Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem A6 z silnikiem 3.0TFSI CAJA. Autem jeździło się dość dobrze jednak czegoś brakowało.
W internecie na temat tych silników nie ma za wiele informacji. Szczególnie interesowała mnie różnica między moim silnikiem, a silnikiem który jest w wszystkich modelach z literką "S" na początku i ma aż 40 koni więcej czyli 330. Na ten temat nic pewnego nie znalazłem poza tym, że parametry które te silniki osiągają po chiptuningu, są identyczne.
W związku z powyższym szukałem firmy która podejmie się tematu i tu było nie miłe zaskoczenie (w Polsce nie ma zbyt dużego wyboru, bo większość nie robi tego silnika a konkretnie sterownika - tylko największe firmy i ceny wahały się od 5000 do prawie 8000 zł).
Na zaprzyjaźnionym forum Audi A4 znalazłem projekty gregor10 (miał ładne przyrosty i ludzie nie skarżyli się na niego). Z ciekawości zadzwoniłem do niego i spytałem czy miał już styczność z czymś takim. Z rozbrajającą szczerością powiedział, że nie, ale chętnie podejmie się tematu (w skrócie bo rozmowa była bardzo długa).
Minął jakiś czas i złożyło się tak, że jechałem nad Solinę i wtedy przypomniałem sobie o gregor10 (mieszka w bliskim sąsiedztwie). Myślę sobie co mi tam zaryzykuje.
W telegraficznym skrócie z auta zrobił mi rakietę. Z różnymi osobami z świata tuningu miałem kontakt, ale tak skromnego tunera z taką wiedzą jak gregor10 jeszcze nie spotkałem.
WYKRES: Audi A6 C6 3.0TFSI CAJA STOCK 290KM dokonane zmiany: mniejsze kółko na kompresorze i program by gregor10
Strach pomyśleć jakie parametry będzie osiągał później jeśli takie wyniki ma za pierwszym podejściem do tematu. Walczył z tym 2 dni chciał jeszcze, ale mi już czas nie pozwalał, a i wynik jest dla mnie więcej niż satysfakcjonujący.
Z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić gregor10, bo dla niego wydaję się nie ma rzeczy niemożliwych.
Pozdrawiam