Witam
Poszukałem już trochę na forum podobnych tematów lecz nic nie znalazłem.
Więc tak czy ktoś już montował w swojej A6 mocniejszy siłownik porywy bagażnika aby był w stanie samemu unieść klapę w górę głównie chodzi o to aby siłownik nie był za mocny i nie "wyrzucał" klapy w górę
Jeżeli tak to jaka jest potrzeba siła takiego siłownika w Newtonach i jaką wartość posiada oryginalny siłownik
Chce uzyskać efekt jak na tym filmiku
z góry dzięki
Z tego co się orientuje wystarczy sam siłownik gazowy o odpowiedniej sile. Identyczne rozwiązanie jest w c6 (oczywiście jako opcja dodatkowa) i jedyna różnica między "manualem" a "automatem" to moc siłownika. Myśle że u nas nie było by potrzeby montarzu sprężynek, chwytów itp A że u mnie powoli pada więc się zastanawiam nad kupnem silniejszego
wysota, w C5 nie ma miejsca by zamontować gazowe siłowniki lub sprężyny więc trzeba na nasze siłowniki założyć sprężyny , które wypychają na początku klapę do góry a resztę już robi siłownik. Pojawia się jednak problem... Nasze siłowniki odpadają. Nie ma miejsca między główką mocowania a cylindrem żeby ściśnięta sprężyna miała miejsce się schować Ty masz limo więc tematu nie mam przerobionego ale Avant już mam u siebie zrobiony ten mod.
Generalnie do Avantów pasują tylko siłowniki od... Mondeo :P Tu macie numer z firmy KRAFT:
Nie można wybrać innych które mają więcej jak 650N bo klapa mega wybija do góry. Testowałem od Tourana i były za mocne Sam jeszcze będę chciał wymienić moje KRAFTY na siłowniki KROSNO bo one na koniec fajnie zwalniają.
Teraz kolejne graty, których potrzebujemy to sprężyny. Konkretnie to zamówione w firmie PENTA POLSKA. Model sprężyny niebieska SZ 8020 x 32. Dodatkowo kilka podkładek i gumowe oringi żeby po otwarciu klapy się nie zsuwały springi. Polecam założyć po 2 podkładki między sprężyną.
Teraz tak. Mod działa do -5 stopni lub do 2 dni między otwieraniem klapy. Generalnie to przez to, że siłowniki tracą moc wraz z niższą temperaturą i przez charakterystykę pracy sprężyny. Sprężyna w tej sytuacji jest cały czas ściśnięta więc jej moc będzie ciut mniejsza.Gdy jest cieplej mod działa fajnie. Mam nagrany film jak to działa przy obecnej temperaturze. Sory za jakość ale nagrywane kalkulatorem :P
Będę jeszcze robił małe poprawki typu lepsze podkładki i oringi i zamówię jeszcze czerwone ( znacznie mocniejsze) springi i okaże się jak to będzie wyglądało przy niższych temperaturach. Jak coś więcej ogarnę to napiszę o swoich spostrzeżeniach.
wysota, co do limo polecam Ci kolego poczytać ten temat:
wysota, Piszą tam o gościu co przerobił temat limuzyny. Klapa wiele cięższa od a4 B6 nie jest a pewnie i siłowniki niewiele się różnią
PS: wysotaCo do mocniejszych siłowników odradzam Ci stosowania mocniejszych bo będzie Ci wyginało zawiasy i przy ich mocowaniu pęk afarba i wygina się blacha. Poczytasz w temacie to zobaczysz
PSS: wysota tu masz rozwiązanie swojego problemu tylko, że z zastosowaniem jakiejś bliżej nie określonej sprężyny. Ale właściciel z Lubelskiego to się dogadasz :P
Dzięki za podanie tematu
Pod koniec lutego będę w kraju to zamówię siłownik i sprężyny, a do początkowego wyrzucenia klapy użyje sprężynek jak w filmiku poniżej:
Myślę że powinno zdać egzamin
wysota, do początkowego wyrzutu wystarczą te sprężyny które są na siłownikach. Fajnie by było zrobić taki motyw jak ten odbój w Golfie V ale to nie takie proste. Jak Ci się uda to tylko czapki z głów
IreK_PV808, plan jest na dopieszczenie wszystkiego. Chce wzmocnić otwieranie klapy w zimne dni ale nie mogę przesadzać z mocą sprężyn i siłowników bo najzwyczajniej w świecie nasze zawiasy tego nie wytrzymają w lato. Co prawda chce i tak klapę wymienić ale może nie z tego powodu :P Zamówiłem dzisiaj jeszcze 2 komplety sprężyn do testów. Jedne dłuższe co by może ruch sprężyny dalej wyrzucał klapę w górę i o tej samej długości co teraz ale z prawie 2 razy większą siłą. Tylko tutaj pewnie będzie problem z siłą potrzebną do zamknięcia klapy ale może nie będzie tak źle . Wiem, że one w C6 robią robotę.
szalony jak już zrobię wszystkie testy i poprawki to na bank foto relacja z rzeźby będzie na forum i będzie można jakoś skomasować wszystkie topiki tak jak to chłopaki z a4klub zrobili [/b]
Aeternus, Tutaj wina raczej nie jest po stronie sprężyn tylko siłownika, bo sprężyna ładnie wyrzuca klapę a siłownik nie ma wystarczającej siły aby ją dalej podnieść. Postaraj się poszukać siłowników o mocy ok 650N ale z lepszym hamulcem końcowym Tak jak pisałeś wyżej siłowniki Krosno fajnie pod koniec hamują a są dostępne w rozsądnej cenie
A jak chcesz kombinować ze sprężynami to idź w kierunku większej ilości zwojów i cieńszego drutu, powinna być bardziej elastyczna i delikatniej się zamykać
Myślę że jak by zadzwonić do firmy od sprężyn by coś poradzili. szalony, oczywiście jak się wezmę za robotę w sedanie również powstanie fotostory
wysota, firma od sprężyn nic nie poradzi bo mam ich katalog i kumpla inżyniera i w samej ofercie nie ma już nic prócz tego co domówiłem do testów. Co do siłowników to, że teraz średnio działają to wina tego, że zimny gaz nie jest tak rozprężony i siła naturalnie spada. Pokaże Wam jutro filmik jak to chodzi jak jest temp ok 10 stopni bo mam taki fajny parking grzany :P A Krafty wziąłem dlatego, że kumpel mógł je wziąć z IC i w razie czego zwrócić a na Krosno musiałbym czekać :P
Pożyjemy zobaczymy. Dopiero dzisiaj gips zrzuciłem z nogi więc będę bardziej mobilny i podziałam przy klapie :P
Aeternus pisze: Co do siłowników to, że teraz średnio działają to wina tego, że zimny gaz nie jest tak rozprężony i siła naturalnie spada.
Ja bym bardziej winił gęstszy od zimna smar w siłowniku, zawiasach, mocowaniach siłownika.
Wyjmij trójkąt ostrzegawczy z klapy - będzie lżejsza i może akurat styknie siły żeby ją podnieść w zimne dni.
Zawsze zastanawiało mnie dlaczego te sprężyny są jakby "do góry nogami" w pozycji "zamkniętej". Aż prosiłoby się je zamontować odwrotnie. Podobno zmieniając sposób montażu można zmienić charakterystykę startu i finiszu rozprężania - może warto spróbować.
Aż prosiłoby się je zamontować odwrotnie. Podobno zmieniając sposób montażu można zmienić charakterystykę startu i finiszu rozprężania - może warto spróbować.
W sumie o tym nie pomyślałem. Trójkąt wyjęty z klapy bo swoje waży :P Poniżej film z normalnego działania. Temperatura w CH 5 stopni:
Sory za te wstrząsy ale dopiero co gips zdjęty z nogi i jeszcze kuśtykam :P
a ja mam pytanie mianowicie gdzie mozna kupic takie sprezynki na te silowniki ??bo ja zrobilem wlasny mod tzn sprezyne z witrowki pociolem i zalozylem nowe silowniki odwrotnie niz orginalnie i jak stoi w garazu i jest cieplo to sie otwiera ale jak juz jest zimniej to sprezyny za malo wyzucaj klape i silownik nie rozgrzany nie ma sily jej podniesc mocniejsza sprezynka rozwjazala by problem ale nie moge znalezc na allegro ich
Bo Bóg dał nam nogi po to,by dojść tam,gdzie glebą nie dojedzie:)
Sprężyny zamawiamy z firmy PENTA link do kontaktu PENTA Polska Sp. z o.o.
Sprężyna niebieska SZ 8020.20 x 032 - cena brutto 1 szt. 9,60 zł
Sprężyna zielona SZ 8010.20 x 032 - cena brutto 1 szt. 9,60 zł
Koszty dostawy :
wysyłka listem poleconym - 6,50 zł
wysyłka kurierem: 17,60 zł
Za pobraniem: 21,40
PENTA Polska Sp. z o.o.
ul. Powstańców Śl. 82/44
53-333 Wrocław
nr konta: 56 1160 2202 0000 0000 3135 8053