Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BPP 2.7 179 KM] Pomocy, Problem prawdopodobnie z EGR

Silniki wysokoprężne
Aniolek1977
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BPP 2.7 179 KM] Pomocy, Problem prawdopodobnie z EGR

Post autor: Aniolek1977 » 29 sty 2015, 23:02

Witam Wszystkich
Panowie i Panie Pomocy
Mam problem z C6 2.7 TDI 180 km, quattro, automat, mianowicie:
po kilkugodzinnym postoju i przejechaniu kilkuset metrow silnik stracil moc i pojawila sie migajaca kontrolka swiec zarowych. Po zatrzymaniu i przelaczeniu skrzyni na P silnik zaczal wariowac tzn. obroty spadaly z 900 na 200 obr/min w nieregolarnych odstepach - kilka sekund 900 obr/min, spadek na 200 i znowu 1-2 czasami wiecej na normalnych obrotach. Po wylaczeniu silnika i odczekaniu kilku chwil, odpalil normalnie, kontrolka od swiec przestala migac, moc wrocila do normy. Po przejechaniu 5 km powtorka z rozrywki, jakos udalo mi sie dojachac do znajomego mechanika, ktory odpial zasilanie elektrozaworu przy EGR, silnik wyrownal obroty, moc wrocila do normy. Po przejechaniu kolejnych 10 km zapalila sie pomaranczowa kontrolka silnika, kontrolka od swiec zowu zaczela migac i znowu brak mocy, maks 50 km/h i jakos dojechalem do domu. Po okolo godzinie podpialem z powrotem elektrozawor przy EGR i odpalilem silnik, pracowal normalnie, kontrolka od swiec nie migala, kontrolka od silnika nadal sie swiecila, przejechalem jakies 10 km wszystko bylo OK. Dzisiaj rano sinik odpalil normalnie, jednak po okolo 5 minutach znowu zaczal wariowac i znowu kontrolka swiec zaczela mrugac. Zdjalem pokrywe silnika i obserowawel prace EGR. Przy spadku obrotow, maly, plastiowy dyszel, ktory prawdopodobnie steruje klapka EGR wysuwa sie i obroty na chwile wracaja do normy. Co moze byc przyczyna? Z gory dziekuje i przepraszam za dosc chaotyczny opis, ale chcialem jak najbardziej obrazowo opisac problem
pzdr

Dodatkowe informacje:
Dzisiaj po porannym odpaleniu silnik pracowal normalnie, po przejechaniu okolo 10 km, kontrolka swiec zarowych zaczela migac i silnik stracil moc. Zauwazylem, ze jak jade powoli, w miescie to silnik sie dlawi, ale jak przyspiesze, powyzej 80 km/h jest znacznie lepiej i silnik wkreca sie lepiej na obroty. Po podpieciu pod komputer pokazuje blad czujnika/regulatora cisnienia paliwa na pompie wysokiego cisnienia.

jasper
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jacek
Rocznik: 2000
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 155KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: jasper » 01 lut 2015, 22:27

sprawdź bezpiecznik pompy paliwa z prawej strony 20 A
oprócz tego co nie mam to mam wszystko i
tu już nie ma nic do roboty :)
----------------------------------------------
CCCO 2015
kolejne nieuki nauczam jazdy po naszemu :)

Aniolek1977
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Aniolek1977 » 02 lut 2015, 13:47

OK, dzieki, przekaze mechanikowi, zeby sprawdzil. Z tym, ze gdyby bezpiecznik byl walniety to chyba samochod wogole by nie odpali?

jasper
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jasper » 02 lut 2015, 15:57

odpaliłby i miał takie objawy jak u ciebie, może być też pasek zębaty napędzający pompę bez zebów, ewentualnie sam zawór w pompie, ale zacznij od najtańszych
CCCO 2015

Aniolek1977
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Aniolek1977 » 02 lut 2015, 22:49

bezpiecznik w porzadku, pasek rowniez. Pompa paliwa w baku byla wymieniana na uzywana jakis rok temu, poniewaz wskaznik paliwa szwankowal. Czy jest mozliwosc, ze pompa niedomaga, a bezpiecznik jest OK?

jasper
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jasper » 03 lut 2015, 20:31

zostaje ci zobaczyć czy masz w przewodzie doprowadzającym do pompy pęcherzyki powietrza jeśli są to zobacz pompkę w zbiorniku, jeśli nie to zawór na, listwie czujnik na listwie, regulator w pompie.
CCCO 2015

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja