Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AKE 2.5 180 KM] problem drganiem silnika i nadwozia

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
mathofman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AKE 2.5 180 KM] problem drganiem silnika i nadwozia

Post autor: mathofman » 25 kwie 2017, 17:19

Witam proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu a mianowicie jakiś czas temu miałem kolizję i ucierpiał przód mojej audi a dokładniej lewy róg samochodu i od tamtego czasu zaczęło trzęsc silnikiem i wnętrzem samochodu. dzieje się tak tylko jak jest na wolnych obrotach jeśli dodam gazu bądź ruszam drgania ustępują. czy to wina uszkodzonego koła dwumasowego czy wina poduszki olejowej pod silnikiem dodam że dziś jak oglądałem to od spodu na uruchomionym silnikiu to lewa poduszka od strony kierowcy ( strona która było uderzenie ) bardzo się trzęsą wręcz biła góra i dół zaś prawa delikatnie drzala. I czy normalne jest że silnik po przejechaniu kilkunastu bądź kilkudziesięciu km jest rozgrzany jak piec ? a płyn chłodniczy po odkrecenie korka prawie że wykipil takie ciśnienie się zrobiło temp na zegarkach pokazuje 80 -90 ºC a wody też w tych granicach jak się otworzy maskę to tak jakby otworzyć piekarnik... Bardzo proszę o wskazówki bądź przyczyny takich zachowań z góry bardzo dziękuję koledzy :)

[ Dodano: 2017-04-25, 17:19 ]
kurczę pomoże ktoś???

Awatar użytkownika
repek92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: repek92 » 25 kwie 2017, 18:50

To ze sie silnik nagrzewa to jest normalne. Ale chyba nikt normalny nie odkreca korka od zbiorniczka na rozgrzanym silniku. Zawsze zrobi sie takie cisnienie ze go wyplujr ze zbiorniczka jak nie chcesz sie poparzyc to więcej tego nie rób. Sprawdz sobie co z poduszka dzieje sie po odpaleniu i gaszeniu czy jest widoczny luz
Lektorzy, nagrania: multifonika.net

mathofman
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mathofman » 26 kwie 2017, 14:46

no tak głupek ze mnie jeśli chodzi o płyn w zbiorniczku <rotfl> a co do poduchy to na odpalonym silniku ona pracowała jak tłok tzn delikatnie jakby poruszała się szybko w górę i w dół do tego mocno wibrowala

HQ-AERO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: HQ-AERO » 27 kwie 2017, 09:03

Moim zdaniem poduszka silnika jest do wymiany, na co wskazują wszystkie opisywane przez Ciebie objawy w szczególności drgania podczas jazdy i przyspieszania. Możesz to też skontrolować u dobrego mechanika, wtedy będziesz miał pewność.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja