Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[AUDI A6 C6 Avant] problem z hakiem holowniczym

Nadwozie
ODPOWIEDZ
damianj92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[AUDI A6 C6 Avant] problem z hakiem holowniczym

Post autor: damianj92 » 09 kwie 2016, 14:28

Witam. Mam w swoim Audi A6 C6 Avant 2008r. hak holowniczy Westfalia montowany seryjnie otwierany pokrętłem z bagażnika. W przeszłości ktoś musiał przywalić w ten hak i jest lekko wygięty w bok i w stronę zderzaka , przez co nie można założyć przyczepki z większym zaczepem gdyż kula jest zbyt blisko zderzaka. W firmie specjalizującej się w hakach nie podjeli się jego wyprostowania. Powiedzieli , że po takim zabiegu mógłby się urwać w przyszłości ;/. Generalnie wykrzywiony jest sam żeliwny odlew. Zdjąłem plastik po tylnym zderzakiem i reszta wydaje się nienaruszona. Myślicie , że dobrym pomysłem jest podgrzanie tego odlewu i próba wyprostowania jakąś rurką na samochodzie ?? Ktoś wie czy da się zdjąć ewentualnie sam ten odlew i wymienić na prosty ? i czy trzeba do tego zdejmować zderzak ? Sprawa jest dość pilna. Proszę o pomoc :) Pozdrawiam ;)

camelllcamelll
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Ryszard
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: camelllcamelll » 09 kwie 2016, 19:41

damianj92 pisze:Myślicie , że dobrym pomysłem jest podgrzanie tego odlewu i próba wyprostowania jakąś rurką na samochodzie
myślę że ten pomysł z tym prostowaniem na gorąco nie za bardzo / materiał grzany straci swoje właściwości /.
Na pewno można dokupić sam odlew i wymienić / popatrz na allegro /

damianj92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: damianj92 » 10 kwie 2016, 14:54

camelllcamelll pisze: Na pewno można dokupić sam odlew i wymienić /
Ktoś kiedykolwiek wymieniał samą końcówkę haka ?
W górnej części tej "obrotowej gruszki" jest czujnik jego położenia , a od tyłu jest z tego co pamiętam 6 czy 7 śrub. ( niestety nie uda się chyba podejść kluczem bez zdejmowania zderzaka i całej ramy haka ;/ )
Czy żeby zdjąć ten hak trzeba odkręcić te śruby w tylnej części gruszki ? Czy cała ta obrotowa gruszka z podstawą jest w ogóle rozbieralna ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja