Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 Avant 04r] Podłączenie Radia Concert II, Brak Subwoof

Car Audio
ODPOWIEDZ
teodor2424
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 Avant 04r] Podłączenie Radia Concert II, Brak Subwoof

Post autor: teodor2424 » 31 sty 2009, 00:01

Witam.
Zakupiłem radyjko typu Concert 2 z wyjściem na CAN.
W aucie miałem radio Blaupunkt TravelPilot E1 ze śmieszną Navi.

Wyjmuję stare i widzę pajęczynę kabli klejonych taśmą poskręcanych i ogólnie harmider nie z tej ziemi.

Wkładam nowe radyjko podłączam i pierwsze co to działa tylko na włączonym zapłonie, potem wpisuję KOD-jest ok. szukam stacji radia ale niestety nie gra nic w głośnikach. Na Fisie też nie pojawia się stacja radia (a po to własnie kupiłem nowe radio)

Wyłączam zapłon - radio gaśnie - właczam zapłon a tu zonk SAFE trzeba przy każdym uruchomieniu wpisać kod.

Czyli co z kablami jest pomieszane. A w dodatku jak uruchomiłem już to radio to dlaczego jak chodziło i miałem kostkę od głośników podłączone to nie grało???

ZDJęCIA:

Tył radia CONCERT: ObrazekOpis pinów:Obrazek

Tył radia Pilot: ObrazekOpis Pinów:Obrazek

Takie kable wychodzą:Obrazek

Z czymś takim jest antena:Obrazek

A to chyba kostka CAN:ObrazekObrazek

Tutaj Kostka głośnikowa:Obrazek

Kostka prądowa:ObrazekObrazek

Trzy kable czarne z dziwną małą końcówką antenową, od czego on jest:
Obrazek

Chciałbym żęby ktoś mi powiedział ile kabli i w jakich kolorach wychodzi w oryginale z gniazda radiowego??

U mnie jest tak:

Z lewej 3 kable czarne( dwa takie same, a jeden jakiś antenowy z małą końcóweczką- co to jest??)

potem wiązka oryginalna ( kable głośnikowe 8 szt w oryginalnej kostce) (druga kostka prądowa to wiązanka i plątanina) (trzecia kostka to chyba CAN-dwa przewody)

jeszcze dalej idąc idzie kabel antenowy ten wchodzi w jakąś cylindryczną bąbkę która ma wyjście kabla niebieskiego-(ten idzie do kostki prądowej) i wyjście dalej końcówką antenową do radia.

No i dalej
chyba dokładane 3 kable gróbe brązowy, niebieski, czerwony i mniejszy czarny. wszystkie wchodzą do kostki prądowej i się łaczą z innymi kablami.

Te ostatnie kable to podejrzewam żę mogą być od zestawu głośnomówiącego dorabianego którego nie chcę a i jeszcze jakieś mogą być od Navigacji bo mam jakiś pie***olnik plastikowy pod przednią szybą chyba jakiś GPS.

Doszedłem do tego że w kostce prądowej jest tak:

brąz i żółto zielony (masa)
czerwony (+12v przy włączonym zapłonie)
niebieski (nie ma napięcia)
żółto-czerwony ( +12V przy włączonym i wyłączonym zapłonie)
biały ("+5V" przy wyłączonym zapłonie, przy włączonym +0,06V, a przy sprawdzeniu go ze stałym "+" czyli czerwono- żółtym wykazuje się masą i wskazuje 6V)

W trzech kablach czarnych ten co był luzem nie podłączony jest z plusem wskazanie 0,2V

Jak to wszystko po podłączać żeby grało radio i wyświetlało na fisie??

Kostkę prądową trzeba będzie przerobić.
Ale pojawił się problem, w mojej A6 z 2004r ktoś zapomniał wstawić tuby i aktywnego tyłu więc wszystkie głośniki idą prosto od radia, takiego głupiego rozwiązania nie miałem nawet w A6 z 1997r tam był tuba.

No i teraz kupiłem niewłaściwe radio bo nie ma wyjścia na 4 głośniki tylko na przód a kostka od instalacji ma na 4 głośniki.

Czy ktoś się spotkał jak można taki problem rozwiazać? Czy istnieje jakaś możliwośc czy tylko szukać radia na wyjście 4 głośników??

A może założyć tubę i pociągnąć kable?? Czy to opłacalne i wykonalne??

I czy w ogóle jest takie radio Concert 2 z chowanymi gałkami żeby miało wyjścia na 4 głośniki??

Spotkał się ktoś z tym??

Proszę o porady jakieś schematy, jakie kolory musi mieć kabel do kostki radia od LIni-K żebym widział radio Vagiem??

U mnie jest jeden kabelek z pinem od oryginalnej instalacji koloru szarego z niebieskim paskiem, od czego on może być?? Może K-line??
Obrazek

Potem nie wiem od czego jest jeden czarny idący w oryginalnej osłonie z drugim czarnym który jest od napięcia pod stacyjkę(sterujący) a ten drugi czarny to nie mam pojęcia:

Obrazek

No i gdybym chciał wstawić tubę i pociagnąć kabelki to gdzie ona sie ma tam zmieścić?? Kiedyś miałęm ją w nadkolu w sedanie ale teraz neima tam miejsca i jest sama blacha.

Obrazek

Pomożę mi ktoś z instalacja od Tuby i poszuka jakiś schematów do kabli od radia??

No i jeszcze coś. Radio podłączyłem pod +, masę, włożyłem kostkę głośnikową, i od CAN-a,
włączyłem radio zagrało tylko przednimi ale to oczywiste, tylko że nie mam na wyświetlaczu wyświetlanych stacji ani nie działa mi podświetlenie radia, to chyba jest związane z CAN-em, czy można to jakoś przekodować żeby działało czy po prostu jest coś skopane??

Qris

Post autor: Qris » 07 mar 2009, 02:27

wow to jest magia... Odnośnie can wszystko jest na forum bo czytałem o tym jakiś czas temu. Co do kabli to tragedia. Co do radia na 4 głośniki to hmmm żart? Zawsze tylko front a tył na wzmaku. Podłącz kabel i zobacz czy jest komunikacja z radiem. Kombinuj to się uda ale na razie czeka Cię ciężka przeprawa, było by miło gdybyś napisał co i jak z instalacją.

TeEs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TeEs » 08 mar 2009, 13:05

Qris pisze: Co do radia na 4 głośniki to hmmm żart? Zawsze tylko front a tył na wzmaku.
Nie zawsze. Moje a6 c5 1.8T z 1998 było zamówione w fabryce bez radia ale z instalacją i ma normalną instalację z 8 głośnikami :-) i kostkę ISO, oraz prętową antenę hirschmanna w lewym tylnym błotniku zamontowaną fabrycznie <ok>

Qris

Post autor: Qris » 08 mar 2009, 17:58

no co wersja to co innego ale na 8 głośników? A nie na 4 od kostki iso i potem zwrotnice w drzwiach na cykałkę i głośnik na dole...? Bo woofera nie masz tak?

TeEs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TeEs » 20 mar 2009, 22:10

Dokładnie tak jak piszesz. Wyjście z kostki radiowej na 4 głośniki a potem w każdych drzwiach rozdział na wysokotonowy i nisko-średniotonowy. Suba nie mam. Wzmacniacza na tył nie ma. Tylko radio CD 4x ileśtam Watt.

woytA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: woytA6 » 22 lut 2013, 12:49

teodor2424 Widzę że temat jest dość odległy, ale piszę ponieważ mam dosłownie identyczny problem. W mojej A6 C5 LIFT zamontowany był przez poprzedniego właściciela Blaupunkt TRAVELPILOT E1. Przewody wychodzą mi tak samo jak u Ciebie. Kupiłem Chorus II i po montażu takie same objawy i problemy jak u Ciebie. Napisz czy i jak rozwiązałeś ten problem.

Awatar użytkownika
dio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: dio » 01 mar 2013, 21:14

dload.htm?action=file&id=11
Trochę czasu trzeba, żeby się zorientować co i jak, ale może dasz radę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja