Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Zawodowy research - prośba do forumowiczów o dyskusję!

Off Top, linkownia, ciekawostki, przywitania, pogawędki niezwiązane z 'techniczną stroną' forum Audi A6 / A7.
yezozwierz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Zawodowy research - prośba do forumowiczów o dyskusję!

Post autor: yezozwierz » 23 mar 2017, 08:35

Hej wszystkim!
Może niektórzy wiedzą że zawodowo jestem handlowcem. Tworzę obecnie nowy projekt skierowany do odbiorców indywidualnych (osoby prywatne), ale przed wejściem go w życie muszę zrobić mały research by zdecydować czy z tym ruszać czy nie. Było by miło gdybyście mi w tym pomogli :) Z góry zaznaczam że post nie ma za zadanie czegokolwiek oferować ani sprzedawać czy też promować. Produkt de facto jeszcze nie istnieje i to od Waszych odpowiedzi oraz przemyśleń będzie zależała finalna decyzja. Jeśli produkt zostanie wprowadzony oficjalnie do sprzedaży, chętnie zwrócę się do administracji forum o możliwość zaoferowania go klubowiczom. Pozwólcie że po krótce przedstawię o co chodzi..

"Monitoring GPS Samochodu dla prywatnego odbiorcy"
1. Wprowadzenie/dane techniczne
- w pojeździe montowane jest urządzenie obsługujące sieć GPS/GPRS. Montaż następuje w miejscu nie widocznym (nie jest to gniazdo zapalniczki/obd itp). Urządzenie jest zamontowane w sposób trwały do instalacji elektrycznej pojazdu.
- Urządzenie GPS zbiera podstawowe informacje o statusie pojazdu (zapłon/położenie/prędkość) i wysyła je na serwer w postaci pakietów danych.
- Serwer zestawia dane z urządzenia i zapisuje je tworząc obrazowy widok pojazdu na mapie (widok na żywo) oraz przechowuje historię podróży (do 2 lat).
- Urządzenie GPS pobiera prąd z instalacji elektrycznej pojazdu, w czasie wyłączonego zapłonu przechodzi w tryb czuwania (nadal wysyła informacje co kilka minut) by pobór energii nie rozładował akumulatora - w praktyce nadaje się nawet do motocykli gdzie akumulator jest naprawdę niewielki.
- W czasie jazdy odświeżenie pozycji pojazdu następuje przy każdej zmianie kierunku jazdy oraz odrobinę rzadziej przy jeździe na wprost. W praktyce każde skrzyżowanie/rondo/ślimak są odpowiednio zaznaczone na trasie przejazdu.
2. Funkcjonalności
- widok on-line z poziomu przeglądarki internetowej oraz aplikacji Android/iOS.
- historia przejazdów do 2lat (dokładne trasy jakimi poruszał się pojazd, faktyczny ślad z GPS a nie interpolacja do dróg na mapie)
- raporty indywidualne (na przykład raport dzienny z adresami postojów, czasem postojów, czasem jazdy, kilometrami), raporty zbiorcze (np za cały miesiąc itd).
- powiadomienia email - przekroczenie zadanej wcześniej w programie prędkości, opuszczenie wyznaczonego obszaru, awaria urządzenia (utrata transmisji danych między serwerem a urządzeniem)
- powiadomienia serwisowe (możliwość powiadomień o PT, OC, wymianach eksploatacyjnych, wyliczane na podstawie pokonanych kilometrów lub czasu).
3. Bonusy
- najprawdopodobniej montaż systemu GPS pozwoli na uzyskanie dodatkowej zniżki przy ubezpieczeniu AC - pozwala zwiększyć szansę odnalezienia pojazdu w wypadku kradzieży (ale nie jest gwarancją, mimo wszystko gps może nie pomóc i należy mieć tego świadomość), oraz ewentualnie ubezpieczyciel może wystąpić do klienta o przedstawienie historii jazdy w związku z zaistniałą szkodą na drodze.
- jako że system będzie przeznaczony do sprzedaży w serwisach samochodowych, będzie tam również montowany. Do każdego konta w systemie będziemy automatycznie przypisywać powiadomienia DLA serwisu. Także serwis gdzie GPS zostanie założony otrzyma informację na przykład że Wasz samochód niedługo wymaga wymiany oleju, zmiany opon na letnie, wykonania przeglądu technicznego lub podobnych. Serwis będzie mógł do Was zadzwonić i przypomnieć o takiej wizycie proponując termin z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym. Również chciałbym ustalić z serwisem dodatkową zniżkę dla klienta w takim serwisie (w końcu jest to klient który wraca i staje się stałym klientem a serwis może świadczyć lepszej jakości usługę bo sam się przypomina).

I teraz najważniejsza część:

Sprzedaż ma działać na następujących zasadach:
1) Klient kupuje urządzenie monitorujące na własność (2 lata gwarancji) wraz z montażem w serwisie, w pakiecie otrzymując dostęp do systemu monitorowania opłacony na 1 ROK.
- klient nie podpisuje ŻADNEJ umowy
- klient w sprawach awarii/problemów technicznych zwraca się do serwisu który montował urządzenie
No i pytanie Ad 1) - Waszym zdaniem ile bylibyście skłonni zapłacić (i czy wogóle) za takie rozwiązanie jak opisane powyżej?

2) Po upływie roku (lub wcześniej oczywiście) klient ma możliwość przedłużenia sybskrybcji systemu monitorowanie na kolejny rok lub więcej.
No i pytanie Ad 2) - Waszym zdaniem, jeśli już będziecie mieć wykupiony ten pierwszy rok, ile bylibyście skłonni zapłacić za kolejny?

Bardzo proszę Was o szczerą dyskusję, dotyczącą WASZEGO zdania. Nie wrzucajcie proszę stwierdzeń "myślę że to dobre dla kogoś tam itd". Chcę znać Wasze zdanie, Wasz osobisty stosunek do takiego rozwiązania. Im więcej odpowiedzi tym lepiej :)

MaTyS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MaTyS
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: MaTyS » 23 mar 2017, 08:46

Mi osobiście pierwsza odpowiedź jaka się nasunęła to "myślę że to dobre dla kogoś tam " <lol>
Osobiście nie widzę u siebie sensu montażu takiego urządzenia, może jak ktoś jest wybitnie związany ze swoim autem ... ;)

yezozwierz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yezozwierz » 23 mar 2017, 09:19

MaTyS pisze:Mi osobiście pierwsza odpowiedź jaka się nasunęła to "myślę że to dobre dla kogoś tam " <lol>
Osobiście nie widzę u siebie sensu montażu takiego urządzenia, może jak ktoś jest wybitnie związany ze swoim autem ... ;)
No i właśnie takiej dyskusji oczekuję :) Z tym że.. Jest też coś takiego jak nasza mentalność że jak coś by kosztowało "tyle i tyle" to chcemy to mieć dla samego bajeru, także jeśli ktoś miałby takie podejście to walcie śmiało :)

Awatar użytkownika
Bouli
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bouli » 23 mar 2017, 09:40

Ja powiem na świeżo bo trochę robiłem rozeznanie rynku bo ojciec ma nową A5tkę a przy okazji wyszło że ich sąsiadka kupiła C klasę Coupe i jakoś się zgadaliśmy w tym temacie.

Ja znalazłem następująca ofertę Gannetu (lokalizacja radiowa). Sprzęt + montaż to jednorazowo jakieś 2koła + abo mniej więcej stówka miesięcznie.

Wyżej wskazana oferta nie spotkała się ze zbyt wielkim entuzjazmem ani mojego Taty ani sąsiadki zwłaszcza że w tak zwanym międzyczasie z boku pojawił się chiński tracker z Ali za około stówę na kartę SIM (zjada 30MB daty miesięcznie więc abonament praktycznie tyle co nic) z którym można się komunikować poprzez web portal albo SMS. Wiadomo że tu jakość nie powala ale koszty są maskarycznie mniejsze niż w poprzedniej opcji

Z drugiej strony jest też Audi Tracking Assistant plus i jeśli samochód ma przygotowaną instalację to na ebayu można kupić cały, nowy kompletny zestaw za 130 GBP, ale wiadomo to opcja nie za bardzo uniwersalna.

Konkludując mój przydługi wstęp. Opcja całkiem fajna, ale do tysiaka za instalację (jak z porządny alarm) + abo do max 50zł to myślę że ojciec i sąsiadka by się skusili.

To tylko samochód i od czegoś mamy ubezpieczenia a ubezpieczone są często ze stałą kwotą przez cały rok tak więc nie wiem czy dużo ludzi byłoby chętnych dokładać sporą kasę za spokojny sen. Oczywiście znajdą się friki z kolekcjonerskimi furami co wezmą to za cenę jak np w Gannecie ale to nadal nisza w naszym kraju

Awatar użytkownika
kiler22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: kiler22 » 23 mar 2017, 11:33

MOIM zdaniem - do czego/dla kodo jest dedykowany ten produkt ??
- żebym mógł obserwować pracowników /żonę /teściową/dziecko ???
nada się ale są już na rynku dostępne rozwiązania i jeśli nie zależy nam na wiedzy czy żona zaparkowała na ul błotnej numer 46 czy 48 sprawdzają się dobrze
- żebym mógł za dwa lata zobaczyć jaką drogą pojechałem na wakacje
może i są tacy ludzie którzy chcieli by to wiedzieć ale ja do takich nie należę i nie znam takich
- zabezpieczenie przed złodziejami ??
MOŻE ochroni to przed złodziejem który używa łomu i rurki 1i1/2 cala do złamania stacyjki ale złodzieje nazwijmy to "profesjonalni" zagłuszą sygnał zanim jeszcze podejdą do samochodu

inne zastosowania mi do głowy nie przychodzą ale może mam kiepską wyobraźnie <lol>

yezozwierz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yezozwierz » 23 mar 2017, 12:04

Idea produktu wyszła stąd że zawodowo zajmuję się sprzedażą systemów monitorowania gps dla firm i niejednokrotnie otrzymywałem zapytania od osób prywatnych, dla których de facto nie mieliśmy oferty.

Dla kogo moim zdaniem ten produkt miałby być?
- dla osób którzy chcieliby zwiększyć bezpieczeństwo swojego pojazdu lub swoich bliskich nim podróżujących
- dla osób ciekawych
- dla freaków którzy lubią takie bajery i ich na to stać
- dla serwisów samochodowych które zajęłyby się sprzedażą tego rozwiązania - w celu przywiązania klienta oraz ułatwienia swojej pracy na zasadzie:
- tworzymy powiadomienie że za np 10 000km trzeba wymienić olej, ok 1000km wcześniej serwis otrzymuje powiadomienie iż klient X z samochodem Y będzie miał wymianę oleju, wtedy może zadzwonić, zaproponować termin i dać na przykład zniżkę na usługę. Dlaczego? W ten sposób zyskuje stałego klienta, z kolei zniżka i lepsza jakość obsługi jest dodatkowym bonusem dla finalnego klienta.

W temacie cen, mam już ustalone jak to ma wyglądać (aczkolwiek znaczna część ceny będzie zależeć od samego serwisu instalacyjnego) ale narazie się powstrzymam przed tą informacją, umówmy się że jescze kilka odpowiedzi i zadam pytanie z uwzględnieniem ceny :)

Felix72
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Felix72 » 02 kwie 2017, 21:31

Cóż, ja podobnie jak przedmówca pod Twoim pierwszym wpisem tez nie widzę większego sensu montażu czegoś takiego. Osobiście nie przemawia też do mnie taka forma reaserchu, bo ta ilość tekstu jest nieco przytłaczająca i jeśli mam być szczery to nie chciało mi się nawet tego czytać w całości. Nie bierz tego do siebie, ale mogles to zamieścić gdzies indziej a tutaj zamieścić tylko linka, byłoby o wile czytelniej. Coś tam na ten temat wiem, bo zajmuje się tym na co dzień (studia studia e-commerce na WSB) Generalnie rzecz biorąc, moim zdaniem, musisz trochę lepiej przygotować taką ankietę, a przede wszystkim sprawić by to wszystko było czytelne, bo tak, ani człowiek nie jest w stanie skupić się na treści, ani precyzyjnie odpowiedzieć na pytanie. Przydałoby się ten aspekt dopracować. :|

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 02 kwie 2017, 22:51

Nigdy z własnej woli nie zamontuję czegoś co może monitorować mój samochód. W razie czego każdy kto ma dostęp do tych danych może je wykorzystać np. do śledzenia, aby w prosty sposób ukraść auto.
Zniżki w serwisach <figielek> . Nie przekonuje mnie to <uoee> . Powiedzmy, że dostanę 100 zł rabatu od serwisu na wymianę oleju lub cokolwiek innego, koszt montażu wyniesie powiedzmy 2 tysiące, czyli dopiero za 20 razem wyjdę na zero <mysli> .
Nawet jeśli dostałbym zniżkę na AC, to i tak nie zamontuję takiego urządzenia. Z racji tego, że cenię prywatność, mogę dopłacić do ubezpieczenia np. 200 zł więcej, ponieważ dla mnie to żadna różnica.
Kończę studia na Politechnice Poznańskiej (kierunek elektronika i telekomunikacja) i wiem, co dzięki takim urządzeniom można zrobić :shock: .

yezozwierz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yezozwierz » 05 kwie 2017, 12:19

mat1324 pisze: W razie czego każdy kto ma dostęp do tych danych może je wykorzystać np. do śledzenia, aby w prosty sposób ukraść auto.
Dlatego dostęp do systemu ma tylko i wyłącznie użytkownik i developer a nie osoby postronne. Serwery posiadają zabezpieczenia na poziomie bankowym, ponadto firma nie jest firmą "uduś" tylko jedną z większych europejskich firm w branży.. No chyba że zamontujesz sobie takie urządzonko z allegro z hostingiem na chińskim serwerze to owszem, sprawa może być ryzykowna.

Jorgos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jurek
Rocznik: 2016
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 245KM
Skrzynia: S-tronic

Post autor: Jorgos » 05 kwie 2017, 15:40

Albo czegoś nie doczytałem, albo przeoczyłem, ale takie systemy już są... Działające dokładnie według tej samej zasady. Nie są tanie, ale jednak:
https://www.gannet.pl/produkty/ganfleetlight/

Uwagi:
montaż w serwisie - jakim serwisie? Albo Ty (Twoja firma) mi to montujesz i bierzesz odpowiedzialność za to, że urzadzenie jest ukryte, albo to nie ma sensu. Ufasz serwisowi? Że serwisant jutro nie przyjedzie, zwędzi auto demontując szybko układ?
Ja wiem, popadamy w lekką paranoje i raczej jestem daleki od tego, ale np mój znajomy z pracy się tym interesował, kupował salonową Mazdę, i był zainteresowany dokładnie tym Gannetem co podesłałem, przy czym powiedizano mu że montaż w ASO przed odbiorem auta. To fajnie, ale... Mazda jest najczęściej kradzionym autem na śląsku, znikają jak świeże bułeczki. Nie będzie to tajemnicą jesli powiem że zdaża się, że serwis (nie mówie ASO, ale o takich historiach tez slyszalem) robi kopie kluczyka, montuje np za lusterkiem, a Ty szukasz wiatru w polu :)
Jeśli montujesz GPS, to wierze że jako system głownie w przypadku kradziezy. Jeśli nie to jest problemem, a monitorowanie (pracownika?) i to jest jedynym targetem (flota?), to wydaje mi się że konkurencja na rynku jest duża.

Jeśli pytasz, co np mnie skłoniło by do zakupu, to na pewno zintegrowane zabezpieczenie antykradzieżowe, np (połączone systemy:) odcięcie zapłonu, pompy paliwa, blokada kierownicy elektroniczna - sterowane z poziomu aplikacji. Przykład: Jedziesz do miasta którego nie znasz, nie wiesz która dzielnica jest bezpieczna, "blokujesz" samochód z telefonu.
Drugim punktem: Kamera. W przypadku wykrycia różnicy ciśnienia między wnętrzem a zewnątrz (czyt. otwarcie drzwi/wybicie szyby) lub wykrycie przechyłu nadwozia (czyt. Ktoś usiadł na fotelu) wykonywane są zdjęcia/film i streamowane na serwer.
Podaje Ci pomysły które sam chciałem zrealizować 2 lata temu, ale zrezygnowałem (prototyp dalej leży na półce i sie kurzy ;) ). Stwiedziłem że parking strzeżony jest pewniejszy niż schizofreniczny strach o samochód ;) Cenowo też wyjdzie taniej ;)

Cena urzadzenia moim zdaniem? centralka, bez zabezpieczeń dałbym maks 500zł. Abonament myślę że rocznie podobny koszt. Oczywiscie licząc, że transmisja danych w EU jest w cenie. Dodatkowe systemy o których wspomniałem, to już wiadomo że cena wyższa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja