Witam
Chciałbym zakupić C6 w silniku 2,7 tdi rocznik 2008 do 2010 max.. Wiem że są różne opinie na temat tego silnika. Że klekocze, że jest awaryjny że drogi w utrzymaniu i ogólnie kiepski. Z kolei poznałem gościa który ma ten model i przejechane 320 tyś i jego opinia jest jak najbardziej pozytywna. Proszę o takie obiektywne oceny użytkowników tego motoru. Jak jest naprawdę z tym silnikiem. Może też czym się kierować w wyborze modelu.Dzięki
[ BSG 2.7 163 KM] Zakup C6 2,7 tdi
PABLO108, użytkuje auto właśnie z silnikiem o kodzie BSG i jestem bardzo zadowolony
klekocze jak wszystkie v6 tdi ale tylko na wolnych obrotach przy dodaniu gazu ma dźwięk podobny do benzyny. Podczas jazdy silnik praktycznie nie słyszalny w kabinie w porównaniu z r4
do tej pory ja osobiście nie miałem żadnych problemów z tą jednostką kiedyś była wymieniona przepustnica ale to jeszcze w ASO Belgia i poprzedni właściciel robił klapy kolektora ale to już w PL.
Normalna przypadłość w v6 tdi koszta naprawy nie są duże można kupić zestaw naprawczy kpl. i przy odrobinie umiejętności ogarnąć problem samemu ( jest klika filmów na youtubie jak to zrobić ).
Silnik przy mocy 163 KM jeździ całkiem fajnie jak ci zabraknie wrzucasz program i zaczyna się jazda.
Ja mogę ci tą jednostkę polecić
ps. słyszałem takie opinie że silnik mało wyżyłowany i bardzo trwały
czy to prawda
wydaje się że tak duża pojemność mało koni
Pozdrawiam.

klekocze jak wszystkie v6 tdi ale tylko na wolnych obrotach przy dodaniu gazu ma dźwięk podobny do benzyny. Podczas jazdy silnik praktycznie nie słyszalny w kabinie w porównaniu z r4

do tej pory ja osobiście nie miałem żadnych problemów z tą jednostką kiedyś była wymieniona przepustnica ale to jeszcze w ASO Belgia i poprzedni właściciel robił klapy kolektora ale to już w PL.
Normalna przypadłość w v6 tdi koszta naprawy nie są duże można kupić zestaw naprawczy kpl. i przy odrobinie umiejętności ogarnąć problem samemu ( jest klika filmów na youtubie jak to zrobić ).
Silnik przy mocy 163 KM jeździ całkiem fajnie jak ci zabraknie wrzucasz program i zaczyna się jazda.
Ja mogę ci tą jednostkę polecić

ps. słyszałem takie opinie że silnik mało wyżyłowany i bardzo trwały
czy to prawda

Pozdrawiam.