[A6 C5] Ruszająca się gałka zmiany biegów
[A6 C5] Ruszająca się gałka zmiany biegów
Witam, w mojej A6 C5 2.5 TDI BFC od kupna drżała i ruszała się gałka zmiany biegów po wizycie u mechanika okazało się że poduszki silnika i skrzyni do wymiany. Poduszki wymienione 2 od silnika i 2 od skrzyni z czujnikami na LEMFORDERA , całość koszt 1620 zł... gałka nie drży lecz podczas dodawaniu i odpuszczaniu gazu rusza się przód i tył... co to może być? Przeguby nowe, końcówki drążków nowe, łączniki stabilizatorów nowe.... a problem nadal istnieje .... Doradzi ktoś?
jak duży jest ten ruch dźwigni zmiany biegów?
Jak dla mnie to normalna spraw. Silnik podczas przyspieszania podnosi się razem ze skrzynią. Wszystko pracuje na poduszkach, które wymieniłeś. Oprócz tego cięgna i dźwignia mają już trochę nalatane jak to w dieslu. Nie denerwuj się i poczytaj na forach. Np na forum vw passata ludzi eo tym szeroko piszą, że wymienili pół samochodu i nadal ten ruch jest. Jeżeli mógłbym Tobie coś poradzić......olej to i się przyzwyczaj.
Jak dla mnie to normalna spraw. Silnik podczas przyspieszania podnosi się razem ze skrzynią. Wszystko pracuje na poduszkach, które wymieniłeś. Oprócz tego cięgna i dźwignia mają już trochę nalatane jak to w dieslu. Nie denerwuj się i poczytaj na forach. Np na forum vw passata ludzi eo tym szeroko piszą, że wymienili pół samochodu i nadal ten ruch jest. Jeżeli mógłbym Tobie coś poradzić......olej to i się przyzwyczaj.
Witam. Kolego przy gwałtownym puszczaniu sprzęgła czyli normalnie jadąc i zmieniając biegi tak będzie, bo to jest od silnika to on daje takie odczucia i to normalka przekazuje to na skrzynię, chyba,że wszystkie poduchy będziesz wymieniać jakie są, ale to mało prawdopodobne,że zniknie ten objaw, ewentualnie skrzynia też może dawać takie objawy, bo już ma przelatane
ja tak samo mam i nie biorę tego do głowy w końcu auto nie jest nowe i ma swoje km
[ Dodano: 2016-11-28, 08:23 ]
dwumas nic do tego nie będzie miał. Jak dodajesz gazu i upuszczasz to tak działa przekładnia nic nie poradzisz na to.

[ Dodano: 2016-11-28, 08:23 ]
dwumas nic do tego nie będzie miał. Jak dodajesz gazu i upuszczasz to tak działa przekładnia nic nie poradzisz na to.
Jak samochód, to tylko Audi;)
- xoslox
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Na A4'klubie doszliśmy co powoduje te ruchy gałki, w głównej mierze do wymiany.
Zestaw naprawczy osadzenia jabłka drążka: 8D0711901A (2szt) + 8D0711279
Zestaw naprawczy mechanizmu zmiany biegów: 8D0798151
Czas sprawia, że te elementy się zużywają i powoli zaczyna się robić luz w układzie przełączania :P
Tu masz luz na mechanizmie zmiany biegów:
Tu luz na osadzeniu jabłka:
Poduchy skrzyni też się do tego przyczyniają, jak i ogranicznik momentu na pasie przednim
Zestaw naprawczy osadzenia jabłka drążka: 8D0711901A (2szt) + 8D0711279
Zestaw naprawczy mechanizmu zmiany biegów: 8D0798151
Czas sprawia, że te elementy się zużywają i powoli zaczyna się robić luz w układzie przełączania :P
Tu masz luz na mechanizmie zmiany biegów:
Tu luz na osadzeniu jabłka:
Poduchy skrzyni też się do tego przyczyniają, jak i ogranicznik momentu na pasie przednim

Poduszki silnika x2 i poduszki skrzyni x2 wymienione na ORI więc to na pewno nie to mimo że stare były rozsypane to tylko poprawiło to że gałka nie wibruje nic po za tym. Dziś odstawiłem auto na wymianę rozrządu więc nakierowałem ich Waszymi radami i będą szukać przyczyny w piątek dam znać co dalej. Dzięki wszystkim za POMOC