[INNY] Kontrolka oleju
-
- Forum Audi A6 / A7
[INNY] Kontrolka oleju
Witam posiadam audi a6 c5 avant 1.8t AWT. Od pewnego czesu pojawia mi sie kontrolka o niskim poziomie oleju podcas jazdy. Gdy się zatrzymam i sprawdzę na miarce to mam maxa. czego to może być wina?
Radzę bardzo dokładnie sprawdzić przyczynę, może to być tylko czujnik, a może i zapchany smok itp. Mój brat zlekceważył taki komunikat w A4 1.8T BEX, bo myślał, że to tylko czujnik. Raz wybrał się na wycieczkę do Krakowa, za Radomiem zapaliła mu się kontrolka, ale to olał. Silnik zatarł się 2,5 kilometra przed celem. Trzeba przyznać, że silnik pancerny, zrobił ponad 200 km bez ciśnienia oleju. Ale tak dla pewości, to zapala Ci się żółta kontrolka od stanu, czy czewrona o braku ciśnienia? 

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
dziś znowu pojeździłem autem i zauważyłem że zapala się kontrolka ciśnienia oleju ale dopiero po przejechaniu dopiero jakiś 40 km i najpierw wyskakuje rezerwa paliwa mimo że jest pół baku i później kontrolka ciśnienia oleju zaświeci się i gaśnie. po zagaszeniu silnika i odpaleniu nie pojawia się ten problem. Czy mogę sprawdzić vagiem pokażą się jakieś błędy? Znajde gdzieś w vagu ciśnienie oleju?