A6 c6 problem z przeciągającym 3biegiem
A6 c6 problem z przeciągającym 3biegiem
Witam. Jestem świeży i mam pytanko odnośnie automatycznej skrzyni w mojej A6 c6 4.2fsi. Zauważyłem ze od kilku dni zaczyna mi przeciągać bieg w momencie zmiany z 3/4. Jak uważacie czy może to być wina oleju w skrzyni, czy sie go wymienia wraz z filtrem czy tylko sam olej? Dodam ze sprawdzany był ostatnio VASem i żadnego błędu skrzyni biegów nie wyświetliło.
GAS musi być w podłodze, a nie w bagażniku!!
Może byc wina. Olej sie wymienia wraz z filtrem. Jesli nie robiłes tego i nie masz wiedzy to pierwsza wymiana statyczna z filtrem i uszczelka a po max 1000km tylko sam olej i bedzie odświezony.
Oczywiście procedura wymiany oleju w ASB musi byc zachowana. Koszt u ciebie z pewnościa przekroczy tysiaka za to.
Oczywiście procedura wymiany oleju w ASB musi byc zachowana. Koszt u ciebie z pewnościa przekroczy tysiaka za to.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Z reguly te skrzynie (6hp) bardzo pozno zglaszaja bledy. Z reguly jak juz cos jest na wykonczeniu albo jak juz cos sie poddalo. Po wymianie oleju wycofanie adaptacji i modlitwa. Przy sporych przebiegach > 250 tys km powoli zaczynaja sie problemy z mechatronikiem ( wszczegolnosci jak przez poprzednie 250 tys nie byl zmieniany olej w skrzyni).
mario4.2, Dla uspokojenia napiszę, że u mnie przy przebiegu 305tys (olej nigdy nie zmieniany) zaczął też przeciągać na 3 biegu. Wymiana statyczna + nowy filtr i wszystko działało cacy. Skrzynia żwawiej zmieniała biegi i nie myślała nad redukcją za długo
Auto u nowego właściciela ma obecnie 345tys i śmiga nadal

Re: A6 c6 problem z przeciągającym 3biegiem
Czesc i jak kolego udało Ci się coś z ty, fantem zrobic??. Bo u mnie to samo jest. Trochę to wkurza. Na s i tipie działa wszytsko cacy a na D przeciąga ten nieszczesny 3-4mario4.2 pisze:Witam. Jestem świeży i mam pytanko odnośnie automatycznej skrzyni w mojej A6 c6 4.2fsi. Zauważyłem ze od kilku dni zaczyna mi przeciągać bieg w momencie zmiany z 3/4. Jak uważacie czy może to być wina oleju w skrzyni, czy sie go wymienia wraz z filtrem czy tylko sam olej? Dodam ze sprawdzany był ostatnio VASem i żadnego błędu skrzyni biegów nie wyświetliło.