Witam,
Do pewnego dnia sprzęgło, skrzynia działała idealnie, leciutko biegi bez żadnych drgań.
Niedawno pojawił się dziwny problem z ciężko wchodzącym biegiem 1 i wstecznym co odrazu dało myśl o docisku. Pozostałe biegi wchodziły czasami ok czasami gorzej.
Natomiast bywa też tak że wciskam sprzęgło i poprostu go niema, biegi wtedy wchodzą ok ale auto nie rusza. Po zgaszeniu i odpaleniu znow sprzęgło się pojawia i problem z ciężko wchodzącą 1 i wstecznym.
Dodam że jeśli ciężko wchodzą to sprzęgło bierze normalnie, nie ma żadnych drgań.
Czy to może być problem docisku czy może układ się zapowietrza, gdzieś słyszałem że może być podobny efekt....
Audi a6 c5 AFN manual - problem ze sprzęgłem (znika)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
w b4 2.8 miałem objaw 3 razy po myciu komory silnikowej żę pedał sprzegła chodził normalnie natomiast sprzegła nie było i nie można było wrzucić żadnego biegu .
pomagało zapięcie biegu i uruchomienie silnika bez sprzęgła autem szrpnęło i sprzęgło powracało
wyglądało to jakby tarcza sprzęgłowa sklejała się z kołem zamachowym lub klinowała się na wałku sprzęgłowym (korozja od wody?)
ale tylko po myciu silnika
pomagało zapięcie biegu i uruchomienie silnika bez sprzęgła autem szrpnęło i sprzęgło powracało
wyglądało to jakby tarcza sprzęgłowa sklejała się z kołem zamachowym lub klinowała się na wałku sprzęgłowym (korozja od wody?)
ale tylko po myciu silnika
Silnik myty nie był.. Ale stało się to ostatnio gdy zaczęło być dość wilgotno... Zastanawiałem sie nad tym czy układ się nie zapowietrza.. u mnie pomaga zgaszenie kilkukrotne wcisnięcie pedału i odpalenie wtedy wraca.. ale biegi nadal wchodzą źle...
Zanim postawie autko na warsztat na wymiane docisku wole zebrać troche info bo może jednak to jest coś innego. W sharanie u znajomego też tak biegi wchodzą jest przekonany o docisku ale mu sprzęgło nie znika..
Zanim postawie autko na warsztat na wymiane docisku wole zebrać troche info bo może jednak to jest coś innego. W sharanie u znajomego też tak biegi wchodzą jest przekonany o docisku ale mu sprzęgło nie znika..
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jakyb
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Problemem okazał się docisk, koło dwumasowe według mechanika było w dobrym stanie. Więc założyłem nowy docisk tarcze i łożysko. Jeździłem autem 4dni..
Dziś byłem w trasie wróciłem auto normalnie przyjechało zgasiłem. Po 30min. chce znów gdzieś jechać a tu nie wchodzą biegi, co więcej słychać jakieś hałasy. Dodam że wczesniej biegi wchodziły tylko że cięzko i ślizgało się sprzęgło...
Czy mógł coś źle złożyć niedokręcić??
A inna sprawa fabrycznie było sprzęgło LUK a docisk/tarcza i łożysko było założone sachsa według sklepu i mechanika to jest to samo i nie ma to znaczenia.
Dziś byłem w trasie wróciłem auto normalnie przyjechało zgasiłem. Po 30min. chce znów gdzieś jechać a tu nie wchodzą biegi, co więcej słychać jakieś hałasy. Dodam że wczesniej biegi wchodziły tylko że cięzko i ślizgało się sprzęgło...
Czy mógł coś źle złożyć niedokręcić??
A inna sprawa fabrycznie było sprzęgło LUK a docisk/tarcza i łożysko było założone sachsa według sklepu i mechanika to jest to samo i nie ma to znaczenia.