Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ c5] skrzynia basowa + wzmacniacz

Car Audio
ODPOWIEDZ
jabko_nb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ c5] skrzynia basowa + wzmacniacz

Post autor: jabko_nb » 01 mar 2015, 18:57

Witam,
z góry chce zaznaczyć ze przeczytałem dużo tematów na temat podłączania nie oryginalnego radia i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Posiadam a6 c5 2003 r z ori radiem concert 2 + sub w bagażniku - Nie BOSE + Navi wyświetlaną na FIS-ie. Chce Podłączyć radio Pioneera 350 Bt + wzmacniacz + skrzynie basowa. Moje pytanie jak podłączyć to radio tak żeby działał dźwięk do Navi + wyświetlanie komunikatów z radia na FIS-ie ( czy to nie jest zależne od radia ,które chce podłączyć ??).
Wiem ze do samego podłączenia radia wystarczył by modem dzięki któremu działały by tylne głośniki ,lecz mnie interesuje takie podpięcie które pozwala podpiąć wyżej wymienione rzeczy .Jak się ma do tego kwestia separatora antenowego zamiast wzmacniacza w ori radiu ,czy to w ogolę działa ??

Proszę o sensowne odp bo w każdy z przeczytanych tematów nikt nie porusza kwestii sprawności Navi po odłączeniu ori radia .

krzychc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysiek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Re: [ c5] skrzynia basowa + wzmacniacz

Post autor: krzychc » 01 mar 2015, 19:10

Z tego co wiem wyświetlanie komunikatów na FIS możliwe jest tylko z radia fabrycznego. Nie wiem natomiast czy Twoja navi wymaga radia fabrycznego do komunikowania się z FIS czy będzie działać autonomicznie ale pojawiały się wątki dotyczące takiej nawigacji. Separator działa i służy do zasilania fabrycznego wzmacniacza antenowego po przewodzie antenowym - standardowo w takie zasilanie wyposażone są fabryczne radia. Jak połączysz niefabryczny wzmacniacz to będziesz musiał pociągnąć z radia wyjście przednich głośników do wzmacniacza i od wzmacniacza do przednich głośników chyba, że Twój wzmacniacz będzie napędzał tylko tył i suba.

jabko_nb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jabko_nb » 01 mar 2015, 19:23

plan jest taki ze wzmak zew ma napędzać tylko skrzynie basowa . samo działanie navi nie ma znaczenia czy jest podpięte jakiekolwiek radio , chodzi bardziej o komunikaty z niego .
Zastanawia mnie czy w ori kostkach ISO do concerta 2 nie ma pinu odpowiedzialnego za połączenie radia z FIS-em. wyczytałem ze ten model radia pioneera ma możliwość podłączenia sterowania z kierownicy nim wiec może tutaj udało by się oszukać to i połączyć w całość . miał ktoś wcześniej do czynienia z tym

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat

Post autor: bendzji » 01 mar 2015, 19:37

w concercie 2 cd komunikacja radio - fis i radio - kierownica jest po can ( dwa kabelki can-h i can-l ) - więc w kostkach iso tylko to będziesz miał.

twoja navi też komunikuje się z fis po can , zmiana radia nie powinna wpłynąć na jej działanie ale sprawdzę to jeszcze

krzychc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysiek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: krzychc » 01 mar 2015, 21:17

bendzji nigdy nie zawodzi w sprawach elektrycznych :-)

jabko_nb, większość tanich radioodbiorników ma możliwość podłączenia pod sterowanie z kierownicy ale po zastosowaniu odpowiedniego interfejsu.
Stacje multimedialne np. z Win Ce zwykle mogą "nauczyć się" komend z kierownicy.

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 01 mar 2015, 23:58

Co do Navi - ona korzysta z radia i jego głośników - sygnał wchodzi w czerwoną wtyczkę tą pionową ( pin 5 i 6 - głośnik + i - oraz pin 7 sygnał sterowania) , jeśli radio na które masz zamiar wymienić ma jakieś takie wejścia to jesteś w stanie to podpiąć , jeśli nie to musiałbyś dołożyć głośnik do obsługi navi

Żeby kierownica chodziła to potrzebny adapter do radia: http://www.redcoon.de/B540126-Pioneer-C ... he-Adapter

jabko_nb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jabko_nb » 04 mar 2015, 15:20

doszedłem do wniosku ze daruje sobie narazie zmianę radia bo kupię nowe upatrzoną mam Alpine 9835 z emulatorem zmieniarki Peinga ale to nie teraz . wtedy się będę zastanawiał co dalej narazie zrobię wyjście chinch z ori wiązki moje pytanie , czy ktoś ma wiedzę w która wtyczkę się wpiąć i z których pinów wyprowadzi kanały z remote-m .Słyszałem jak to współpracuje na chorusie i nawet jest oki kwestia tego jaki wzmacniacz i jak się go ustawi

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 04 mar 2015, 16:17

a ten remote-m to co to ma być za sygnał?

aha ty masz teraz kierownicę multi?

jabko_nb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jabko_nb » 04 mar 2015, 18:50

chodziło mi o sygnał wzbudzenia wzmacniacza , nie nie mam wielofunkcyjnej

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 04 mar 2015, 21:09

masz wszystko na nalepce na radiu - w miejscu gdzie powinna być żółta kostka mini iso ( a z reguły jest jedna czarna wtyczka ) masz wyjścia RF . RL itd. i oznaczenie o/+o to jest sterowanie wzmacniacza

jabko_nb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jabko_nb » 05 mar 2015, 10:43

dzięki wielkie za pomoc :)

emtezet
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: emtezet » 19 mar 2015, 09:01

Jako uzupełnienie, choć za marką wcale nie przepadam, podpowiem że są radia alpine do których można podłączyć specjalny adapter i komunikaty na fisie działają. Niestety nie chodzi tu o radia budżetowe... jak się dowiadywałem sam interface do takiego radia to ok 100EUR + radio które akurat przez chwile miałem ok 900 zł...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja