Licznik nie działa. Wina czujnika?
Licznik nie działa. Wina czujnika?
Witam,
Wiem, że temat był wałkowany kilka razy, ale nie doczytałem w żadnym wątku jak rozwiązano problem. Otóż po mój licznik, a głównie prędkościomierz działa, ale tylko chwilę. Po 5 minutach wskaźnik opada na 0 i tak już pozostaje. Dodatkowo wariuje wskaźnik poziomu paliwa oraz fis, ale to ostatnie to chyba efekt poprzednich. Licznik marki VDO. Oddałem auto do elekronika = licznik sprawdzony sprawny, kupiłem nawet drugi, żeby mieć 100% pewności i to samo. Dodatkowo licznik zaprogramowany od początku i nadal to samo.
Niedawno wymieniałem sprzęgło i dwumasę, która się urwała - w takim stani kupiłem auto. Nie wiem, zatem jak było przed, czy działało.
Jak poradzić sobie z tym problemem, gdzie znajdę czujnik odpowiedzialny za prędkościomierz. Czy jest sens go wymieniać, czy tylko jakieś gruntowne czyszczenie?
[ Dodano: 2017-01-28, 21:34 ]
Nikt nic nie doradzi. Stoję w miejscu.
Wiem, że temat był wałkowany kilka razy, ale nie doczytałem w żadnym wątku jak rozwiązano problem. Otóż po mój licznik, a głównie prędkościomierz działa, ale tylko chwilę. Po 5 minutach wskaźnik opada na 0 i tak już pozostaje. Dodatkowo wariuje wskaźnik poziomu paliwa oraz fis, ale to ostatnie to chyba efekt poprzednich. Licznik marki VDO. Oddałem auto do elekronika = licznik sprawdzony sprawny, kupiłem nawet drugi, żeby mieć 100% pewności i to samo. Dodatkowo licznik zaprogramowany od początku i nadal to samo.
Niedawno wymieniałem sprzęgło i dwumasę, która się urwała - w takim stani kupiłem auto. Nie wiem, zatem jak było przed, czy działało.
Jak poradzić sobie z tym problemem, gdzie znajdę czujnik odpowiedzialny za prędkościomierz. Czy jest sens go wymieniać, czy tylko jakieś gruntowne czyszczenie?
[ Dodano: 2017-01-28, 21:34 ]
Nikt nic nie doradzi. Stoję w miejscu.
Podłączę się do tematu. Mam podobny problem wczoraj jechałem i nagle prędkościomierz spadł na zero. Wskaźnik paliwa troszkę też świrował. Dzisiaj jechałem wyprzedzając autobus dodałem gazu dość mocno i licznik znowu pracuje poprawnie. Skrzynię mam manualną z 2,5 TDI DQS zmieniałem z multitronica. Do tej pory nic się nie działo. Podejrzewam czujnik prędkości. Nie wiem jednak czy on jest umiejscowiony w skrzyni biegów czy w czujniku ABS? Proszę o poradę w tym temacie ewentualnie gdzie szukać tego czujnika prędkości. Bo chyba zegary nie za bardzo coś w tym temacie mogą zdziałać.
Sprawdzę, jak tylko skończę grype, bo mnie dopadła. Reasumując na początek jadę do mechanika na kanał i sprawdzam wszystkie połączenia pracy skrzyni. Podczas naprawy sprzęgła cała skrzynia była zdjęta więc jest szansa że coś może nie stykac. Nie wiem czy nie kupić od razu nowego czujnika.
[ Dodano: 2017-02-01, 17:41 ]
Witam. Temat zamykam. Wymieniłem czujnik na skrzyni i jest idealnie. Wariuje jeszcze wskazówka od paliwa. Wymienię pływak i myślę że to rozwiąże problem.
[ Dodano: 2017-02-01, 17:41 ]
Witam. Temat zamykam. Wymieniłem czujnik na skrzyni i jest idealnie. Wariuje jeszcze wskazówka od paliwa. Wymienię pływak i myślę że to rozwiąże problem.
witam tez ostatnio pojawily sie u mnie problemy z licznikiem i dokladnie jak u kolegow po nocy dziala ok ale po paru kilometrach siada na 0 i zaczyna swirowac wskarznik paliwa do tego nie dziala tempomat co akurat rozumie przy brau liczinka, ale czasem mam tak ze jak zaczne hamowac albo zwalniac to zaczyna dzialac licznik, a jakis tydzien przed awaria licznika zaswiecily mi sie klocki chcoc sa ok (sprawdzalem) podpowiedzcie jak wymontowac ten czujnik predkosci ze skrzyni automatycznej zwyklej bo niechce tam nic urwac a dostep mam tylko od gory,