Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

2.4 + LPG ubywa paliwa??

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
bartekino
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

2.4 + LPG ubywa paliwa??

Post autor: bartekino » 07 lip 2015, 09:05

Witam. Pierwszy raz mam Audi zawsze BMW ale sierdziłem czas na zmiany :) Kupiłem myślę że ładną A6 C5 2.4 z półrocznym gazem. I mam pierwszy problem lub niewiedzę. Tankując gazu do pełna oraz np benzyny za 50 zł komputer pokazuje że zostało benzyny na np 60 km. Ok super :) jadąc np 70 km na gazie komputer pokazuje że zostało benzyny na 10 km?? no ok wiec jeździłem na tym gazie jeszcze trochę komputer pokazuje benzyny na 0km i tak jeżdżę i się nic nie dzieje jeździłem tak dosyć sporo z tym staniem wg kompa na 0km i nic. Zatankowałem za 30zł benzyny i znowu ta sama sytuacja. Wg kompa benzyny na 30km ale po przejechaniu 50km w trasie na kompie benzyny na 0km. Hmm O co chodzi?? ktoś ma podobny przypadek?? Czy audi zastosowało elektryczny miernik poziomu benzyny?? Pozdrawiam Bartek

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 07 lip 2015, 09:11

dystans do pokonania oblicza biorąc pod uwagę spalanie z ostatnich kilometrów i ilość paliwa w baku stąd przy zmianie stylu jazdy może się ta wartość kilometrów zmieniać

Oczywiście sterownik LPG może podlewać trochę paliwa jeśli jest coś źle wystrojone.

Popraw profil bo trochę sie to wszystko wyklucza - w polifcie był silnik 2.4 BDV :)

bartekino
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bartekino » 07 lip 2015, 09:18

bendzji juz poprawione dziękuję :) Hmm tylko że tankując benzynę zawsze jechałem w trasę i dystans powinien się zwiększyć bo wiadomo że spalania w mieście a trasa jest zupełnie inne. Czyli coś jest nie tak?? Myślałem że może jest tak jak Lagunach tam komputer bierze stan paliwa po przejechanych kilometrach z tego co wiem i można mieć auto do pełna zatankowane a jak się na gazie zrobi 6np 500 km to komp pokazuje rezerwę...

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 07 lip 2015, 10:43

Nie tu jest tradycyjny pływak w baku i pokazuje normalnie. A ile pokazuje wskazówka paliwa?

Gość.

Post autor: Gość. » 07 lip 2015, 10:44

A zatankowałes do pełna i sprawdziłeś stan rzeczywisty po np 200km ponownie tankujac? Bo wskazania kompa moga być rózne,ze wskaźnikiem może byc cos nie halo... Zrob jak pisze a nie siurkaj jak biedak po 20zł by jakies opary były w baku to sie przekonasz. Jak ubywa to cos nie halo z LPG.

Awatar użytkownika
Karlos83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Karlos83 » 07 lip 2015, 12:00

Znana przypadłość naszych A6ek gdy są zagazowane. Od pewnego momentu ilość paliwa nie jest kalkulowana na podstawie tego co jest w baku tylko na podstawie chwilowego spalania itd. Komputer nie wie, że Ty jedziesz na LPG więc wskazówka opada.

U mnie takie działanie występuje jak mam około 1/4 baku lub mniej - rozwiązanie zatankuj do połowy lub więcej i odepnij kleme na kilkadziesiąt sekund (to spowoduje zresetowanie pływaka).

Utrzymuj stan baku na około połowie i nie będziesz tego doświadczał (ja leje za 100 zł raz na miecha).

Gość.

Post autor: Gość. » 07 lip 2015, 12:40

I pompa bedzie sie lepiej czuła jak bedzie więcej niz litr :D

bartekino
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bartekino » 20 lip 2015, 09:00

Wielkie dzięki za odpowiedzi :) Czyli pójdę za podpowiedzią
AdminA8
i zatankuje do pełna PB i zobaczymy. Dziękuje
Karlos83
za odpowiedź przynajmniej jestem spokojniejszy. Jeszcze raz wielkie dzięki za zainteresowanie się moim "problemem" jak się okazuje skąpstwa ;)
Pozdrawiam

[ Dodano: 2015-07-20, 09:00 ]
Potwierdzam zatankowanie do ponad połowy zbiornika ulecza problem z ubywaniem benzyny :) dziękuje, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja