Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] Problem z 5 biegiem

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Kedzior1994
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP+Q] Problem z 5 biegiem

Post autor: Kedzior1994 » 20 lip 2015, 20:20

Witam. Jestem świeżym posiadaczem C5 i już problem.. Przeczytałem niezliczone liczby tematów i jestem w kropce. Po tygodniu posiadania auta zaczął się problem, a mianowicie dziwne przejście z 2 na 3, ale z tego co czytałem podobne rzeczy są uważane za normalne, lecz niestety czasem (bardziej nasilone na zimnym silniku) nie da się wrzucić manualną zmianą 5 biegu. Jadę na 4, naciskam +, skrzynia zmienia bieg na 5 i z powrotem na 4. Robię tak kilka razy, po czym załapuje. Natomiast na D wbija 5 wydaję mi się normalnie. Dodatkowo (co mnie bardziej martwi) gdy puszczę gaz na jakimkolwiek biegu, obroty spadają do jałowych. Po za tymi problemami wszystko jest ok. Wbicie D, czy R jest łagodne, biegi zmienia także łagodnie jak na moje oko. Błędów brak, poprzedni właściciel nie tak dawno wymienił olej. Obawiam się, że to jest przyczyną, a dokładniej, że wcześniej nikt nie wymieniał oleju i teraz po podwójnej wymianie statycznej padł hydrokinetyk. Jak to potwierdzić, lub wykluczyć? Czy może być tak, że przyczyną tego jest zbyt niski poziom oleju (ktoś nieumiejętnie dokonał wymiany)? Niestety do tej pory nie dałem rady tego sprawdzić, może uda mi się jutro. Pozdrawiam i czekam na jakiekolwiek rady.

radzio85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radzio85 » 20 lip 2015, 23:39

Jakie to jest to dziwne przejście między 2 a 3??

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 21 lip 2015, 00:07

pewno na dwa razy czyli najpierw bieg a potem lockup - miałem podobnie w B5 1.9TDI

Kedzior1994
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kedzior1994 » 21 lip 2015, 07:48

Dokładnie, jak napisał kolegaBendzji. No i czasem na D bardzo długo nie chce wbić tej nieszczęsnej 3..

Gość.

Post autor: Gość. » 23 lip 2015, 13:54

Standardowo bym zaczął od sprawdzenia błedów. Jeżeli sa moga podpowiedzieć cos ale drugą sprawą jest to że podobne zachowanie może byc wynikiem starego oleju i zasyfionej mechatroniki,filtra) Olej był wymieniany??

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja