Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

2.4 BDV - falowanie i szarpanie

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
k4mi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 TFSI 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Benzyna+LPG

2.4 BDV - falowanie i szarpanie

Post autor: k4mi1 » 04 maja 2017, 12:08

Zdarza się czasami że po odpaleniu silnika jego obroty falują dość mocno schodząc do około 400 i wtedy silnik gaśnie... miałem tak kilka razy pod rząd (silnik rozgrzany) - sytuacja wystąpiła już kilka razy, a pomaga dopiero lekkie dodanie gazu.

Drugim objawem jest to że po przełączeniu na LPG silnik dość mocno wyczuwalnie szarpie po dociśnięciu i odpuszczeniu pedału gazu... (w zakresie temperatury do około 60'C - później efekt znika...). Testowałem czy to występuje na PB i mogę powiedzieć że coś niby jest... ale dla mnie rzecz pomijalna... (może subiektywna...).

Proszę o pomoc co może być przyczyną..., ostatnio wymieniałem odmę na nowy zamiennik bo oryginał zaczął się sypać, jednak to nic nie pomogło.

Jezeli jest taka potrzeba mogę wykonać logi, pytanie tylko brzmi jakich grup... bo jeszcze takowych nie robiłem...

kowalek32
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kowalek32 » 04 maja 2017, 18:19

mam to samo tyle ze ja mam sama benzynke,
jak odpalam na rozgrzanym potrafi zgasnac jak obroty spadaja zaraz po odpaleniu, czasem zgasnie czasem sie zdławi i pojdzie a czasem normalnie odpali, lekkie dodanie gazu zaraz po odpaleniu gwaranuje odpalenie za kazdym razem.
I tez mam problem bo nie wiem od czego to :P

k4mi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 TFSI 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: k4mi1 » 14 maja 2017, 20:14

Pomogła wymiana czujnika temperatury... wcześniejszy zamiennik podziałał dobrze jakieś 4 miesiące... Pomimo tego że jego wskazania były w normie to jednak efekty były bardzo nie przyjemne...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja