:) to coś będę ogarniał jutro planuje jeszcze obrócić Berlin z Kołobrzegu i z powrotem to poobserwuje jak się będzie zachowywał.
[ Dodano: 2017-07-26, 10:47 ]
Po wycieczce Kołobrzeg Berlin - Berlin Kołobrzeg wszystko OK. Tylko w pewnym momencie w Berlinie jak szyby zaparowały to włączyłem A/C na 5 minut i od razu temperatura w górę także od razu klima OFF i wszystko wraca do normy......... Z tego wnioskuję, że sam wentylator chłodnicy jest raczej w porządku tylko coś ze sterowaniem pomiędzy nim a A/C.
[ Dodano: 2017-08-11, 10:44 ]
Problem rozwiązany:). Okazało się ze sterownik wentylatorów posiał zimne luty. Po odświerzeniu połączeń wszystko wróciło do normy.
BTW dostęp do sterownika jest w miarę OK po ściągnięciu węża od intercoolera ale jego odkręcenie od podłużnicy wymaga nie lada umiejętności manulanych.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
[ Dodano: 2017-07-26, 10:47 ]
Po wycieczce Kołobrzeg Berlin - Berlin Kołobrzeg wszystko OK. Tylko w pewnym momencie w Berlinie jak szyby zaparowały to włączyłem A/C na 5 minut i od razu temperatura w górę także od razu klima OFF i wszystko wraca do normy......... Z tego wnioskuję, że sam wentylator chłodnicy jest raczej w porządku tylko coś ze sterowaniem pomiędzy nim a A/C.
[ Dodano: 2017-08-11, 10:44 ]
Problem rozwiązany:). Okazało się ze sterownik wentylatorów posiał zimne luty. Po odświerzeniu połączeń wszystko wróciło do normy.
BTW dostęp do sterownika jest w miarę OK po ściągnięciu węża od intercoolera ale jego odkręcenie od podłużnicy wymaga nie lada umiejętności manulanych.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam.