Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] Skoki obrotów, falowanie..

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Van Holden
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP+Q] Skoki obrotów, falowanie..

Post autor: Van Holden » 07 sty 2015, 21:17

Witam!
Mam nadzieję, że nie narobię bałaganu swoim tematem, gdyż jest to mój pierwszy post na tutaj i dopiero wdrażam się w funkcjonowanie tego forum. Jednocześnie, chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać. Moja rejestracja tutaj - nie ukrywam - jest spowodowana problemem, jaki mam z moją A6-tą - avant, 3.0 TDI 233 ASB, rok 2007,przebieg 193.000 kilometrów, tiptronic, quattro. Problem polega na tym, że jadąc ze stałą prędkością czasami zdarza się (niezależnie od temperatury silnika, zarówno na zimnym, jak i na rozgrzanym), że obroty falują - troszkę w górę, troszkę w dół. Tak samo, po zmianie biegu - jak obroty opadną po wpięciu następnego biegu, pojawia się mały ruch wskazówką. Dzieje się tak, tylko poniżej 2.000 obrotów. Następna sprawa, to jadąc na przykład 100km/h i chcąc dolecieć do jakiegoś skrzyżowania, czy coś (puszczając gaz, nie trzymając hamulca), to obroty spadają do około 950 i "podskakują" do około 1.200 - coś jakby redukowało biegi, ale tej redukcji nie ma, bo po zwolnieniu do 70km/h (z rzeczonych 100km/h na 6-biegu) skrzynia zapina powiedzmy 4 bieg (a "redukcja" ma miejsce kilka razy). Być może, tłumaczę to strasznie pokrętnie, ale jak coś to mogę nagrać filmik. Byłem dzisiaj na komputerze - wyskoczył błąd świecy na 1 i 6 cylindrze i coś z EGR. No więc, tutaj pojawia się moje pytanie - czy te objawy są do czegoś podobne? I czy to wina skrzyni, czy ma to związek z tym błędem EGR, albo świecami? Ogólnie, to skrzynia działa bez zarzutu, zmienia biegi w okolicy 2.000 obrotów, sprawnie redukuje. Pomoże ktoś, albo coś poradzi? Jeżeli temat jest nie w tym miejscu co trzeba, to przepraszam. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam!

luk330
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: ŁUKASZ
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: luk330 » 14 sty 2015, 20:34

Ja mam swoją A6 od 3 miesięcy i też mam coś takiego aczkolwiek tylko po puszczeniu gazu, przy stalej predkosci trzyma obroty prawidłowo. Podobno może to być wariator, ale przed kupnem jeździłem 7 innymi sztukami i tylko 2 tego nie miały. Zreszta u mnie też nie zawsze to występuje.
Też mam ASB z 2007, u mnie jest 257tys km w tym momencie.
A6 C6 3.0TDI quattro z wydechem by Street Lane Garage :)

marprzyt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: marprzyt » 15 sty 2015, 20:27

Van Holden daj znać czy udało Ci się rozwiązać Twój problem bo u mnie jest dokładnie to samo i nie wiem co z tym zrobić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja