Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[Tip Tronic] 2.4 benzyna - auto zaczyna skakać ???!!

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Mientosinios
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[Tip Tronic] 2.4 benzyna - auto zaczyna skakać ???!!

Post autor: Mientosinios » 11 mar 2017, 18:33

Witam. Mam problem w swojej a6 c5 2000r 2.4 benzyna w LPG od pół roku, sam założyłem świeża instalacje. Auto z Niemiec. Skrzynia - Tip Tronic 5 biegowa. Wiec mój problem jest taki - gdy wrzucam na bieg R lub D i nie dodam gazu , auto na zimnym silniku (zazwyczaj na zimnym, na ciepłym nieraz tez) zaczyna skakać, drgać i czuje sie w aucie jak na statku na wodzie... w dodatku światła przednie przygasają w tym momencie delikatnie jakby traciła elektrykę na moment, jest to dość widoczne nawet z zewnątrz, auto zaczyna wypluwać wręcz z rury wydechowej spaliny. Po dodaniu gazu, objaw znika. Biegi zmienia płynnie, nic nie zauważyłem dziwnego oprócz tego

Czy to coś ze sprzęgłem ? Czy to coś z skrzynia ? Nie wymieniałem oleju w skrzyni, nie wiem jaki jest mogę powiedzieć tyle. Czy ktoś miał podobny objaw ?

Dziękuje bardzo za każda odpowiedz i zarazem proszę o pomoc. Pozdrawiam Dominik!

Adamlubelak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Adamlubelak » 11 mar 2017, 19:31

Kolego , jeżeli silnik nie ma mocy lub problemy z elektryką to skrzynia też będzie szfankowac. Więc zacznij od diagnozy silnika.
Take It easy

Mientosinios
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mientosinios » 11 mar 2017, 20:10

Auto podłączałem pod komputer u mechanika i błędów na silniku nie było niby

[ Dodano: 2017-03-11, 20:09 ]
Jak zmieniam biegi na gałce od automatu to widać jak przygasają te podświetlenia oznaczeń P R N D 3 2 1 i te światła na zewnątrz tez nie mam pojęcia co to może być

[ Dodano: 2017-03-11, 20:10 ]
Adamlubelak, co myślisz o tym jeszcze, jak się w takiej sytuacji zachowywać, mam obawy ze to się pogorszy...

Adamlubelak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Adamlubelak » 13 mar 2017, 12:41

Trudno to określić na odległość, zastanów się czy mogło dojść do jakiejś wilgoci lub połączeń elektrycznych wtyczek od skrzyni. Wszystkie wtyczki bym sprawdził. Skrzynie biegów nie psują się tak jednego dnia.
Take It easy

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja