Witam
od jakiegoś czasu wydech wpadał mi w rezonans i dziwnie brzmiał. Mechanik stwierdził iż lewy katalizator się rozsypał w środku i przenosi drgania. Czeka mnie wymiana. Proszę o radę czy lepiej kupić używany oryginał:
http://allegro.pl/portki-katalizator-wy ... 06441.html
czy nowy zamiennik:
http://allegro.pl/katalizator-audi-a6-2 ... 19583.html
Ewentualnie czy wydłubać środek kata, wstawić emulator i modlić się żeby komputer nie wariował?
Z góry dzięki za wszelkie rady.
[BDV 2.4 170 KM] Katalizator, używany oryginał czy nowy zami
- teiwaz
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Darek
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Na tym forum polecali też katy uniwersalne magnaflow możesz obadać temat bo z tego co kojarzę wychodzą taniej niż obie opcję które podałeś powyżej. (zakup-katalizatorow-magnaflow-do-s6-vt84294.htm)
Kolego możesz to zrobić, ja katy wywaliłem te drugie, koles wstawił mi strumienice która wyglada jak katalizator, ze starych katów wyspawal wkrętki i wspawal je do nowych, i emulatory nie były potrzebne, błędów nie wywala. Jakoś głośniej nie chodzi, nie widzę za bardzo różnicy, poza ta roznica ze lepiej ciągnie
Witam tez mam problem z katami tymi drugimi bo co chwile wywala mi bledy 16815. O niskiej efektywności katów. Na oko jak stukam po nich to jest głuchy dźwięk czyli nie są puste a zatkane. Prawda? Czytam na forach i juz sam sie wiem co robic kazdy pisze cos innego. Jesli ten blad od sondy nie wplywa na prace silnika tyle ze pali sie check to jesli bym wstawil strumienice w miejsce katów to sondy mogą być nie wpiete? Tyle ze check bedzie sie swiecil. Ale nie edzie silnika dlawi wylot tak? Nie wiem co jest bo nieraz ciagnie elegancko ma zryw silnik nieraz ledwo sie ciagnie. Co to może być?
Przewaga dzięki technice
Potwierdzam twoje pytanie te drugie katy można wyciąć i sondy normalnie można włożyć do nich bez żadnych emulatorów, ja mam założona strumienice w kształcie katalizatora, dźwięk się nie zmienił głośniej nie chodzi przynajmniej tak mi się wydaje, i bledow nie ma żadnych, były lekko przytkane dlatego wyciąłem.