[ TIP+Q] Problem z 5 biegiem
-
- Forum Audi A6 / A7
[ TIP+Q] Problem z 5 biegiem
Witam. Jestem świeżym posiadaczem C5 i już problem.. Przeczytałem niezliczone liczby tematów i jestem w kropce. Po tygodniu posiadania auta zaczął się problem, a mianowicie dziwne przejście z 2 na 3, ale z tego co czytałem podobne rzeczy są uważane za normalne, lecz niestety czasem (bardziej nasilone na zimnym silniku) nie da się wrzucić manualną zmianą 5 biegu. Jadę na 4, naciskam +, skrzynia zmienia bieg na 5 i z powrotem na 4. Robię tak kilka razy, po czym załapuje. Natomiast na D wbija 5 wydaję mi się normalnie. Dodatkowo (co mnie bardziej martwi) gdy puszczę gaz na jakimkolwiek biegu, obroty spadają do jałowych. Po za tymi problemami wszystko jest ok. Wbicie D, czy R jest łagodne, biegi zmienia także łagodnie jak na moje oko. Błędów brak, poprzedni właściciel nie tak dawno wymienił olej. Obawiam się, że to jest przyczyną, a dokładniej, że wcześniej nikt nie wymieniał oleju i teraz po podwójnej wymianie statycznej padł hydrokinetyk. Jak to potwierdzić, lub wykluczyć? Czy może być tak, że przyczyną tego jest zbyt niski poziom oleju (ktoś nieumiejętnie dokonał wymiany)? Niestety do tej pory nie dałem rady tego sprawdzić, może uda mi się jutro. Pozdrawiam i czekam na jakiekolwiek rady.
-
- Forum Audi A6 / A7