Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

a6 c5 v6 2.4 Q kombi zamienność wydechów z v6 diesel

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Łukasz1981
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

a6 c5 v6 2.4 Q kombi zamienność wydechów z v6 diesel

Post autor: Łukasz1981 » 20 lip 2017, 10:26

Witam :):

jak w temacie ... , małymi krokami zbliża mi się remont wydechu , i myślę nad wstawieniem jakiejś ładnej używki . Czyli zaraz za katami była by wycinka całego układu wydechowego , i chciałbym wstawić jakiś używany , w eleganckim stanie cały wydech . I teraz mam pytanie . Nie mam jak zbytnio namierzyć układu wydechowego od v6 benzyna , ... aczkolwiek sporo jest dostępnych od v6 diesla - czy w tych układach wydechowych jest jakaś wielka różnica ??
W jaki sposób zamontowanie wydechu od v6 diesel wpłynął by na pracę silnika benzynowego ?? chyba że ktoś poleci mi jakiś fajny pomysł na przeróbkę wydechu , ... myślałem nad wywaleniem katalizatorów , nie wstawiać strumienic , tylko sztywne rury , zostawiając tylko tłumik na pająku i te dwa duże ostatnie pod zderzakiem . Co o tym myślicie ??

wegrzyn6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wegrzyn6 » 22 lip 2017, 11:08

Pewny nie jestem tego, ale odradził bym takie przeróbki. Gdyby to był silnik turbo? Katy i owszem można się pokusić i usunąć jednak trzeba być świadomym co trzeba będzie pozmieniać w elektronice. Twój silnik nie radził bym usuwania katalizatorów. Silniki bez turbo mają układ wydechowy, dopracowany pod względem parametrów. Nie można zrobić przelotowego. Musi on stawiać odpowiedni opór. Kwestia środkowego i końcowych? Specjalista żaden ze mnie, ale sprawdziłem w etce i dla: Diesla, benzyny, benzyny turbo są zupełnie inne tłumiki.

W twoim aucie wydech jest naprawdę elementem dopracowanym pod twój silnik. Osobiście odradzam wprowadzania jakichkolwiek zmian w nim. Połataj co się da, a co nie da wymień na nowy lub używany od tego samego modelu. Pasuje również od 2.8.

Swoją opinie bazuje na niewielkiej wiedzy, mogę się mylić. Osobiście nic bym nie zmieniał.

Link z nr. części:
http://www.oemepc.com/audi/part_single/ ... ng/o#sec_1

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja