Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

wentylatory (fukcja wietrzenia komory) - PROBLEM!

Elektryka
ODPOWIEDZ
Wojtek05
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

wentylatory (fukcja wietrzenia komory) - PROBLEM!

Post autor: Wojtek05 » 02 kwie 2017, 21:33

Witam, mam pytanie czy w waszych A6 C5 po zgaszeniu silnika pracują jeszcze przez jakiś czas wentylatory? W moim 2,7T niestety pracują i psują akumulator. Działały nawet w zimie. Teraz w lato chyba pracują dłużej i potrafią rozładować baterie. Wiem, że jest to tylko potrzebne po bardzo forsownej jeździe. Miałem S4 z tym motorem i tam w największe upały wentylatory nie startowały po zgaszeniu silnika i temp. nie wzrastała.
Czy tą funkcję da się wyłączyć przez OBD?
Czy może ktoś mi podpowie jaki czujnik jest za to odpowiedzialny? Chyba, że on ma zadany konkretny czas pracy po zgaszeniu auta?
Bardzo proszę o pomoc, gdyż czasami autko mnie zaskakuje rozładowanym aku z rana...
Z góry ślicznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 02 kwie 2017, 23:48

jest czujnik od tego jeżeli dobrze kojarzę , ten drugi niebieski na magistrali wodnej po stronie kierowcy - ale on jest raczej od dodatkowej pompki obiegu płynu

masz moduł wentylatorów który nimi steruję , jest czujnik w chłodnicy - może z nimi coś nie tak

wegrzyn6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wegrzyn6 » 04 kwie 2017, 00:50

Posiadasz solara?

Wojtek05
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wojtek05 » 01 sie 2017, 12:22

solara nie posiadam, a pomoże mi ktoś namierzyć moduł sterujący wentylatorami? Wiatraki niestety kręcą się po zgaszeniu silnika nawet gdy on jest jeszcze zimny. Myślę, że problem rozładowywania baterii może być spowodowany włączaniem się wentylatorów bez potrzeby.

Awatar użytkownika
teiwaz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Darek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: teiwaz » 01 sie 2017, 13:21

Czujnik o którym pisze bendzji steruje załączaniem zarówno elektrycznej pompy wody jak i właśnie załączaniem wentylatora po zatrzymaniu auta, powinien załączać wentylator na postoju jeśli temp. płynu osiągnie co najmniej 112C, jeśli załącza ci na zimnym to ten czujnik prawdopodobnie jest zwarty na stałe, możesz to zweryfikować odpinając od niego wtyczkę wtedy po wyłączeniu auta wentylatory nie powinny się włączyć. Druga sprawa to że nawet jeśli się włączą to tam jest też wyłącznik czasowy i nie powinny chodzić dłużej niż kilka minut (gdzieś czytałem, że max 10min ale sam nie mierzyłem) więc nie powinny ci wyładować aku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja