[ARE 2.7 250 KM] 2.7 Biturbo 250KM - 2001 r.
[ARE 2.7 250 KM] 2.7 Biturbo 250KM - 2001 r.
Witam, mam problem z moim Audi. Mianowicie na biegu jałowym silnik szarpie jakby wypadały zapłony, po wpięciu biegu(tiptronic) szarpanie się nasila. błąd jaki wskazał ECU to P17831 - secondary air injection - insuficient flow on bank 1. Przekopałem wszystkie węże wężyki, pompę itd. i nie znalazłem żadnych nieszczelności. Pytanie moje to co może być powodem takich rekcji silnika. Audi posiada LPG Stag. Na Pb objawy są słabsze ale są na LPG wzmagają na sile. Czy zużyte świecie nie będą generowały takiego błędu?? Proszę o pomoc. Brak kontrolki Check engine(nie raportuje krytycznego błędu).
No i zagadka rozwiązana. Przyczyną szarpania były wypadające zapłony na 6 cyl. po wymianie świec wszystko wróciło do normy tylko czemu ECU nie odpalił check engine gdy wypadały zapłony
- tego nie wiem. Jeśli chodzi o P17831 w zeszłą sobotę wyciągnąłem pompę SAI i prawie wszystko co było z nią związane oprócz zaworów kombi i po złożeniu błędu nie ma. Widocznie gdzieś była delikatna nieszczelność którą przypadkowo zlikwidowałem. Tak czy siak Audi znowu tryska wigorem :D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!