Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AKE 2.5 180 KM] Problem z mocą.

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
memfis.s
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AKE 2.5 180 KM] Problem z mocą.

Post autor: memfis.s » 06 lut 2016, 16:53

AUDI A6C5 2002 2.5 TDi 180km
Witam
tak żeby zbytnio się nie rozpisywać ale żeby wziąć wszystko do kupy

Kupiłem audi i szczerze byłem bardzo zadowolony puki nie zawiozłem auta na hamownie bo zachciało mi się chip tuningu :)

okazało się że na hamowni autko ma 118km
zaczełem szukać problemu pierwsze co to wymieniłem przypływkę
nic nie dało później okazało się że pompa jest do regeneracji zregenerowałem pompę nic nie dało sprawdziłem wtryski czy nie leją są w bardzo dobrym stanie
turbo zostało sprawdzane ma bardzo dobre parametry
ok rozebrałem silnik okazało się że wałek rozrządu był urwany no se myślę mam winowajce...
zostało wymienione wszystkie wałki podkładki dźwigienki planowane głowice oby dwie ogólnie wszystko aż do tłoków na tłokach nie było żadnych rys żeby nie było kompresji
ok dalej nie ma mocy gdzieś na 3.800 obrotów jakby się dławił szukam dalej turbo pompuje bo słychać charakterystyczny świst
ale pomyślałem sprawdzę jeszcze przewód okazało się że przewód ma dziure ok to wymieniony został ale nic się nie zmieniło nic...
wnioskuje więc że po prostu dzieje się coś z podciśnieniem ale po odłączeniu przewodu i podłączeniu z powrotem pod gruchę grucha reaguje więc sam teraz nie wiem
i tu moje pytanie czy możliwe żeby zawór n75 np był na przykład od 110km ? bo szczerze nie mogę znaleźć zaworu n75 do 2.5 180km rozumiem że taki sam zawór odpowiada za EGR ??? tak i pytanie za co odpowiadają te podciśnienia niżej na zdjęciach

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/6NDv ... UR2LdpWZVQ

zawór gaszący to jest chyba ?? kiedy on reaguje ? bo gdy ręcznie go zamykam zamyka dopływ powietrza do silnika wnioskuje więc że to klapa gasząca mogę się mylić

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/FHOK ... Q29GunKWXV

ten zawór odpowiada za klapę gaszącą ?? tak i za coś jeszcze nie bardzo wiem za co i tu do was pytanie i jak ten zawór się nazywa i czy on może mieć związek z brakiem mocy ?
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/R_S0 ... VC24MHejX9

a to już w ogóle nie wiem do czego jest
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/35Fo ... DG7N7nhILv

powiem tak byłem u wielu mechaników i mam osobiście już dość nikt nie wie co zrobić...
więc szukam najprostszego rozwiązania czyli podciśnienia
zamówiłem gruszkę bo może być mebrana w środku uszkodzona chcę zamówić też zawór n75 n19 i n239 nie bardzo wiem dokładnie który jest od czego ale n75 wiem że jest od turbiny i pytanie czy elementy ze zdjęcia mają jakiś związek z mocą samochodu ?? i czy warto jest wymieniać wężyki starałem się przejrzeć dmuchać nie widać ani nie słychać żeby były dziurawe gdzieś no i czujnik ciśnienia doładowania turbiny też chcę zamówić... powiedzcie mi czy idę w dobrą stronę bo skoro silnik i inne podzespoły były robione i sprawdzane to co może być przyczyną.

a dodam że po podłączeniu chip boxa którego kupiłem do sprawdzenia reacji samochodu jestem mega zaskoczony bo samochód jedzie jak nigdy ale to wciąż jest za mało o około 60 km..... jestem w kropce. może to wina ecu ???

rysiek19
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rysiek19 » 06 lut 2016, 19:52

A może byś zrobił najpierw komplet logów do oceny ktoś może coś ci bardziej podpowie co może być nie tak .

Awatar użytkownika
Patryk Bydzia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Patryk Bydzia » 07 lut 2016, 11:01

zrób logi i wrzucaj do wglądu

Daniel1555
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI AFB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Daniel1555 » 07 lut 2016, 17:10

A ja ci powiem gdzie jest problem,wyrzuca ci błąd 'zbyt niskie ciśnienie doładowania ' i jakie pokazuje ciśnienie doładowania na postoju jak przy gazujesz??
Audi A6 C5 2.5TDI
Audi A6 C5 4.2 ASG
Audi A4B6 1.9 tdi

antool
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: antool » 02 kwie 2016, 21:50

oooo 118 ps ze 180 !! a ja pol silnika kupilem nowego bo szukalem 11 koni ... ale znalazlem ...

[ Dodano: 2016-04-02, 21:47 ]
dobrze szukasz !! :) vacu tester w lapke i zaczynaj od vac pompy , wszystkie podcisnienia sprawdzic ale bardzo dokladnie i zaworki ...

[ Dodano: 2016-04-02, 21:50 ]
i zrob looogi ... tochociaz jakis obraz bedzie :)

Awatar użytkownika
martin a4
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: martin a4 » 05 kwie 2016, 11:06

witam podepne sie pod temat czy pompa z Aym podejdzie do Ake ???? własnie mi padła :D

nadyb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: nadyb » 06 kwie 2016, 21:06

Hehe fajnie gdyby tak ale NIE.
Jesli pisze niechlujnie i bez polskich znakow to znaczy ze pisze z telefonu.:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja